Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Īsais prieks par garo nakti

Tomēr labāk, ja dienā ir 25 stundas, nevis divdesmit četras vai divdesmit trīs. Žēl, ka tāda diena ir tikai viena visā gadā un tā pati jau pagājusi. Īstais komunisms droši vien iestāsies nevis tad, kad tiks realizēts princips ''no katra pēc viņa spējām, katram pēc vajadzībām'', bet tikai tad, kad mēs spēsim regulēt laiku.

Uz to jau arvien straujāk iet, klimatu mēs jau gandrīz regulē­jam, atlicis tikai tāds sīkums, kā no katra pasaules iedzīvotāja iekasēt klimata nodokli. Tas šajā klimata regulēšanas pasākumā diemžēl ir pats grūtākais, kā to liecina lielā pretestība daudz pieticīgākiem Latvijas valdības nodokļu plāniem (ja Eduards Veidenbaums, kurš savā mūžā nenopublicēja nevienu dzejoli, augšāmceltos un uzzinātu, ka 2020. gada Latvijā ir pāri par 30 tūkstošiem autor­tiesību atlīdzības saņēmēju, viņš no pārsteiguma nomirtu otrreiz). Ja nu tas tomēr izdotos, ja klimata apturēšanas noliedzējiem neizdosies no ķieģeļiem uzcelt jaunu Ķīnas mūri starp sevi un Tūnbergas lieciniekiem, tad varētu sākt domāt arī par laika relativizēšanu. Lai nebūtu tā, ka viena minūte ar mīļo klēpī un viena minūte ar pliku pakaļu uz karstas plīts skaitās vienāda ilguma laika sprīdis. Rakstniekiem par laika staipīšanas iespēju vajadzē­tu iestāties visvairāk, jo mūsdienās uzrakstīt ģeniālu darbu vairs nav iespējams tikai tāpēc, ka laika ir par maz un tas pats paiet, par laika trūkumu sūrojoties. Valdība, ja reiz nevarat nedīrāt rakstniekiem ādu, pielieciet viņiem pa stundai pie dienas klāt biežāk nekā reizi gadā!

 

Šīs SestDienas, 30. oktobra. – 5. novembra, numurā lasiet:

AKTUĀLĀ DIENASGRĀMATA. Visvairāk pietrūkst brīvības. Cik nemanāmi slimība piezogas? Ko nozīmē ikdiena četrās sienās ar visā pasaulē izplatīto vīrusu? Kā rīkoties, un kā nepazaudēt optimismu? Viena no nu jau daudzajām Covid-19 pieredzēm.

FOKUSĀ. Godaprāta mēraukla. Deputātu kompensācijas nonāk zem lupas ik reizi, kad kāds deputāts tiek pieķerts negodprātīgā rīcībā. Šoreiz arī SestDiena nolēma papētīt apmaksāto labumu sarakstus, un atklājās klasika. Daudziem deputātiem, kuri saņem kompensācijas, amatpersonas deklarācijā nemaz nav norādīts, ka viņi īrētu dzīvokli vai viņiem piederētu auto. Tāpat tiek mainīta dzīvesvieta, kas ļauj saņemt lielāku kompensāciju, un kovidlaiks ne visu deputātu paradumos ieviesis korekcijas.

PASAULĒ. Pāvesta privātais viedoklis. Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska viendzimuma pāru civilajām savienībām paustais atbalsts vieniem šķiet revolucionārs lēmums, citiem – katoļu baznīcas un kristīgās tradīcijas nodošana. Tomēr, lai gan pāvesta vārdu dēļ uzvirmojušas pamatīgas kaislības, viņa izteikumi būtiski neietekmēs pastāvošās tendences.

TUVPLĀNA. Tarkovsku kustīgās svētbildes. Dzīve ar viņu bija izaicinoša, saka Andrejs A. Tarkovskis, stāstot par savu tēvu – leģendāro kinorežisoru. Tagad Tarkovskis juniors ne tikai sargā un kopj viņa atstāto mantojumu – filmas, kas jau sen guvušas kulta statusu –, bet arī pats tomēr ķēries pie režisora darba. Lai pasaulei nodotu sarunu ar savu tēvu.

CEĻOJUMS. Kas nepielēca Nāgālendā. Ja mežoņi strauji ir kļuvuši par kristiešiem, kultūrvide sola pārsteigumus – to apliecina Indijas ziemeļu province Nāgālenda un tās grandiozais sešpadsmit nagi cilšu kultūras festivāls pērn. Pirms lielā notikuma apmeklējām vēl arī angami cilts ciematu un iekļāvāmies aziātiskā Ziemassvētku jautrībā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, RECEPTES, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata