Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pārmaiņas gaisā nejūt

Starp trīspadsmit deputātiem, kuri patlaban strādā Valmieras pilsētas domē un pārstāv četras partijas, ir trīs skolu direktori, viens augstskolas mācībspēks, divi ārsti un viena medicīnas māsa. Ir arī divi uzņēmēji, sporta treneris un teātra direktore.

Kopš 2013. gada, kad pašvaldību vēlēšanās pārliecinoši - ar vairāk nekā 60% balsu - uzvarēja vietējā partija Valmierai un Vidzemei, valstī ir nedaudz mainījusies politiskā situācija. Proti, šī partija ir noslēgusi sadarbības līgumu, 12. Saeimas darbības laikā kļūstot par stratēģisku partneri Vienotībai, un bijušais Valmieras mērs Inesis Boķis no šī saraksta ievēlēts arī Saeimā. Taču, runājot ar to partiju pārstāvjiem, kam Valmieras domē ir pa divām vai vienai vietai, rodas sajūta, ka viņi uz nākamajām vēlēšanām ies, cerot labākajā gadījumā savu sasniegumu atkārtot, bet ne pārspēt, un jau rēķinās, ka uzvarēs līdz šim valdošā partija. Līdz ar to izdevīgāk ir piedalīties lēmumu pieņemšanā, nevis balsot pret tiem.

Podus negāžam

Valmieras pašreizējais domes priekšsēdētājs Jānis Baiks piekrīt apgalvojumam, ka pašvaldībā faktiski nav opozīcijas. Viņa vadītajai partijai ir astoņas vietas, bet situācija, ka domē būtu balsojums astoņi pret pieci, neesot pieredzēta, ir bijušas vien reizes, kad divi deputāti atturas. Problēmjautājumus cenšoties izrunāt komiteju sēdēs, tāpēc, piemēram, šā gada budžets pieņemts vienbalsīgi.

Vaicāts, vai pilsētā varētu būt arī opozīcija, J. Baiks saka, ka par tādu nav dzirdējis, bet neesot laika tam pievērst uzmanību. «Gan jau kāds pirms vēlēšanām nāks ar savu viedokli, bet mani tas absolūti nebaida,» pauž Valmieras mērs un piebilst: «Podus negāžam. Valmierā ir īpaša publika, kuru piemānīt ar tukšiem solījumiem nevar. Iedzīvotāji ir prasīgi, pieraduši pie labumiem, kādu citiem nav.» J. Baiks pieļauj, ka kādam varētu nepatikt viņa izvirzītā prioritāte - uzņēmējdarbība, taču tam esot augļi - cilvēkiem ir darbs: «Ja labi biznesam, labi arī visiem pārējiem.»

Tas, vai no Tautas partijas celma izaugusī Valmierai un Vidzemei vēlēšanās varētu startēt vienā sarakstā ar Vienotību, iespējams, būtiskāk ir tieši Vienotībai, kuras reitings kopumā valstī patlaban ir kritiski zems. Tai šobrīd Valmierā ir divi deputāti. Partijas Valmieras nodaļas vadītājs Andris Kabraks, kurš pats nav ievēlēts, Dienai atzina, ka par vēlēšanām vēl nav runāts: «Oktobra sākumā nāksim kopā un, iespējams, tiks diskutēts arī par tādu tēmu.» Arī Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars Dienai apstiprināja, ka oficiāli par šo jautājumu nav spriests, taču viņš uzskata, ka Valmieras gadījumā situācija ir samērā skaidra. Vienotības pārstāvji kā Valmieras partijas partneri ir strādājuši jau tad, kad pilsētas mērs bija Inesis Boķis, un novērtē šīs partijas autoritāti pilsētnieku acīs. Visticamāk, tāpat notiks arī turpmāk. No Valmierai un Vidzemei puses līdz šim nav nākusi iniciatīva runāt par vēlēšanām. Saraksta sastādīšana 99% gadījumu esot vietējās nodaļas pārziņā, un tā tas būs arī tagad. Pašreizējā domes sastāvā Vienotību pārstāv ķirurgs Vents Beķeris un BMX treneris Ivo Lakučs. Interesanti, ka veseli divi deputāti Valmierā saistīti ar Māra Štromberga vārdu - deputāts ir arī viņa tēvs, uzņēmējs Guntars Štrombergs, kurš ir valdošajā partijā.

J. Baiks norāda, ka līgums ar Vienotību attiecas uz Saeimas, ne pašvaldības vēlēšanām un ne ar vienu partiju kopīgu sarakstu neveidos. «Mums no 16 kandidātiem, kas jāpiesaka vēlēšanās, astoņi ir jau esošie deputāti,» viņš norāda un pieļauj, ka visi piekritīs kandidēt arī nākamgad, tostarp Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena, kura gan nav šīs partijas biedre.

Lielākoties piekrīt

Skaidrojot, kā Valmierā iztiek bez izteiktas opozīcijas, Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK vienīgais deputāts, Valmieras Viestura vidusskolas direktors Uldis Jansons, atzīst, ka domē tiekot diskutēts līdz brīdim, kamēr lielākajai daļai risinājums ir pieņemams. Viņaprāt, ir svarīgi pateikt, ka domes darbs neatspoguļo tikai vienas partijas viedokli. Jautāts, kāpēc tik daudzi skolu direktori piekrīt kandidēt vēlēšanās, viņš skaidro, ka direktori pieder redzamākajai sabiedrības daļai, savukārt uzņēmēji pret kandidēšanu esot atturīgi, jo grib būt labās attiecībās ar visiem politiskajiem spēkiem.

Divas deputātu vietas domē ir arī Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS). Latvijas Zemnieku savienības Valmieras nodaļas vadītājs Jānis Brengulis, kurš ir bijis domes deputāts iepriekšējā sasaukumā, gatavošanos nākamajām vēlēšanām raksturo ar vārdiem: «pirmo solīti esam spēruši». Ir izraudzīti atbildīgie, kuri veidošot sarakstu. Jautāts par ZZS deputātu iesaisti domes darbā, J. Brengulis atzīst, ka aktīvākais deputāts no viņu saraksta esot uzņēmējs Vugars Ecmanis, taču ZZS idejas tiekot ar valdi saskaņotas, un neesot tā, ka ZZS visam, ko saka domes vadība, tikai piekrīt.

Iespējams gan, nākamgad valmierieši vēlēšanās varēs izvēlēties arī kādu partiju, kas nav pārstāvēta domē. Reģionu alianses valdes loceklis Dainis Liepiņš Dienai pieļāva partijas saraksta veidošanu, jo Valmierā esot tās biedri. Par vēlēšanām Valmierā vēl domās arī Vidzemes partija, kuru vada Rūjienas mērs Guntis Gladkins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?