Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Labs atspēriens, kā kļūt par optimistiem

«Sākumā cilvēkus vajadzēja pierunāt, pārliecināt, ka mājās sēdēt ir skumīgi, tad nāk prātā drūmas domas, bet dzīve ir skaistāka. Tagad projektā iesaistās ar prieku,» saka Varakļānu biedrības Pieaugušo attīstības projekts vadītāja Staņislava Poče. Sadarbībā ar Sieviešu tiesību institūtu (STI) viņa Varakļānos koordinē projektu Senioru ceļš. Tā mērķis ir sniegt jaunas zināšanas un uzlabot dzīves kvalitāti tieši senioriem. «Jau pērn Varakļānos realizējām lielu mājamatniecības projektu. Kad sākās Senioru ceļš, mēs nevarējām stāvēt malā!» teic Staņislava.

Varakļānos viss notiek!

«Mums ir daudz čaklu rokdarbnieču. Bet kundzes sēž mājās, savus darbus skapī salikušas. Aicinu, lai nāk, piedalās izstādēs, mācās. Pie mums te viss notiek!» stāsta Staņislava. Senioru ceļš organizē nodarbības, notiek lekcijas. «Klausījāmies par galda kultūru, ģērbšanās stilu, make up - sievietēm tas ļoti interesē. Braucam ekskursijās, piedalāmies tirdziņos, mācāmies pārdot savus mājamatniecības darinājumus. Pārdošana ir liela māksla, mūsu kundzēm pie šīm prasmēm vēl jāpiestrādā. Rudenī mācīsimies, kā internetā atvērt savu veikaliņu. Izejot projektā paredzēto lekciju ciklu, cilvēks kļūst motivēts darboties, tirgoties. Mums pat te doma briest Varakļānos atvērt rokdarbnieču veikaliņu,» nākotnes plānus klāsta Staņislava. Pati pabijusi ārzemēs, guvusi pieredzi uzņēmējdarbībā, sociālajā jomā, noskatījusies, kā savus rokdarbus prezentē citu valstu dāmas. «Bijām gan Norvēģijā, gan Bavārijā, kur mēģinājām tirgoties. Latviešu darbus pirka, it īpaši linu. Mums ir vairākas rokdarbnieces, kas strādā ar melno linu. Kad Varakļānos rīkojām lielo izstādi, bija atbraukušas vācu kundzītes, viņām ļoti patika, tagad ir pat vairāki rokdarbu pasūtījumi uz Vāciju. Arī adījumus un tamborējumus pasūtīja. Sākam attīstīties.»

Josta birģermeistaram

Veronika Locāne projektā iesaistījusies ar savām audējas prasmēm. «Neesmu profesionāla audēja, aust sāku, kad aizgāju pensijā. Aušana mans vaļasprieks, bet patiesībā lielākais prieks ir dāvināt,» jostas, izšūtās villaines, priekšautus izrādot, stāsta Veronika. Tiesa, krustdūrienā izšūto darbiņu kundzei vairs tik daudz neesot. «Jo sēdēt nevaru, tad mugura sāp. Es izšuju guļot. Daudz ko daru guļot, arī tamborēju.» Tagad Veronika biežāk auž grāmatzīmes, jostas. Pat itāļu mūziķim Roberto Meloni noaudusi: «Reiz viņš mani paslavēja par skaistāko līgo vaiņagu. Piesolīja, ka ar tādu mani uz Itāliju aizvedīšot. Bet tad bija te atbraucis vēlreiz. Domāju - ko viņam varu pretī dot par to slavināšanu? Noaudu jostu ar viņa vārdu. Paskatieties draugos.lv, tur bilde ir!» Arī Bavārijā Veronika ar savām jostām izpelnījusies īpašu uzmanību. «Braucām ar mērķi nodibināt tirdzniecības sakarus. Aizvedām savus rokdarbus, satikāmies ar Vīzenthaides birģermeistaru. Veronikai tās jostas izliktas, birģermeistars jūsmo, cik skaistas,» stāsta Staņislava. «Bet es jau zinu, ka birģermeistaram drīzumā kāzas. Saku, lai viņš parunā, Veronika noaudīs jostu!» Sākuši runāt. Veronika prasījusi, kādās krāsās kungs jostu vēloties. «Līgavai lillā, bet man zaļu - teic birģermeistars. Tā man vajadzēja pusi jostas aust zaļu, pusi - lillā. Grūti bija, nekādi nevarēju to lillā iedabūt iekšā. Bet izdevās skaisti. Pēc tam kāzu bildi un pateicību atsūtīja,» lepna ir Veronika.

Kā kļūt par optimistiem

Veronika priecīga, ka iesaistījusies projektā. Ko tikai te neiemācoties - gan stiklu krāsot, gan uz grābekļa mest... Uz grābekļa? «Caur grābekļa zariem izvelk diedziņus. Mums viena kundze šādi darina šalles. Ļoti skaistas! Ārzemnieki par tādu bija gatavi maksāt pat simts latus,» skaidro Staņislava. Šoziem projektā paredzēts daudz radošu nodarbību, arī datorkursi, kas īpaši esot vajadzīgi zemniekiem, mājražotājiem. Ne tikai dāmas iesaistījušās projektā, arī kungi - klūgu pinēji, kokapstrādes amatnieki. Rudenī būs lekcijas arī par nevalstisko organizāciju darbību. «Nevalstiskais darbs ir ļoti laba izeja cilvēkiem, kā izkļūt no depresijas, nesēdēt mājās, darboties,» uzskata Staņislava. Senioru ceļš cieši sadarbojas arī ar pašvaldību, kas nodrošinājusi līdzfinansējumu šim projektam. «Piedalāmies domes sēdēs. Iejaucamies pilsētas dzīvē, gan sociālajā jomā, gan kultūras dzīvē. Pašvaldība ļoti atbalsta mūsu aktivitātes. Projektā iesaistīto cilvēku izaugsme ir apbrīnojama! Man te bija sievas, iekritušas galīgā depresijā, kuras to vien runāja, kā viss apnicis. Bet iesaistījās un atdzīvojās! No pesimistiem kļūstam par optimistiem. Senioru ceļš ir labs atspēriens,» atzīst Staņislava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Veronikas Locānes (80) ieguvumi

Piedalījusies STI Atbalsta programmā Latvijas mājamatniekiem No kūniņas līdz taurenim
Divreiz piedalījusies mājamatnieku pieredzes apmaiņā un tirdziņā Bavārijā
2010. gada jūnijā un 2011. gada februārī viņas darinājumus STI delegācija aizvedusi uz Steigenu Norvēģijā
Šogad izgatavojusi un Varakļānos pasniegusi grāmatzīmes un jostas STI organizētā starptautiskā semināra dalībniekiem no Lietuvas, Grieķijas, Itālijas, Turcijas, Vācijas, Spānijas un Kipras

Atsūti recepti un saņem balvu










Atsūtiet savu recepti, kas palīdz uzturēt mundrumu, un balvā saņemsiet izdevniecības Dienas grāmata izdevumu Ceļvedis cilvēces aizvēsturē. Tas ir saistošs zinātnisko pētījumu apskats par cilvēces vissenāko pagātni.

Šīs nedēļas receptes autors Rolands Mareckis grāmatu var saņemt Rīgā, Mūkusalas ielā 15, Dienas grāmatas birojā darbdienās no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?