Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valdība cer, ka ar 122 miljoniem pietiks

Lai arī starptautiskie aizdevēji minējuši, ka nākamā gada valsts budžetā būtu nepieciešams konsolidēt ne mazāk kā 150 miljonus latu, valdība otrdien sabiedrībai prezentēja «122 miljonu latu» plānu un izteica cerību, ka ar šo summu pietiks. Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) komentēja to šādi: «Ir pietiekoši labs piedāvājums, un, cerams, aizdevēji akceptēs.» Kā ziņots, nākamā gada budžeta deficīta mērķis ir 2,5%, valdības pārstāvji norādīja, ka 122 miljoni pat nodrošinot tuvu 2% budžeta deficītu.

Lielākās konsolidācijas pozīcijas ir trīs. Divi jau iepriekš minētie pasākumi - emisijas kvotu pārdošana ( Ls 23,8 miljoni), ēnu ekonomikas apkarošana (26,7), savukārt lielāku summu - 30 miljonus latu - paredzēts iegūt, ietaupot uz pašvaldību aizņemšanās sliekšņa mazināšanu no 50 uz 20 miljoniem. Pēc valdības skaidrojuma, pašvaldības šo iespēju tāpat izmanto reti. Vēl desmit miljonus paredzēts iegūt, samazinot izdevumu par autoceļu uzturēšanu, 15,5 miljonus - samazinot izdevumus sociālā drošības tīkla uzturēšanai, piecus miljonus - apgriežot dotācijas pasažieru pārvadājumiem. 6,5 miljonus latu iecerēts ietaupīt uz lauksaimnieku rēķina, mazinot valsts līdzfinansējumu papildu valsts tiešmaksājumiem nākamgad.

Pārējie izdevumi vai papildu ieņēmumi ir vēl mazāki. Piemēram, iecerēts paaugstināt nodokli azartspēļu automātiem, ieņemt vairāk no nekustamā īpašuma nodokļa, no šīgada budžeta jau samaksāt par Aizsardzības ministrijas kuģi un netērēt naudu nākamgad. Nemainīgs palicis plāns 3,4 miljonus latu iegūtu no jauniegādātajiem fotoradariem.

Diena jau ziņoja, ka pirmdien pēc aizdevēju tikšanās tika koriģētas arī valdības turpmākās attiecības ar pašvaldībām. Lai arī sākotnējā vienošanās paredzēja, ka pašvaldības nākamgad 82% ieskaitījuma vietā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa tiks 81% un pilna atbildība par pabalstu izmaksu trūcīgajiem, aizdevēji to neakceptēja. Līdz ar to nodokļa ieskaitījums būs 80% apmerā, savukārt valsts turpinās līdzfinansēt sociālos pabalstus. Rezultātā pašvaldības zaudēs vien trīs miljonus latu pretēji bažām par 40 miljoniem. Pašvaldībām otrdiena atnesa vēl vienu pozitīvu ziņu - valdība nolēma, ka turpmāk tās varēs plašāk variēt ar nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanu un tiek atcelts esošais 25% nodokļa pieauguma ierobežojums.

Patlaban par nepamatotām var uzskatīt tās neoficiālās ziņas, kas biedēja veselības nozari ar 37 miljonu latu lielu konsolidāciju un kuras izdzirdot veselības jomas arodbiedrības jau gatavojās protestiem. Pašreizējos pasākumos šādas pozīcijas nav paredzētas, tāpat arī var nesatraukties studenti, jo samazinājums izglītības jomā nav paredzēts. Praktiski zem konsolidācijas naža nav tikusi arī Kultūras ministrija, izņemot nelielu ietaupījumu uz Gaismaspils būvniecības apmaksas rēķina. Nav aiztiktas arī pensijas.

Tiesa, «122 miljonu plāns» vēl jāapstiprina aizdevējiem, ar kuriem tikšanās premjeram paredzēta šodien. Iepriekš viņu galvenais satraukums bija par to, lai netiek «griezts» uz maznodrošināto personu rēķina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?