Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Singapūra ar nedēļu ilgām sērām atvadās no valsts dibinātāja un izveidotāja

Singapūrā pirmdien sākās septiņas dienas ilgas nacionālās sēras, jo mūžībā ir aizgājis 91 gadu vecais Li Kuanju, kura vadībā Singapūra no nelielas ostas pilsētiņas pārtapa par vienu no pārtikušākajām pasaules valstīm, vēsta BBC.

Pasaules valstu līderi, izsakot singapūriešiem līdzjūtību, ir cildinājuši bijušo pilsētvalsts premjerministru, kurš šajā amatā atradās 31 gadu, kopš Singapūra ieguva neatkarību 1959. gadā. ASV prezidents Baraks Obama viņu raksturojis kā «vēstures gigantu, kura padomos ieklausījušies citu valstu līderi». Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins teicis, ka Li Kuanju bija plaši respektēts stratēģis un valstsvīrs. Krievijas prezidents Vladimirs Putins viņu raksturojis kā pasaules politikas patriarhu.

Bijušā premjerministra bēres notiks nākamsvētdien, no trešdienas līdz sestdienai viņa mirstīgās atliekas tiks novietotas parlamentā, kur tauta varēs no viņa atvadīties.

Li Kuanju pēdējās nedēļas pavadīja slimnīcā pneimonijas dēļ, un pēc komplikācijām viņa dzīvība tika mākslīgi uzturēta, līdz pirmdienas rītā viņš nomira.

Pie Singapūras galvenās slimnīcas uzreiz sāka pulcēties iedzīvotāji, kas tur raudādami novietoja ziedus. Li Kuanju dēls - premjerministrs Li Hsjenlungs, uzrunājot tautu televīzijā, atzīmēja, ka Li Kuanju cīnījās par neatkarību, uzbūvēja nāciju un valsti, kuras līdz tam nebija, un ļāva singapūriešiem lepoties ar sevi. Savukārt Singapūras ārlietu ministrs Kasivisvanathans Šanmugams intervijā BBC Newsday programmai pavēstīja, ka singapūriešiem Li Kuanju ir kā Džordžs Vašingtons un Vinstons Čērčils, kopā ņemti.

Li Kuanju bija cilvēks, kura vadībā Singapūra ieguva neatkarību no Lielbritānijas un atdalījās no Malaizijas. Viņš izveidoja Tautas rīcības partiju, kas valda valstī jau kopš 1959. gada.

Li Kuanju jau no paša sākuma bija pazīstams kā stingrās līnijas piekritējs, kas izpaudās arī kā dažādu ierobežojumu uzlikšana medijiem, kas ir spēkā joprojām. «Preses brīvība, ziņu mediju brīvība ir jāpakārto nepieciešamībai uzturēt Singapūrā sabiedrības integritāti,» viņš teica, reizē apgalvojot, ka avīzes finansējot Singapūrai naidīgi spēki no ārvalstīm. Viņš necieta politiskus oponentus un cilvēkus, kas iebilda pret viņa metodēm. Valsts parlamentā šogad ir tikai seši opozīcijas pārstāvji. Li Kuanju bija pārliecināts antikomunists, lai gan kritiķi pauda viedokli, ka viņš pats izveidoja komunistu stila režīmu.

Viņa valdīšanas laikā tika ieviesti miesassodi, košļājamās gumijas aizliegums. Valdība pat iejaucās ģimeņu izveidē, lai it kā panāktu gudrāku bērnu piedzimšanu. Li Kuanju ļoti bieži kritizēja ASV un Rietumu sabiedrības par pārlieku liberālismu, kas neļaujot uzturēt vajadzīgo kārtību sabiedrībā.

Tajā pašā laikā tiek uzskatīts, ka, tieši pateicoties viņa neatlaidīgajām vēlmēm, Singapūrā tika radīts augsti izglītots darbaspēks, kuru raksturo ļoti labas angļu valodas zināšanas. Viņš arī darīja daudz, lai pārvilinātu uz Singapūru ārzemju investorus, kas pilsētvalsti, kurai nav pašai savu dabas resursu, pārvērta rūpniecības centrā.

Li Kuanju arī sāka graustu novākšanas un industrializācijas programmu un ļoti asi cīnījās pret korupcijas izpausmēm. Viņš ļoti aktīvi aizstāvēja multinacionālas sabiedrības veidošanu Singapūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?