Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 29. novembris
Ignats, Virgīnija

Raudene un oregano

It kā viens un tas pats augs, taču manā pieredzē oregano ir kaltēta garšviela, vēlams, atvesta no Vidusjūras reģiona valstu tirgiem, bet raudene aug dārzos, skaisti zied un pievilina bites, kā arī ir jauks garšaugs. Taču tikai svaigā veidā, jo izkaltēta mūsu pašu raudene ne tuvu nelīdzinās Vidusjūras oregano. Īsi sakot – abi labi, viens jālieto svaigs, otrs – kaltēts.

Brokastu omlete dārzā…

… vai virtuvē – atkarībā no mainīgajiem laikapstākļiem, bet dārzā vasarā tomēr jaukāk. Svaigām raudenes lapiņām piemīt viegli pikanta garša, kas labi sader ar dārzeņiem un arī olu kulteni. Ieteikums – jo krāsaināki dārzeņi, jo labāk (tā iesaka uztura speciālisti) un arī smukāk!

15 minūšu / 2 porcijas / viegli

Sastāvdaļas 

  • 1 mazs kabacītis
  • 1 neliels patisons
  • sauja ķirštomātiņu
  • 1 svaiga čili pāksts
  • mazliet eļļas cepšanai
  • 2 olas
  • sāls un pipari pēc garšas
  • svaiga raudene no dārza

Gatavošana

1. Kabaci un patisonu sagriež ripiņās (šķēlītēs, gabaliņos – kā vēlas). Ķirštomātiņus atstāj veselus, vienīgi var sadurstīt ar nazi pāris vietās, lai karstumā uz pannas "nesprāgst".

2. Pannā sakarsē eļļu un liek cepties sagrieztos dārzeņus. Arī čili pāksti, kuru liek neattīrītu no sēklām un nesagrieztu (speciālais piedāvājums kādam asuma mīļotājam). Pāris minūšu maisot apcep – nesutina, lai saglabājas dārzeņu kraukšķīgums.

3. Olas pārsit dārzeņiem pāri pannā un apmaisa. Pārkaisa sāli un piparus pēc garšas, noregulē pavisam nelielu karstumu un uzliek pannai vāku, lai olu kultenis rāmi sarec.

4. Gatavs! Pasniedz ar svaigām raudenes lapiņām un var arī kādu ziedu. 

Svaiga raudene ir diezgan "komunikabla" un ļauj sev pievienot arī citus svaigus garšaugus – pētersīļus, dilles, lociņus utt.


A la Bolognese latviešu gaumē

Receptes nosaukums ir joks – lai būtu asprātīgāk. Zināms, ka klasiski Boloņas mērce netop no cūkgaļas un to neēd arī ar kartupeļiem. Bet kaut kas tajā tomātu garšā lika izdomāt šādu nosaukumu. Un šim ēdienam, mērcei noteikti piederas kaltēts oregano no Vidusjūras reģiona.

1 stunda / 6–8 porcijas /  neka grūta

Sastāvdaļas 

  • 1 sīpols
  • 500 g liesas, maltas cūkgaļas
  • 2 tējk. maltu kumīna sēklu
  • 1 ēd. k. paprikas pulvera
  • 2 tējk. kaltēta oregano
  • ½ tējk. maltu Kajennas piparu
  • 1 tējk. koriandra sēklu
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 1–2 ēd. k.cukura
  • 1 lielā bundža konservētu tomātu savā sulā
  • 0,5 l ūdens

Gatavošana 

1. Katlā sakarsē eļļu un apcep sīpolus līdz caurspīdīgai stadijai.

2. Pievieno malto gaļu un maisot, irdinot apcep 10 minūtes.

3. Liek klāt visas garšvielas, arī sāli, piparus un 1 ēdamkaroti cukura. Maisot kādu brīdi apcep.

4. Pievieno konservētos tomātus (iepriekš sablendē) un puslitru ūdens, uzvāra un uz lēnas uguns vāra vēl 40 minūtes. Ik pa laikam apmaisa.

5. Pieregulē garšu ar sāli un, ja par skābu, arī vēl ar cukuru (skābums atkarīgs no tomātu garšas). Pasniedz ar krāsnī ceptiem jaunajiem kartupeļiem, burkāniem un ķiplokgalvu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata