Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Piektdiena, 6. decembris
Niklāvs, Niks, Nikolajs, Nikola

Jāņu dienas brokastis

Tā kā esmu Jānis, atļaušos ieteikt divas receptes, kas pašam garšo, nepieturoties pie latviski tradicionālām sastāvdaļām. Tāpēc – rauga mīklas plātsmaizes un pīrādziņi, ķimeņu siers un ceptas gaļiņas lai paliek Līgo vakaram, bet Jāņu rītā lai iet divas gardas uzkodas ar kinzu!

Fiksie pīrādziņi ar gaļu un zaļumiem

Šajā receptē lielos vilcienos nav nekādu pārsteigumu – izņēmums ir mīkla. Šādu savienojumu no divām sastāvdaļām atradu internetā, un ļoti gribējās izmēģināt. Sanāca lieliski! Tādi kā mazi buljona pīrādziņi, tikai bez kārtainās mīklas – šī mīkla sanāk plāna un mazliet kraukšķīga

 

Pagatavošanas laiks: 1 stunda

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 14 pīrādziņu

 

Sastāvdaļas:

  • 1 kārbiņa kausētā siera (man bija klasiskais Dzintars)
  • pusglāze miltu (plus vēl pēc vajadzības)

Pildījumam:

  • eļļa apcepšanai
  • 1 mazs sīpols
  • 180 g maltas liellopu gaļas
  • saišķītis kinzas un pētersīļu, kas sīki sakapāti
  • sāls un pipari pēc garšas 1 ēd. k. skābā krējuma

Sāli mīklai nevajag, jo siers jau ir gana sāļš. Arī pildījumam ar sāli neiesaku pārspīlēt.

Pagatavošana:


1. Bļodā liek kausēto sieru, pieber miltus. Samaisa un samīca viendabīgā mīklā. Ja par ķēpīgu, pieber vēl miltus. Samīca bumbā, ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ieliek ledusskapī.

2. Pannā apcep sīki sakapātu sīpolu, pēc brītiņa pievieno malto gaļu, mazliet sāls, svaigi maltus melnos piparus un sīki sakapātus zaļumus. Maisot apcep, pielej mazliet ūdens, lai pasutinās. Kad ūdens iztvaikojis, iemaisa skābo krējumu.

3. Mīklu izņem no ledusskapja, uz iemiltotas virsmas plāni izrullē, ar glāzi izspiež aplīšus (man bija apmēram 8 cm diametrā). Katru aplīti mazliet ar pirkstiem izspaida. Tad liek vienā pusē pildījumu, bet otru mīklas pusīti pārloka pāri un aizspiež ciet.

4. Pīrādziņus liek uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Maliņas var smukumam saplacināt vēl ar dakšiņu. Pārziež pīrādziņus ar olas dzeltenumu un liek cepties 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram uz 20 minūtēm, līdz zeltaini brūni.
 


Svaigi kraukšķīgā salsa

Pie šašlikiem vai tāpat vien šie sīki kapātie salātiņi, kurus smalki nodēvēju par salsu, Jāņu rītā būs pašā reizē! Gan svaigums, gan kraukšķīgums, gan pikants asumiņš – viss, kas nojāņojušam cilvēkam vajadzīgs.

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta, tikai jāsakapā

Daudzums: bļodiņa ar salātiem

 

Sastāvdaļas:

  • ½ neliela sarkanā sīpola
  • 1 vidējs, aromātisks tomāts 2–3 vai vairāk (pēc garšas un spējām) marinētu halapenjo šķēlīšu
  • saišķītis kinzas
  • svaigi spiesta sula no ¼ laima
  • šļuciņa labas olīveļļas
  • sāls pēc garšas

Pievienojot šiem salātiņiem avokado, iegūsiet gardu gvakamoli!

 

Pagatavošana:

1. Sīpolu ļoti sīki sakapā, tomātu sagriež mazos kubiņos, halapenjo šķēlītes arī mazos gabaliņos.

2. Kinzu smalki sagriež, pievieno salātiem.

3. Pielej šļuciņu olīveļļas, piespiež laima sulu, samaisa.

4. Pēc garšas pievieno sāli, samaisa un ieliek uz kādu brīdi ledusskapī, lai atvēsinās un garšas savelkas.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēks un ekstāze

Ir cilvēki, kuri ar savu talantu atstāj citu prātos un dvēselē nospiedumu. Ir tādi, ar kuru leģendu pietiek, lai šāds nospiedums būtu.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata