Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Dzelzs dūre Kļičko izvirzās par līderi

Ukrainas valdība, pret kuru ir vērsti plašie protesti, kas jau nedēļu turpinās galvaspilsētā Kijevā, ir signalizējusi, ka varētu sēsties pie sarunu galda ar opozīcijas līderiem, lai apspriestu iespēju sarīkot ārkārtas vēlēšanas. Bet policija ceturtdien brīdināja, ka dod piecas dienas laika, lai protestētāji pamestu ieņemto Kijevas mēriju un pārtrauktu Ukrainas valdības ēkas blokādi.

Opozīcija, kas ir saniknota par valsts prezidenta Viktora Janukoviča lēmumu neparakstīt brīvās tirdzniecības un sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību, nav viendabīgs veidojums, jo uz demonstrācijām Kijevas ielās ik dienu sapulcējas gan liberāli noskaņoti inteliģenti, kas vēlas dziļāku valsts integrāciju Eiropā, gan radikāli nacionāļi, kam galvenais mērķis ir atbrīvot Ukrainu no Maskavas politiskās ietekmes.

Lai dažādi domājošie opozicionāri ielās un laukumos valdošo vienotību spētu saglabāt sarunās ar valdību, viņiem ir nepieciešams harismātisks līderis, kuru respektētu arī valdošie politiķi. Tāda 2005. gadā notikušās Oranžās revolūcijas laikā bija pašlaik cietumā esošā ekspremjere Jūlija Timošenko.

Nomierina satrakotu pūli

Pēdējā nedēļā par Ukrainas opozīcijas redzamāko pārstāvi tiešā un pārnestā nozīmē ir kļuvis pasaulslavenais bokseris Vitālijs Kļičko. Viņa varenais stāvs (V. Kļičko ir divus metrus garš) izceļas uz pārējo opozīcijas līderu fona, turklāt pagājušajā svētdienā viņš nenobijās uzņemties vadošo lomu, lai apturētu vairākus simtus kareivīgi noskaņotu cilvēku, kas vēlējās iebrukt valdības ēkā.

Satrakotajam pūlim pretī stāvēja milicijas specvienības Berkut darbinieki, kam tikai vajadzēja saņemt attiecīgu pavēli, lai sāktu protestētāju izgaiņāšanu. No protestu epicentra - Neatkarības laukuma - atnākušais V. Kļičko pieprasīja protestētājiem atkāpties, lai «neiekristu provokatoru izliktā slazdā». Sanākušie ieklausījās viņa aicinājumā doties uz Neatkarības laukumu, kur todien bija savākušies vairāki simti tūkstoši cilvēku.

Blakus V. Kļičko redzamākie opozīcijas pārstāvji ir bijušais Ukrainas ārlietu ministrs Arsēnijs Jaceņuks, kurš nāk no J. Timošenko partijas Tēvzeme, kas pagājušā gada parlamenta vēlēšanās finišēja otrā aiz prezidenta V. Janukoviča vadītās promaskaviskās Reģionu partijas, kā arī nacionālistu partijas Brīvība līderis Oļegs Tjagņiboks.

Jurista izglītību ieguvušais liberālis A. Jaceņuks ir ar vislielāko politisko pieredzi, bet analītiķi uzsver, ka viņš sava atsvešinātā intelektuāļa tēla dēļ nespētu apvienot visus pret pašreizējo valdību noskaņotos vēlētājus, jo īpaši nacionālistus. Līdzīgi ir ar bijušo ķirurgu O. Tjagņiboku, kura vadītās partijas Brīvība idejas daudzi ukraiņi uzskata par antisemītiskām un ksenofobiskām.

Vēlas būt prezidents

Rādās, ka tieši 42 gadus vecais V. Kļičko, kurš joprojām ir arī aktīvs bokseris, varētu mēģināt aiz sevis vest daudzšķautņaino opozīciju. Viņš miljoniem ukraiņu ir nacionālais varonis, jo ar smagu darbu ir kļuvis par vienu no visu laiku izcilākajiem bokseriem.

Vienkāršie ukraiņi uzskata, ka V. Kļičko nav uzpērkams un pār viņu atšķirībā no daudziem ietekmīgiem ukraiņu politiķiem, tostarp J. Timošenko, nekrīt aizdomu ēna par miglainiem biznesa darījumiem trauksmainajos deviņdesmitajos gados. «Viņš savu bagātību nopelnīja ar savām rokām, tādēļ viņam nav vajadzība zagt no tautas,» pensionārs Grigorijs Parhomenko sacīja aģentūrai Reuters.

Tieši ar solījumu apkarot korupciju V. Kļičko un viņa liberālā partija UDAR startēja 2012. gada parlamenta vēlēšanās un ieguva trešo lielāko balsu skaitu. «Cilvēkiem, kas pašlaik vada Ukrainu, nav mērķis mainīt valsti. Viņi to vienkārši izlaupa,» uzskata V. Kļičko.

Par Doktoru Dzelzs dūre dēvētais boksa čempions ir paziņojis, ka piedalīsies 2015. gada prezidenta vēlēšanās, spītējot nesen pieņemtajam likumam, kas liedz kandidēt vēlēšanās personām, kuras pēdējos desmit gadus nav pastāvīgi uzturējušās Ukrainā. V. Kļičko jau daudzus gadus dzīvo un trenējas Vācijā.

Jaunākās aptaujas liecina - ja prezidenta vēlēšanas notiktu tagad, V. Kļičko tajās uzvarētu gan V. Janukoviču, gan J. Timošenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vitālijs Kļičko

Dzimis 1971. gada 19. jūlijā Belovodskā, Kirgizstānā

Viens no tikai četriem bokseriem, kuriem trīs reizes ir izdevies iegūt čempiona jostu supersmagā svara kategorijā

Vienīgais profesionālais bokseris, kurš ir ieguvis doktora grādu sporta zinātnē

Augstākās Radas deputāts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?