Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Skolotāja Muižarāja: Dārziņskola ir liktenis

Kad Dārziņskola skaitījās vēl pie Mūzikas akadēmijas, tad kadru jautājumu lēma nevis direktors, bet augstskolas katedras profesori. Sagadījās, ka Ilze Treija gāja studēt asistentūrā, un skolā vajadzēja pedagogu. «Pēc Mūzikas akadēmijas beigšanas (1981) jau sesto gadu strādāju Jelgavas mūzikas skolā. Pēkšņi 1987.

gadā man piezvanīja profesors Arnis Zandmanis: «Kā tu skaties, ja mēs tevi aicinām strādāt uz Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu?» Sākumā bija baigais šoks un nedrošība, jo pati nācu no Brocēniem, bet mūzikas skolas pabeidzu Saldū un Jelgavā,» atceras Ligita Muižarāja, kura nu jau 28 gadus strādā par skolotāju Dārziņskolas Klavieru nodaļā. Caur viņas rokām gājušas arī tādas Latvijas pianisma zvaigznes kā neskaitāmu konkursu laureāts Vestards Šimkus ar spožu koncertējoša pianista pasaules karjeru un viņa māsa Aurēlija Šimkus, kura vēl mācās Em. Dārziņa mūzikas vidusskolas 1. kursā.

Pie Muižarājas jau no pirmās klases mācījusies starptautisko konkursu laureāte, tagad jau Mūzikas akadēmijā strādājošā Elīna Bērtiņa, viņas klasē pirmo mūziķes rūdījumu guvusi arī ērģelniece un pianiste Liene Andreta Kalnciema. Dienas fotogrāfs skolotāju apciemoja stundā, kurā viņa skolas 70. jubilejas galā koncerta priekšnesumam gatavoja 6. klases skolnieku Kārli Bukovski. «Viņš šogad uzvarēja starptautiskajā konkursā Jaunais virtuozs, bet pērn konkursā Gruzijā, Tbilisi izcīnīja 2. vietu,» stāsta Ligita Muižarāja. Sevišķi lepna viņa ir par to, ka zēns neapjucis, kad izrādījies, ka tur jāspēlē uz katastrofāli sliktām, gandrīz nelietojamām klavierēm. Kārlis izpelnījies solo uzstāšanos Dārziņskolas 70 gadu jubilejas galā koncertā, kas Lielajā ģildē sāksies 18. aprīlī. Solo un instrumentālo ansambļu daļai sekos krāšņa skolas simfoniskā orķestra un solistu vidusskolnieku daļa diriģenta Andra Vecumnieka vadībā. Absolventu salidojums, visticamāk, turpināsies līdz rīta gaismai.

Tu taču vari!

«Kad atnācu uz Dārziņskolu strādāt, biju tur viena no visjaunākajām skolotājām, bet tagad jau esmu to vidū, kas tur nostrādājuši visilgāk. Tas ir liktenis,» smejas Ligita Muižarāja, kura joprojām uz darbu braukā no Jelgavas. Katru dienu. Kad vajag, arī brīvdienās. Viņa spilgti atceras, kā reiz starptautiskā konkursā Polijā sastapta pedagoģe cienījamos gados viņu un vienaudzes, tobrīd vēl jaunās skolotājas, dzīvesgudri pamācījusi: «Neviens, pat viscentīgākais un talantīgākais skolnieks nav tā vērts, lai jūs ziedotu viņiem pašas savu dzīvi.» Taču Muižarāja nevēlējās šādu «gudrību» pieņemt. Viņas kredo ir pilnīgi pretējs. Tas skan: skolnieki veido savu skolotāju. Lūgta paskaidrot tuvāk, viņa atklāj, ka ar katru skolnieku viss jāsāk atkal no nulles. «Tur nelīdz metodiskās zināšanas, kā jāmāca spēlēt. Katrs ir kā jauna planēta, citāds, un tas, ko tu zini, pēkšņi neder! Atšķiras gan fiziskie, gan psihiskie dotumi, ir dažādi raksturi. Viens ir inerts, cits - tik hiperaktīvs, ka viņu nevar nomierināt. Viens ir jāiedrošina, citam vajadzīga stingrība.» Stāstot par pedagoga misiju, Ligita Muižarāja atceras, ka pati savos skolas gados bijusi tik paškritiska, ka visu laiku «ēdusi sevi nost». Glābusi viņas skolotāja Valentīna Brovaka, kura, to ievērodama, mērķtiecīgi un sistemātiski viņu slavējusi par katru vismazāko sasniegumu: nu re, tu taču to vari!

Mūzikas Mekā

Jaunībā Dārziņskola man likās neaizsniedzama virsotne, Meka! Pret to bija milzīgs respekts. Vēl lielāks tas kļuva, Mūzikas akadēmijas studentu pasākumos klausoties savu kursabiedru, Dārziņskolas absolventu sniegumu. Kad viņa šaubījusies, vai derēs Dārziņskolai, draugi iedrošinājuši, sakot, ka atkāpties varēs vienmēr. Bet vajag vismaz pamēģināt. Tad bijīgi nākusi uz tikšanos pie skolas toreizējās, ilggadējās direktores Ievas Arājas. Pirmajos gados mācījusi ansambļus, lasīšanu no lapas, «neko lielu». Bijusi kā mazais gariņš pa vidu klavierpedagoģijas metriem. «Toreiz skolā bija ļoti daudz bērnu, tur mācījās vismaz 120 pianistu. Tagad tikai 48. Vienā klasē mācās tikai četri vai pieci pianisti, tāpēc ļoti priecājamies par talantīgajiem bērniem, kuri atbrauc no perifērijas. Labi, ka skolai ir internāts. Kad atnācu, tas bija tikko uzcelts, tur dzīvoja arī Vestards Šimkus,» viņa salīdzina, jautāta, kas mainījies laika gaitā.

Skolā kā ģimenē

«Dārziņskolā tu esi spiests ķepuroties. Gala rezultātu nosaka talanta pakāpe, taču regulāra vingrināšanās un iekšējā konkurence arī ļauj sasniegt cienījamu līmeni. To, ko citi spēlē vidusskolā, Dārziņos spēlē piektajā klasē» - Ligita Muižarāja pati no savas pieredzes zina, cik ļoti skolniekus ietekmē skolotāji - spilgtas personības. «Viņi emocionāli attīsta, tu sāc kļūt aktīvs!» Un vēl: «Bērns līdz zināmam vecumam ir pilnīgi atkarīgs no vecākiem, no vērtībām ģimenē. Ja vecāki iet uz koncertiem, teātriem, lasa, klausās mūziku, tad arī bērns pierod to darīt. No vecākiem ir atkarīga audzināšana, intereses, režīms. Diemžēl šodien daudzi «sēž internetā un nekur neiet». Ne velti slavenais altists Jurijs Bašmets ir teicis: «Dodiet mums nevis talantīgus bērnus, bet talantīgus vecākus!»

Pedagoga sapnis? Kad uzrodas audzēknis, kuram ir gan spējas, gan ambīcijas un atdeve, kā tas bija Vestardam Šimkum, tad tu vari sākt eksperimentēt, jo tas vairs nav vidusmēra skolnieks. Tu uzdrošinies dot vairāk, ar labu audzēkni tu pats audz,» pārliecinājusies Ligita Muižarāja. Tagad ar smaidu viņa atceras, kā vēl deviņdesmitajos gados, kad Latvijā tikko ieviesa latus, ar Elīnu Bērtiņu braukušas uz konkursiem. «Somijā gulējām uz matračiem fizkultūras zālē, jo par viesnīcu nevarējām samaksāt. Arī pārtika mums bija līdzi no mājām. Pagājušā gada beidzējs Daumants Liepiņš, vēl būdams mazs ķipars, konkursā Vācijā izcīnīja 2. vietu, balvā iegūstot 5800 eiro!» Jūtot, ka pienācis brīdis, kad audzēkņa izaugsmē notiek liels lēciens un viņam vajag ko kardināli mainīt, viņa virzījusi savus skolniekus turpināt izglītoties pie profesoriem. Muižarāja priecājas arī par draudzīgo gaisotni kolēģu vidū, savstarpējo ciemošanos dzimšanas dienās un citos svētkos. Kāds būtu Ligitas Muižarājas novēlējums Dārziņskolai nākotnē? «Zinot, ka būs direktora maiņa, novēlu radošu direktoru, kurš ienesīs jaunas vēsmas. Un lai arī Dārziņskola tiktu pie labām klavierēm: labas, un vairāk!» Utopiskā vēlme būtu slīdošais mācību grafiks, lai nebūtu tā, ka skolnieki uz mūzikas stundām tiek tikai pēcpusdienā, kad jau ir noguruši pēc vispārizglītojošo priekšmetu stundām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?