Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ungārijas Viktators

Ungārijas premjers Viktors Orbāns īsteno politisko kursu, kas dažiem arī Latvijā šķiet atdarināšanas cienīgs, bet oponenti viņu kritizē par demokrātijas vājināšanu un biedrošanos ar Putinu. Orbāns, kurš ir pie varas kopš 2010.gada un šogad saņēma jaunu vēlētāju mandātu, par savu mērķi ir pasludinājis visu ungāru apvienošanu, lai atjaunotu valsts kādreizējo varenību.

Tomēr viņa pēdējos četrus gadus piekoptais politiskais kurss, akumulējot aizvien lielāku varu paša vadītās partijas Fidesz rokās un ierobežojot demokrātiju, drīzāk ir polarizējis, nevis vienojis Ungārijas sabiedrību. Daudzos izraisījuši neizpratni arī Orbāna ārpolitiskie manevri, regulāri nonākot domstarpībās ar Eiropas Savienību (ES) un Ukrainas krīzes laikā turpinot uzturēt draudzīgas attiecības ar Krieviju.

Brisele ir kritizējusi Ungārijas valdības veiktās konstitucionālās reformas un vēršanos pret medijiem, tomēr līdz šim nav spējusi būtiski kavēt Orbānu. Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Rinalds Gulbis spriež, ka ES rokās nav instrumentu, lai efektīvi iegrožotu Orbāna nedemokrātisko režīmu, tādēļ arī nevarot prognozēt, cik tālu viņš ies savos centienos konsolidēt varu un ierobežot indivīdu un preses brīvību. Pēc Gulbja domām, Orbānu var apturēt tikai ungāru vēlētāji.

Jau 2010.gadā, kad pēc Fidesz un Orbāna uzvaras vēlēšanās sākās mērķtiecīga varas centralizācija un notika mēģinājumi apklusināt valdības kritiķus, ietekmīgais britu izdevums The Economist Ungārijā notiekošo nodēvēja par «putinizāciju», velkot paralēles ar Krievijas demokrātisko institūciju ierobežošanu, kas notikusi kopš Vladimira Putina nākšanas pie varas. Premjera oponenti Orbānu pat iesaukuši par Viktatoru.

Orbāns neslēpj, ka viņam ir tuvs Krievijas prezidenta Putina vadības stils. Šovasar viņš kādā savas partijas sanāksmē paziņoja, ka vēlas izveidot Ungāriju par "neliberālu" valsti, kā piemēru minot tieši Krieviju, Turciju un komunistisko Ķīnu. Orbāns kritizējis ES sankcijas pret Krieviju, nodēvējot tās par "šāvienu sev kājā". Nesen viņš paziņoja, ka meklēs domubiedrus ES dalībvalstu vidū, lai uzlabotu attiecības ar Maskavu.

Ungārijas valdības vadītājs uzsvēris, ka atšķirībā no Polijas un Baltijas valstīm, kas pašlaik Krieviju galvenokārt uztver kā draudu savai drošībai, Budapešta joprojām uzlūko Maskavu kā biznesa partneri. "Vērtības ir svarīgas, NATO un ES balstās uz vienotām vērtībām, bet tas nenozīmē, ka tās vajag attiecināt uz ārpus mūsu aliansēm esošām valstīm, kurām ir sava politiskā kultūra, institūcijas, demokrātija vai citi uzskati," apgalvo Orbāns.

Orbāns no Putina ir aizņēmies ideju par ārvalstīs dzīvojošo tautiešu apvienošanu ap "centru". Piemēram, pirms aprīlī notikušajām parlamenta vēlēšanām Orbāna valdība ļāva piešķirt Ungārijas pilsonību etniskajiem ungāriem kaimiņvalstīs, kurās atļauta dubultpilsonība. Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Gulbis uzskata, ka Orbāns "lej ūdeni uz Krievijas dzirnavām", piemēram, paziņojot, ka ungāriem, kas dzīvo Rumānijā, nepieciešama autonomija. "Viņš runā par sadalīto Lielungāriju un nepieciešamību atkalapvienot ungārus, lai atjaunotu Ungārijas kādreizējo varenību. Ar šādiem saukļiem viņš it sevišķi uzrunājis ungāru vecāko paaudzi, kas veido viņa atbalstītāju bāzi," secina Gulbis.

Līdz šim viens no redzamākajiem Orbāna politikas atbalstītājiem Latvijā bija politiķis Jānis Iesalnieks (Nacionālā apvienība), bet Ungārijas premjera centieni panākt mīkstāku ES atbildi uz Krievijas agresiju Ukrainā viņam sagādājusi vilšanos. «Ungārija iepriekš mēģināja piekopt pragmatiskas attiecības ar Krieviju, kas nav nosodāmi. Pēc Ukrainas notikumiem valstīm bija jādemonstrē skaidra nostāja — vai nu esi pret Putinu, vai nostājies viņa pusē. Orbāna mēģinājumi bremzēt ES sankcijas pret Krieviju man ir nepieņemami,» Iesalnieks stāsta Sestdienai, bet uzsver, ka tomēr būtu jānošķir Orbāna iekšpolitiskās un ārpolitiskās aktivitātes.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (Vienotība), kurš EP strādā vienā politiskajā grupā — Eiropas Tautas partijā — ar Orbāna vadītās partijas Fidesz pārstāvjiem, uzskata, ka Ungārijas premjerministrs kā politiķis cenšas «instinktīvi kritizēt» ES vājības — neskaidro attīstības vīziju un miglā tītos paplašināšanas plānus. "Eiropā nav politisko līderu — vizionāru, kuri spētu parādīt, kādā virzienā doties," prāto Pabriks. Pēc viņa domām, tas arī esot viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Orbāns atklāti simpatizē Krievijas prezidentam Putinam. "Ungārijas premjeram patīk Putina izlēmība un rīcībspēja, kas nepiemīt Eiropas liberālajiem politiķiem," stāsta Pabriks.

Visu rakstu par Ungārijas premjeru Viktoru Orbānu un viņa īstenoto politiku lasiet žurnāla Sestdiena 26.septembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata