Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sadarbojoties cer sekmēt izgudrojumu konkurētspēju

«Mums ir projekti sadarbībā ar universitātēm, piemēram, ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) slēdzam sadarbības līgumu,» intervijā Dienai nesen sacīja Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Vakar Patentu valde un RTU noslēdza līgumu, kas paredz sadarbību intelektuālā īpašuma, izglītības, zinātniskās darbības un inovāciju jomā, kā arī starptautiskajā aspektā. Patentu valdes un RTU sadarbības galvenais mērķis ir paaugstināt studentu un pētnieku izpratni par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību un tā nozīmi izgudrojumu veiksmīgā komercializācijā.

«Patentu valde un RTU plāno sadarboties mācību materiālu sagatavošanā, rīkot RTU akadēmiskā personāla zinātniskās un metodiskās kvalifikācijas paaugstināšanas apmācības, kā arī ir plānots izveidot RTU Patentu informācijas (PATLIB) centru, lai sniegtu plašāku inovāciju atbalsta pakalpojumu klāstu, kas darbosies RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra sastāvā,» izklāsta Patentu valdes pārstāvis Artūrs Ivanovs.

«Latvijas konkurētspēju nākotnē noteiks spēja sadarboties pētniekiem un uzņēmējiem. Lai efektīvi komercializētu un aizsargātu zinātnisko jaunradi, nepieciešama abpusēja izpratne par intelektuālā īpašuma nozīmi un iespējām. Lai arī 80% Eiropas studentu atzīst, ka zināšanas par intelektuālo īpašumu būtiski noderēs karjeras veidošanā, tikai 40% studentu uzskata, ka viņu zināšanas ir pietiekamas. Tāpēc esam priecīgi par noslēgto sadarbības līgumu ar RTU, kas ir līdere patentu pieteikumu skaita ziņā Latvijā,» skaidro S. Laganovskis. Jāatgādina, ka jau iepriekš viņš Dienai sacīja - gadā vidēji Patentu valde saņem ap 200 patentu pieteikumiem un «apmēram 60% patentu tiek piešķirti universitātēm».

RTU nākotnes attīstība balstās trešās paaudzes universitātes koncepcijā, kas apvieno pētniecības, studiju un tautsaimniecības attīstību veicinošus procesus, savukārt uzsver RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centra vadītāja Laila Eliņa un skaidro: «Paralēli studiju procesam universitātē notiek ļoti aktīva pētnieciskā darbība. Liela daļa pētījumu veltīta tieši praktiskam jaunu zināšanu pielietojumam, jaunu produktu vai tehnoloģiju radīšanai un ieviešanai, tāpēc komercializācijas procesā svarīgu lomu spēlē intelektuālā īpašuma jautājumi, kas palīdz aizsargāt mūsu izgudrojumus un paaugstināt to konkurētspēju globālajā tirgū.»

Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks pagājušajā nedēļā Dienai uzsvēra, ka būtu vēlams, lai «visas universitātes mūsu valstī, meklējot iespējas universitāšu zinātnieku radītos izgudrojumus pārdot, spēcīgāk sadarbotos, nevis katra cīnītos pati par sevi».

Lai palielinātu izpratni par intelektuālo īpašumu Eiropas universitātēs, izveidotu un harmonizētu apmācību infrastruktūru, jau 2007. gadā tika uzsākts Eiropas mēroga projekts Intelektuālā īpašuma zināšanu izplatīšana universitātēs, kurā iesaistījās arī Latvijas Patentu valde, atgādina A. Ivanovs un informē, ka minētā Eiropas mēroga projekta rezultātā izveidojās intelektuālā īpašuma pasniedzēju tīkls un notikušas daudzas pasniedzēju apmācības un diskusijas par intelektuālā īpašuma apmācību ieviešanu augstskolās.

Patents kā intelektuālā īpašuma veids aizsargā tehniskās jaunrades produktus un sniedz tā īpašniekam tiesības aizliegt citiem izgatavot, izmantot vai pārdot izgudrojumu konkrētās valsts teritorijā, atgādina Patentu valde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?