Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Uz nākamo līmeni

Būt pašam sev saimniekam nebija Jura Stikāna (26) mērķis, tomēr noprotams, ka kļūšana par tādu saskan ar viņa attieksmi pret dzīvi kopumā. Darba gaitas viņš sāka kā basketbola tiesnesis, piecus gadus bija policists, tad nodibināja savu transporta pakalpojumu firmu, tomēr veiksmīgāks izrādījās tagadējais bizness - privātie bērnudārzi jeb SIA BeBe.

«Tā sanāca,» Juris saka par savu iesakņošanos uzņēmējdarbības lauciņā un atzīst, ka svarīgākās biznesa mācības guvis darot. «Jebkurā lietā ir svarīgi redzēt, ka ir iespēja attīstīties tālāk, pacelt to visu nākamajā līmenī. Nevis strādāt kādā uzņēmumā, kur zini, ka nākamais etaps ir valde, kur tevi neviens nelaidīs. Tad nav, uz ko tiekties,» viņš formulē savu iekšējo dzinuli.

Barters arī dārziņā

Bērnudārzu bizness sākās ar Jura sievas Ritas entuziasmu. Viņa ir sociālā pedagoģe un jau studiju laikā stingri nolēma, ka viņai būs savs dārziņš vai bērnu pieskatīšanas centrs. Pirmais mēģinājums, pieskatot mazos Vecrīgā, deva nopietnu pieredzi, tomēr ne ienesīgumu. Ģimene pārcēlās uz Jura dzimto Ķekavu, bērnus sāka pieskatīt vienā no jaunā dzīvokļa istabām, bet jau drīz labās reputācijas dēļ tajā kļuva par šauru. «Pārdevām dzīvokli, paņēmām kredītu, uzbūvējām sev māju, kur pirmo stāvu projektējām kā dārziņu. Sākām darboties un drīz nolēmām, ka jāatver vēl kāds,» stāsta Juris, kura ziņā uzņēmumā ir biznesa puse. Drīzumā viņš mazajiem sāks vadīt arī mūzikas nodarbības, jo spēlē gan klavieres, gan akordeonu un saksofonu.

Pirms trijiem gadiem dibinātajā SIA BeBe nu ir trīs bērnudārzi: viens Ķekavā un divi Rīgā - Purvciemā un Upmalas biroju kompleksā. «Mūsu princips - izvēlēties pareizu ģeogrāfisko vietu un nebūt atkarīgiem no vienas,» Juris saka. Visos trijos bērnudārzos ir 35 bērni, bet Juris uzsver, ka masveidīguma vietā izvēlas kvalitāti un īpašu attieksmi gan pret bērniem, gan pret viņu vecākiem. «Klients ir svarīgākais.» Juris stāsta, ka abi ar sievu ir sazvanāmi arī brīvdienās, dārziņos katram bērnam ieviesuši dienasgrāmatu (arī elektronisko), kas vecākiem ļauj sekot līdzi sava lolojuma dienas gaitām un ēdienkartei un par dārziņu samaksāt labprāt ļauj arī ar barteru - ņemot pretī, piemēram, kādas mammas vai tēta grāmatvedības vai masiera pakalpojumus. «Patlaban meklējam tēti, kas varētu kaut ko saskrūvēt, sastellēt, pielabot,» Juris saka. Barters sevi pierādījis kā labu risinājumu, īpaši laikā, kad arī bērnudārzā jūtama cilvēku maksātspējas krišanās. Šo pieeju Juris izkopj arī savā otrajā darbā - paralēli paša SIA BeBe attīstīšanai viņš kopš jūnija ir pārdošanas vadītājs SIA Via Barter, kas uztur interneta maiņas darījumu forumu Absi.lv.

Tikai naudas dēļ nevar

Jura sešgadīgā meita vecāku bērnudārziem jau par lielu, bet dēlēns - vēl par mazu. Kamēr Rita auklē mazo, Juris SIA BeBe kļuvis par galveno darītāju. Uzņēmums devis rūdījumu, lai gan pirmsākumos Juris tā darbībā iesaistījies, vienīgi piepalīdzot.

Pirmais darbs enerģiskajam vīrietim jau skolas laikā bija basketbola spēļu tiesāšana. «Basketbols - tā ir reliģija,» Juris smaida. Profesionāla sportista karjera viņu tomēr nesaistīja, toties tagad aktīvi tiek spēlēts savam priekam. Ar komandu Latcomfort/Ķekava, kuras izveidē pats piedalījies, Juris ticis līdz Latvijas basketbola Dubultamatieru līgas elites grupai. Viņš neslēpj, ka ar sportu nākotnē labprāt saistītu arī savus centienus biznesā.

Studējot jurisprudenci Policijas akadēmijā, Juris sāka strādāt par inspektoru Rīgas Pašvaldības policijā, taču studiju joma nebija aicinājums, kaut diploms tika iegūts, bet policista darbs piecos gados nogurdināja. Juris neslēpj, ka līdzīgi daudziem sācis spekulēt ar nekustamajiem īpašumiem, līdz kopā ar klasesbiedru nodibinājis nelielu transporta uzņēmumu VS Group ar četriem pašizgāzējiem. «Bet sezonu nostrādājām un pārdevām. Bijām nomocījušies, jo auto bija paveci un prasīja nemitīgus ieguldījumus. Sapratu, ka darīt kaut ko tikai naudas dēļ nevar, - tai lietai ir vai nu jāpatīk, vai jābūt par to zināšanām. Tagad varam sev uzsist pa plecu, ka laikus pratām apstāties,» Juris atceras treknajos gados piedzīvoto.

Audzē muskuļus

Bērnudārzi Jurim patīk tīri labi. «Man patīk pļāpāt, tikties ar cilvēkiem, stāstīt, argumentēt,» viņš smaida. Sabiedriskums noderējis arī, dibinot biedrību BeBe Ģimenei, kuras pirmais darbs nu ir panākt, lai no Ķekavas uz Rīgu kursē ne vien mikroautobusi, bet arī transports, kurā var iekāpt invalīdi un māmiņas ar bērnu ratiem.

Attīstot biznesu, Juris un Rita uzkrājuši daudzas idejas nākotnei. Viena no galvenajām - sniegt vecākiem secīgu piedāvājumu, sākot ar nodarbībām grūtniecēm un jaunajiem tētiem, bēbīšu skolu un rāpotāju dārziņu un beidzot ar bērnu pieskatīšanu pēc skolas, jubileju un pasākumu rīkošanu. Otrs mērķis: «Kļūt par pašiem labākajiem, atpazīstamākajiem un lai katrā lielā Latvijas uzņēmumā būtu BeBe bērnudārzs.» Bērnudārzu ierīkošana uzņēmumos jau esot līdz sīkumiem izstrādāta koncepcija, tikai jāpārvar šķēršļi likumdošanā un finansēs, kuras uzņēmumiem krīzes laikā stipri cietušas. Pat ja šīs ieceres patlaban buksē, Jurim spara pietiek: «Jānogaida, jānoturas. Jāuzaudzē pieredze un muskuļi.» Lai gan zināma niša ir izkarota, pārspīlētai eiforijai viņš neļaujas, jo uzskata, ka tirgus privāto bērnudārzu jomā ir neadekvāti piesātināts. «Publiski ir ļoti izbazūnēts, ka šis ir superīgākais bizness un ir nenormāls pieprasījums. Tāpēc ar to sāk nodarboties cilvēki, kuri, kā saka Bez tabu, nav savā vietā. Viņi piesārņo tirgu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2009

pārdošanas vadītājs SIA Via Barter

Kopš 2006

līdzīpašnieks un valdes loceklis SIA BeBe

2006-2008

valdes priekšsēdētājs SIA VS Group

2001-2006

inspektors Rīgas Pašvaldības policijā

1995-2002

nacionālās kategorijas basketbola tiesnesis

Hierarhija

SIA BeBe līdzīpašnieki un valdes locekļi Rita Stikāne un Juris Stikāns

deviņas audzinātājas trijos bērnudārzos

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?