Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Caur ērkšķiem pie ordeņa

Pagājuši valsts svētki un Latvijā godināti ļaudis, ar kuriem valsts lepojas. 4.maijā Prezidenta pilī notika valsts apbalvojumu pasniegšanas ceremonija. Šoreiz tika apbalvoti 54 cilvēki. Vai tas ir daudz vai maz? Par kādiem nopelniem tēvijas labā jāapbalvo tieši šie cilvēki, kuru no trim – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni vai Atzinības krustu – un kuru ordeņa šķiru piešķirt, lemj Ordeņu kapituls, balstoties uz pieteikumiem un informāciju, kas iesniegta, izvirzot uz valsts apbalvojumu.

Tas gan notiek gluži vai kā masonu ložā. Informācija, kas kapitula sēdes tiek apspriesta, nav izpaužama, tas noteikts ar likumu — norāda Ordeņu kapitula kanclers Juris Binde, SIA Latvijas Mobilais telefons prezidents, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, taču par pārējiem ar ordeņu pasniegšanu saistītajiem jautājumiem savus komentārus sniedz.

Vai politiķi tēvijas labā dara vairāk nekā kultūras druvas arāji? Ordeņu kapituls jau tradicionāli politiķu nopelnus vērtē augstāk. Nenoniecinot nevienu, rodas jautājums: vai, piemēram, Gundars Daudze vai Edgars Rinkēvičs (Triju Zvaigžņu ordeņa II šķira — lielvirsnieki) tēvijas labā izdarījuši vairāk nekā, piemēram, Gidons Krēmers, Vija Artmane, Artūrs Irbe, kaut vai Renārs Kaupers (IV šķira — virsnieki), Gunārs Birkerts vai Viktors Lapčenoks (V šķira — kavalieri)? Sestdiena pēta valsts apbalvojumu piešķiršanas tendences, gadījumus, kad cilvēki no tiem atteikušies, ielūkojas ordeņu pasniegšanas vēsturē un izgatavošanas izmaksās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata