Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ķīna savu konkurētspēju cenšas palielināt, samazinot juaņas kursu

Vairākums ekspertu ir vienisprātis, ka arī 2016. gadā turpināsies attīstības valstu - gan izejvielu eksportētāju, gan importētāju - valūtu kursu lejupslīde attiecībā pret ASV dolāru. To varētu veicināt tas, ka turpināsies ASV Federālo rezervju sistēmas bāzes likmju paaugstināšana, palēninoties globālās ekonomiskās izaugsmes tempiem, samazinoties starptautiskās tirdzniecības apmēru izaugsmei, kā arī saglabājoties zemām naftas un citu izejvielu cenām.

Īpaši svarīgi, ka ne pārāk optimistiskas prognozes valda arī attiecībā uz Ķīnas ekonomiskās izaugsmes tempiem, kas šogad tiek lēsti vidēji 6,5-6,7% apmērā. Arī Ķīna savu konkurētspēju cenšas palielināt, samazinot juaņas kursu. Pagājušajā gada tas attiecībā pret ASV dolāru tika samazināts par 6,5%, bet šā gada 4. janvārī - vēl par 0,5%, izraisot paniku un krasu kritumu ne tikai pašas Ķīnas, bet arī visas pasaules biržās. Turklāt jāatceras, ka Ķīna solījusi turpināt juaņas kursa samazināšanu vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu par juaņas kļūšanu par vienu no pasaules rezerves valūtām ietvaros.

Valūtu devalvācija stimulē ekonomisko aktivitāti, taču noved arī pie aktīvu vērtības pazemināšanās un ārvalstu investoru līdzekļu aizplūšanas un attiecīgi arī krituma biržās, un Ķīna nav izņēmums. Ņemot vērā Ķīnas nozīmīgumu globālajā ekonomikā, uz tās biržu indeksu kritumiem slimīgi reaģē arī biržas pārējā pasaulē, tāpat aizvien biežāki kļūst izteikumi par iespējamo 2008. gada krīzes atkārtošanos.

Tiesa, pagaidām Pekina spēj kontrolēt situāciju, visus ugunsgrēkus biržās apslāpējot ar savām valūtas rezervēm, kuras joprojām pārsniedz 3,3 triljonus dolāru (3,02 triljoni eiro), neraugoties uz faktu, ka pagājušajā gadā Ķīnas valūtas rezerves samazinājās par 512,7 miljardiem dolāru. Vienlaikus arī Ķīnas rezerves nav bezgalīgas, un, ja līdzšinējās tendences nemainīsies, Pekina agri vai vēlu samazinās vai pārtrauks rezervju izmantošanu juaņas kursa un situācijas biržās kontrolēšanai, kas ar ļoti augstu ticamības pakāpi nozīmēs jaunas globālās krīzes sākumu. Šā iemesla dēļ atliek cerēt, ka Pekina paspēs savu ekonomiku pārorientēt no eksporta uz iekšējo patēriņu ātrāk, nekā valsts valūtas rezervju samazināšanās sasniegs draudošus apmērus.

Jāpiebilst, ka 2015. gadā Ķīna juaņas kursa strauja krituma nepieļaušanai, kā arī biržu tirgu glābšanai tērēja vidēji 3,5 miljardus ASV dolāru dienā jeb 2,4 miljonus dolāru sekundē. Šim mērķim tika izlietoti gan visi aizvadītā gada valsts valūtas ieņēmumi, gan iepriekšējie uzkrājumi 512,7 miljardu apmērā, vēsta The Wall Street Journal.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?