Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Paturot prātā daudzšķautņainību

Profesora Valda Tēraudkalna monogrāfija Kristus un Cēzars. Kristietība un vara vēsturē (Rīga: Zinātne, 2010) ir viens no visvairāk iepriecinošiem notikumiem šī gada grāmatu klāstā. Vispirms jau tāpēc, ka kvalitatīvas, akadēmiskas teoloģiskās literatūras Latvijā trūkst kā ēst. Turklāt šis pētījums piedāvā fundamentālu ieskatu dažādi skaidrotajā jautājumā par kristietības un politikas attiecībām, kas pēdējā laikā raisījis dažnedažādas diskusijas Latvijas sabiedrībā.

Grāmata aptver kristietības un politikas sarežģītās attiecības, sākot no kristīgās civilizācijas veidošanās un beidzot ar mūsdienu Eiropu un kristietības vietu publiskajā telpā.

Neuzsver privāto viedokli

Protams, ikviens zinātnisks vai populārzinātnisks pētījums ir faktu interpretācija, taču Tēraudkalna grāmatas spēcīgā puse ir precizitāte itin visā (ieskaitot terminoloģiju), fundamentālas zināšanas baznīcas vēsturē un nekļūdīga piemēru atlase - tā veidojas ne vien nevainojams pārskats par aplūkojamo tēmu, bet arī secinājumi, kas paliek akadēmiskās robežās, nekādā veidā neuzsverot autora personīgo nostāju. Viņš patur prātā kristietības dinamiku, argumentācijā izmantojot pārbaudāmus faktus un katra laikposma reālo politisko situāciju.

Grāmata sākas ar baznīcas un sekulārās varas attiecību atainojumu no kristietības pirmsākumiem līdz viduslaikiem, vēstot par procesu, kurā pirmkristietība no sociālas kustības transformējās ietekmīgā valsts reliģijā, palielināja savu ietekmi uz sekulāro varu un pamazām piešķīra gan baznīcai, gan valstij iespēju un tiesības papildināt politisku rīcību ar ticībā balstītiem argumentiem. Pievēršoties reformācijas laika notikumiem un skaidrojot valsts un baznīcas aizvien sarežģītākās attiecības un to dažādos teoloģiskos argumentus, parādās vēl kāds būtisks tālaika kristieša pienākums - piedalīties ne tikai reliģiskā kalpošanā, bet arī politiskās un ekonomiskās aktivitātēs. Skaidrotas arī citas svarīgas parādības, piemēram, Ziemeļamerikas izteiktā nosliece uz kristietību, kas mūsdienās nereti iegūst populistisku un pārspīlētu («visi amerikāņi ir kristieši») interpretāciju. Ārkārtīgi interesants ir ieskats «kristīgo» partiju izveidē XIX un XX gadsimtā; nodaļa iezīmē robežšķirtni starp līdzšinējo - garīgā līdera tiešu vai netiešu ietekmi uz sekulāro valdnieku - un «jauno» kārtību, kad demokrātijas attīstība ļauj izstrādāties simbiozei starp abām varām, piemēram, politisko ideoloģiju cieši saistot ar «kristīgām vērtībām».

Politiskās reliģijas

Monogrāfijā ietverts arī Latvijā samērā maz pētītais un skaidrotais jautājums par politisko reliģiju (nacisma, fašisma, komunisma) un kristietības ideoloģiskajām attiecībām. Šajā grāmatā beidzot ir iespēja lasīt arī par komunisma un kristietības attiecībām Ķīnā, kas ne tikai būtiski paplašina latvieša redzesloku par komunisma fenomenu, bet arī sniedz dziļākas analīzes un izpratnes iespēju par šīs ideoloģijas attiecībām ar reliģiju kopumā. Autors neaizmirst arī par rietumniecisku kontekstu, aplūkodams marksisma sociāli politisko teoriju iekļaušanu teoloģiskajā diskursā pēc Otrā pasaules kara un sniedzot ieskatu par šo teoriju ietekmēto teoloģijas virzienu veidošanos. Lai arī īsi un kodolīgi, katrs aplūkotais virziens tiek raksturots, radot vismaz priekšstatu par Latvijas publiskajā telpā ne tik bieži lietotu reliģijzinātnes terminoloģiju. Katra aprakstītā laikmeta kristietības interpretācijas kontekstam un skaidrojumam autors izmanto tālaika ietekmīgāko teologu idejas. Tādējādi tiek saglabāta loģiska ķēde, iezīmējot teoloģiskās ideju vēstures attīstību līdz pat mūsdienām, kad reliģiskās grupas, iesaistoties diskusijās par sabiedrības nākotni, nereti riskē kļūt par «demokratizācijas karnevalizācijas daļu» (322. lpp.). Noslēguma daļā autors analizē kristietības situāciju mūsdienu Eiropā un šai reliģijai ierādīto vietu publiskajā un politiskajā sfērā, padziļināti pievēršoties Anglijas un Latvijas kontekstam.

Tēraudkalns viscaur saglabā atgriezenisko saikni ar mūsdienām, norādot uz fenomenu attīstības ceļu un šābrīža situāciju. Rakstot par notikumiem Eiropā, Amerikā vai Āzijā, autors nekavējas norādīt uz atbilstīgu tendenču attīstību Latvijā tādā vai citādā laikposmā. Ikviens šādas kontinuitātes vērojums palīdz lasītājam pašam izdarīt secinājumus par valsts un kristietības attiecībās novērojamām parādībām mūsdienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?