«Ja līdz gavēnim ēdienkarte bijusi adekvāta un arī pēc gavēšanas ar uzturu organisms saņems visu nepieciešamo, atteikšanās no kādas noteiktas produktu grupas neko ļaunu veselībai nenodarīs,» uzskata diētas ārsts Andis Brēmanis. Taču, ja līdz tam uzturs izvēles ziņā bijis ierobežots, atsacīšanās, piemēram, no piena produktiem, draud ar kalcija trūkumu organismā. Turklāt piena produkti ir arī olbaltumu avots. Uz nesagatavota fona pārspīlējumi var radīt problēmas, brīdina ārsts. «Gaļa ir vērtīgs dzelzs avots. Bieži vien gados vecāku cilvēku uzturā gaļa jau tāpat tiek iekļauta reti, bet gaļas pārstrādes produkti, teiksim, pelmeņi, nevar aizstāt normālu gaļas ēdienu. Tāpēc no gaļas vispār atteikties nevajadzētu,» uzskata diētas ārsts.
Taču uz kādu laiku gaļas produktus var aizstāt ar pākšaugiem - zirņiem, pupām -, kuros ir olbaltums. Arī graudaugi satur zināmu daudzumu olbaltumvielu - ēdienkartē jāiekļauj griķi, auzu pārslas, rudzi. Jāēd dārzeņi, augļi, un jādzer daudz šķidruma - aptuveni litru, pusotru dienā. «Galvenais, lai gavēņa laikā uzturs būtu daudzveidīgs un nesastāvētu tikai no dažiem produktiem, tad viss būs kārtībā,» atzīst A. Brēmanis.