Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Eksotiskais Jānis

Vārds Jānis izkritis pat no pirmā populārāko vārdu desmitnieka un iet aizvien mazumā, tomēr ir dzimtas, kurās joprojām tic šā vārda spēkam paaudzēs.

Lai gan Jānis joprojām skaitās izplatītākais vīriešu vārds Latvijā, ar katru gadu to skaits samazinās. Gadsimtu mijā vārdadienu 24.jūnijā svinēja vairāk nekā 70 tūkstoši Jāņu, taču šogad jāņotāju atlicies vien 55 451. Trīs gadsimtus Jānis bija populārākais jaundzimušo vārds, bet kopš 2000.gada tas zaudēja vadošās pozīcijas, izkrītot pat no pirmā desmitnieka. Gada laikā Jāņa vārds dots vien nedaudz vairāk kā 130 jaundzimušajiem.

Aizgājēju un no valsts izbraukušo vietā jauna Jāņu paaudze neveidojas, jo nu jau vairāk nekā desmit gadu Jāni izkonkurējis Roberts, Markuss, Daniels, Ralfs un citi skanīgi, bet nelatviski vārdi. Pēc 2011.gada tautas skaitīšanas datiem var spriest, ka Jāņu vidējais vecums ir 47 gadi. Arī Līgu liktenis nav labāks - Līgu Latvijā ir vien 10 511.No senajiem vārdiem šogad apritē atgriezies Ernests. Toties šogad meiteņu vidū ar savdabīgu skanējumu izceļas Gēda, Leina, Džoija, Debora, Madrija, Elisa, Amira, Sevara, Lavaleta, Audra, Diona, bet puikas ieguvuši vārdus Rails, Rino, Danijals, Simeons, Ksanders, Greisons.

Latviešu valodas institūta direktores vietnieks Ojārs Bušs, kurš ilgus gadus pēta vārdu došanas tendences Latvijā un pasaulē. Piemēram, Jūrmalā vairāku mēnešu laikā no simtiem puiku neviens neesot nosaukts par Jāni. Ar ko saistīta Jāņa vārda straujā lejupslīde? Iespējams, izvēli ietekmē banāli faktori, teic eksperts. Jāņu ir ļoti daudz, tāpēc paziņu lokā vienmēr atrodas kāds ne visai padevies, tāpēc vecāki negrib, lai bērna vārds asociētos ar kādu pļēguru, vārdā Jānis. "Mēs neesam unikāli, popularitāti zaudē arī Jāņa radinieki citās tautās, kas kādreiz ierindojušies pirmajās vietās, piemēram, Ivans un Johans." Tomēr Slovēnijā Jans joprojām ir pats populārākais jaundzimušo zēnu vārds, labas pozīcijas Janam ir arī Polijā. Vārdu repertuārs mēdz atjaunoties pēc divām trim paaudzēm, kad modē atgriežas vecvectētiņu un vecvecmāmiņu īpašvārdi.

Vairāk par to, kā klājas Jāņiem, kā arī par cilvēkiem, kas joprojām tic šī vārda īpašajam spēkam, lasiet 21. Jūnija Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Dauku sevī meklējot

Brīžam šķiet, ka tik tiešām viss mūsdienu pasaulē atduras pret drošību. Latvijā pavisam konkrēti tā tiek izteikta naudas formā, veidojot valsts budžetu, kur drošība nešaubīgi nolikta prioritāšu ...

Valodu piedzīvojums

Eiropas valodu diena Latvijā – tāpat kā pārējā Eiropā – tiek atzīmēta jau kopš 2001. gada, taču šogad pirmo reizi tā tiks svinēta tik plaši, ka pasākums izpelnījies festivāla statusu, un sestdien, ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata