Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kā bija un kā nebija runāts

Vēlētāju pārliecināšanai balsot par sevi vairāki deputātu kandidāti no dažādām partijām organizēja savas atsevišķās kampaņas. Daži drukāja kalendārus, bukletus, Mārtiņam Bondaram no Latvijas Reģionu apvienības bija pat šprotu bundžas, tomēr izplatītākais aģitācijas veids bija avīžu formātā. Tieši tur parādījās arī informācija, kas vēlāk izrādījās strīdīga vai pat klaji nepatiesa.

Uzrunāja Draugiem.lv

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāta kandidāts Valdis Kalnozols bija sagatavojis reklāmas avīzi, kurā vienas lappuses augšpusē redzams uzraksts «Viņi balsos par Valdi Kalnozolu». Tajā savu viedokli par politiķi izteikuši spēkavīrs Raimonds Bergmanis, ekspolitiķis Jānis Kinna, kinoforuma Arsenāls dibinātājs Augusts Sukuts un citi. Kā cilvēks, kurš balsos par V. Kalnozolu, šeit parādās arī ekspremjers Māris Gailis, kurš iepriekš publiski solīja atbalstīt partiju Vienoti Latvijai. Viņš Dienai apliecināja, ka tikai rakstiski paslavējis V. Kalnozolu, nesakot, par ko balsos. Par to, ka šis teksts parādīsies kā solījums balsot par konkrēto politiķi, nav bijis runāts. Diena noskaidroja, ka arī Egils Baldzēns piekritis raksturot V. Kalnozolu, bet nav solījis par viņu balsot un nav arī to darījis. Rojas novada domes priekšsēdētājai Evai Kārkliņai, kura ir Zaļās partijas biedre, V. Kalnozols Draugiem.lv lūdzis par viņu kaut ko uzrakstīt, un viņa atļāvusi tekstu redakcionāli labot. Tomēr arī viņai nebija zināms, ka šis teksts tiks pasniegts kā solījums balsot par šo kandidātu, un arī viņa to nav darījusi - tad nāktos speciāli braukt uz Rīgu, bet, kā jokoja E. Kārkliņa, «bija zālīte jāpļauj Rojā». Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars atzina, ka šī reklāma partijā nav saskaņota, bet it kā saskaņota ZZS.

Valdis Kalnozols Dienai skaidroja, ka ««Viņi balsos par Valdi Kalnozolu» ir lapas nosaukums, tāpat kā laikraksta Diena, Neatkarīgās Rīta Avīzes, Latvijas Avīzes vai arī šo avīžu lapu utt. nosaukumi. Lapā ir gan aicinājumi balsot, gan tikai izteikts viedoklis par mani. Lapas un avīzes nosaukums - «Latvijai vajag stiprus vīrus» - kā izdevuma nosaukums netika saskaņots ar publicētajām personām, tāpat kā tas nenotiek arī citos augstāk minētos izdevumos».

Iesaista Straujumu

Sociālajos tīklos pagājušajā nedēļā uzvirmoja diskusijas par vairāku Vienotības deputātu kandidātu individuālajām kampaņām, piemēram, Smiltenē, kur sevi ar atsevišķu avīzi pieteica Vilnis Ķirsis, Jānis Upenieks un Valmieras mērs Inesis Boķis, taču nebija ne ar vārdu minēta smilteniete Ilze Vergina. Individuāla kampaņa Kurzemē bija arī Jānim Junkuram, kurš tika ievēlēts Saeimā, apsteidzot līdzšinējo Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Iepriekšējās vēlēšanās šie kandidāti, izņemot I. Boķi, startēja no Reformu partijas. Individuālā kampaņa bijusi arī Viktoram Valainim un Madaram Lasmanim, un šīs kampaņas vieno tas, ka tajās izmantoti Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas citāti, kuru autentiskums tiek apšaubīts. Portāls Pietiek.com citē premjeres preses sekretāri Džeinu Tamuļeviču, ka «Ministru prezidente nav bijusi informēta par šīs reklāmas tapšanu un saturu».

Vakar premjere žurnālistiem vēlreiz apliecināja, ka norobežojas no šīm individuālajām kampaņām un nebija iepriekš informēta par šīm avīzēm, kurās fotoattēlos viņa ir redzama kopā ar konkrēto individuālo kampaņu galvenajiem varoņiem. Atšķirīgu formu - Barikāžu avīzi kā savas priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļu - bija izvēlējies Romualds Ražuks, bet arī šajā izdevumā ietverts aicinājums likt plusiņu vienam konkrētam kandidātam - konkrēti R. Ražukam, kaut Vienotības biedriem bijusi savstarpēja vienošanās, ka šāda veida reklamēšanās nenotiks.

I. Boķis, kurš ir partijas Valmierai un Vidzemei biedrs, Dienai no plašākiem komentāriem atturējās, taču norādīja, ka par individuālo kampaņu bija informēts Vidzemes kampaņas koordinators Arvils Ašeradens. I. Boķis arī uzskata, ka šī individuālā kampaņa nākusi par labu partijas rezultātam Vidzemē.

Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars Dienai solīja partijā vērtēt, kuri partijas biedri ir ievērojuši iekšējo kārtību, kuri balansē uz likumpārkāpuma robežas. «Mēs to uztveram ļoti nopietni un asi reaģēsim, ja būs kāds pārkāpums,» teica A. Kampars. Katrs no šiem materiāliem bijis jāsaskaņo ar vēlēšanu apgabala līderi un kampaņas koordinatoru, taču «acīmredzot ir bijis liels reklāmas apjoms, kas nav bijis saskaņots». Vairāki politiķi, starp kuriem A. Kampars minēja Inesi Lībiņu-Egneri, Renāru Putniņu un Edvardu Smiltēnu, individuālās kampaņas saskaņojuši.

Burtiski pāris dienu pirms vēlēšanām Diena saņēma ziņu, ka ar neparastu individuālo kampaņu startējis arī Vienotības Saeimas deputāts Dzintars Zaķis. Reklāmas avīzē, ko izplatīja Latgalē, par Dz. Zaķi balsot solīja vairāki pašvaldību vadītāji. Daži no viņiem pārstāvēja Latgales partiju, ar kuru Vienotībai ir sadarbības līgums. Tomēr tādu pašvaldību vadītāji kā Ināra Silicka no Kārsavas, Gunārs Upenieks no Krāslavas un Stefans Rāzna no Ilūkstes ir ZZS biedri. Visos tekstos bija skaidrs aicinājums atbalstīt Dz. Zaķi Saeimas vēlēšanās. I. Silicka aģentūrai LETA kategoriski noliegusi, ka būtu rakstījusi atbalsta tekstu Vienotības deputāta kandidātam. Pats Dz. Zaķis aģentūrai bija teicis, ka ticies un runājis ar šiem cilvēkiem kā ar pašvaldību, nevis konkrētu partiju pārstāvjiem. Reklāmas avīzē citēts arī Nacionālās apvienības biedrs, Rēzeknes augstskolas rektors Edmunds Teirumnieks, bet atšķirībā no ZZS, kas prasīja Dz. Zaķa atvainošanos, NA vadība uz šo starpgadījumu reaģēja mierīgi. Dienai ar Dz. Zaķi vakar sazināties neizdevās. Nav izslēgts, ka ar pretrunīgu slavu apveltītais deputāts arī ar šo avīzi izpelnījās lielo vēlētāju atbalstu, jo tika ievēlēts ar lielāko punktu skaitu Latgalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?