Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Reti, bet skarbi

Ar retajām slimībām Eiropas Savienībā (ES) kopumā slimo 27 līdz 36 miljoni iedzīvotāju. Pēc veselības nozares aprēķiniem, Latvijā tie varētu būt apmēram 140 000 cilvēku. Tomēr statistikas nav ne par konkrētu pacientu skaitu, ne reto slimību izplatību Latvijā. Līdz ar to nav iespējams arī mērķtiecīgi plānot nepieciešamo valsts atbalstu.

Nespēja ēst noteiktus pārtikas produktus, jo gēnu izmaiņu dēļ nenotiek uzņemtās pārtikas pārstrāde, kaulu deformācijas, audzēji visās cilvēka ķermeņa daļās ir dažas no retajām slimībām, ar ko var saskarties cilvēks. Patlaban atklāto reto slimību skaits sasniedz pat astoņus tūkstošus. Tomēr tās skar ne vairāk kā piecus no 10 000 cilvēku ES. Latvijā pavisam nesen iedzīvotāji saziedoja 120 410,68 eiro, lai Zanei, kura slimo ar vienu no retajām slimībām, varētu veikt plaušu transplantāciju, jo valsts palīdzēt nevarēja. Lai gan konkrētā situācija atrisinājusies, tas pierādīja, ka Latvijā nav vadlīniju, kā šādos gadījumos rīkoties. To Dienai uzsvēra arī Reto slimību biedrības Caladrius pārstāve Dita Kļaviņa-Lauberte. Viņa pastāstīja, ka saslimšanu ar kādu no retajām slimībām var konstatēt arī pēkšņi un pieaugušā vecumā, bet šādā situācijā cilvēks nonāk neapskaužamā situācijā, jo valsts palīdzēt nevarēs vai nezinās kā. Pašlaik gan dažām diagnozēm medikamenti tiek kompensēti no valsts budžeta, tomēr lielākoties pacientiem par zālēm jāpiemaksā summas, kas mērāmas pat vairākos tūkstošos eiro mēnesī. Latvijā gan ir paredzēta individuālā ārstniecības kompensācija - 14 000 eiro gadā vienam pacientam. Bet, ņemot vērā augsto zāļu cenu, pacienti nereti nevar atļauties segt līdzmaksājumu un tāpēc neārstējas vispār. Nedaudz labākā situācijā ir bērni - katru gadu atsevišķi tiek plānoti līdzekļi reto slimību medikamentozai ārstēšanai, kas paredzēti pacientiem, kuri atrodas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uzskaitē, Dienai norādīja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga. Piemēram, šogad 12 bērnu ārstēšanai ieplānoti 1 302 702 eiro. Tas nozīmē, ka zāles bērniem tiek apmaksātas pilnībā, bet, sasniedzot 18 gadu vecumu, situācija atkarīga no konkrētās diagnozes un kompensējamo medikamentu pieejamības.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs uzskata, ka šādās neparedzētās situācijās nauda būtu jāpiešķir no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā tas bijis pirms krīzes. Savukārt Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece Egita Pole atkārtoti norāda uz trūkstošajiem līdzekļiem veselības aprūpē, kas ir galvenais šķērslis, lai sakārtotu situāciju. Tāpat, ieviešot konkrētas vadlīnijas nestandarta gadījumiem, varētu traucēt dažādā izpratne par to, kas ir reta slimība un kuri gadījumi skaitīsies kritiski, uzskata E. Pole. Jāatzīmē gan, ka termins «reta slimība» nav iekļauts arī ārstniecības likumā.

Mērķtiecīgi plānot nepieciešamo valsts atbalstu tāpat traucē tas, ka Latvijā nav statistikas par reto slimību izplatību un pacientu skaitu. Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme Dienai norādīja, ka tam pat papildu līdzekļi nav nepieciešami - šajā gadījumā VM vienkārši nav izrādījusi vēlmi veidot šādu uzskaiti. Patlaban gan panākta vienošanās, ka līdz gada beigām statistikas dati ir jāiegūst. VM arī ir apņēmusies pārskatīt kompensējamo medikamentu sarakstu reto slimību pacientiem, apliecināja VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Antra Valdmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Retās slimības

patlaban atklātas 5-8 tūkstoši;
dzīves laikā saslimst 6%-8% iedzīvotāju, ar tām kopumā slimo 27-36 miljoni ES iedzīvotāju;
ap 75% gadījumu retās slimības skar bērnus, no tiem aptuveni 30% mirst, nesasniedzot 5 gadu vecumu;
65% reto saslimšanu raksturojamas kā ļoti smagas, hroniskas, bet 80% reto slimību ir ģenētiskas izcelsmes;
vairākums slimo ar tādām retajām slimībām, kuras skar vienu no 100 000 cilvēkiem vai pat mazāk.
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?