Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mūsu talanti ir liels spēks, pierāda mūzikas skolu simfoniskie orķestri

Tūkstošbalsu simfonija. Teiksiet, ka tāds var būt tikai Gustava Mālera mērogs ar pirms tam nepieredzētu izpildītāju megasastāvu? XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku simfoniskajam koncertam, kur krāšņā, teju četru stundu ilgā programmā uzstājās seši apvienotie simfoniskie orķestri ar 800 dalībniekiem no 24 labākajiem Latvijas izglītības iestāžu orķestriem, nosaukums Tūkstošbalsu simfonija nav par ambiciozu.

Amerikāņu XX gs. minimālists Stīvs Reihs mēdz apgalvot, ka orķestris gadsimtu gaitā audzēts arvien lielāks tā vienkāršā iemesla dēļ, lai arvien palielinātu skanējuma jaudu. Tagad, kad komponistu rīcībā ir mikrofoni un skaņu pastiprinošās ierīces, orķestri vairs nevajagot, jo tos varot aizvietot daži mūziķi vai pat viens sintezators.

Iebildīšu, ka orķestra īstā jauda ir krāsu bagātībā un kopspēles radošajā enerģijā, kam skaļums nav galvenais. Tieši to pierādīja skolēnu simfoniskie orķestri no visas Latvijas.

Elpa aizrāvās, redzot, cik daudz mums Latvijā ir talantīgu bērnu un jauniešu un cik profesionāli un entuziasma pilni, neraugoties uz sūro un neadekvāti atalgoto darba ikdienu, ir viņu pedagogi, šo orķestru diriģenti, sākot ar joprojām enerģiskajiem ilggadējiem pedagogiem Boļeslavu Voļaku un Haraldu Bārzdiņu, kuri skolu orķestriem veltījuši visu mūžu.

Lielās ģildes skatuve, pat kopā ar skatītāju zāli un balkonu, visiem kopā būtu krietni par mazu. Tāpēc orķestri muzicēja vairākās grupās: atsevišķi Kurzemes un Vidzemes bloks, vēl četri apvienotie orķestri, kuros saspēlējušies Latgales, Zemgales, Rīgas un Pierīgas kolektīvi. Viņi pārsteidza ne tikai ar aizrautību, kāda reti sastopama pieaugušo vidū, bet arī ar kvalitāti. Rīgas 6. vidusskolas, J. Mediņa 1. mūzikas skolas, Daugavpils un Olaines mūzikas skolu orķestri smalki, jūtīgi un ar precīziem pūtēju solo H. Bārzdiņa vadībā nospēlēja Emīla Dārziņa Melanholisko valsi, pēc tam pārsteidzot ar iespaidīgu, mērķtiecīgi vērienīgu Morisa Ravela Bolero.

Neatpalika Pārdaugavas, Ķekavas, Ādažu, Bolderājas un Siguldas orķestru komanda Boļeslava Voļaka un Pētera Plūmes vadībā ar krāšņi sulīgu Johannesa Brāmsa Ungāru deju (nr. 5), daļu no J. Ivanova simfonijas un Georgija Sviridova muzikālās ilustrācijas A. Puškina stāstam Putenis. Vidzemnieki Mārtiņa Berga, Aivara Buņķa un Andra Riekstiņa vadībā vitāli uzrunāja ar Andreja Jurjāna Ačikopu, vienu no A. Riekstiņa Senās Rīgas dejām, valsi no leģendārās Edītes Piafas repertuāra un krāšņi simfonisku Astora Pjacollas Libertango. Vainagojumam Lauras Stašas un Valda Butāna virsvadībā pietaupīts visiespaidīgākais - it īpaši Romualda Kalsona ritmiski izteiksmīgās Kāzu dziesmas un saviļņojošā 6. daļa no vairāku jaunu komponistu kopdarba, cikla Okeāna noslēpumi, kuru Juta Bērziņa izveidojusi no Ērika Ešenvalda Dvēseles dziesmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?