Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Miljons eiro Velna papēdim

"Pačamdi, paglāsti ar roku akmens virsmu un caur pirkstu galiem saproti, ka bedrīte nav dabiska, tā ir cilvēka roku veidota. Jautājums tikai: kāpēc?" stāsta Liesma Grīnberga, starptautiskā projekta Kulta identitāte vadītāja, kas pratusi senu svētvietu apzināšanas un popularizēšanas projektam piesaistīt miljonu Eiropas naudas. Varētu domāt, ka Eiropai nav kur naudu likt, un pat ja tā, prieks, ka tos var ieguldīt starptautiskā tūrisma attīstībā, kas skar tieši mūsu zemi.

Projektā iesaistītie speciālisti meklē un apseko mazāk zināmas vietas, kas spējušas piesaistīt folkloru, teikas, kam varētu būt senas svētvietas pazīmes, un tad novērtē katra objekta tūrisma potenciālu nākotnē: vai attiecīgo elku kalnu, akmeni, koku vai alu vajag popularizēt vai, gluži otrādi, pasargāt un atrast labāko veidu, kā to apsaimniekot, lai saglabātu nākamajām paaudzēm.  Svētkoki — elku liepas, ozoli un oši ― lielākoties jau ir gājuši bojā, to vietā varbūt ir atvases. Pat akmeņi nav mūžīgi. Gadās arī tā, ka vērtīgie akmeņi pazūd no zemes virsas. Kādam vīram it kā vienkāršais laukakmens traucē apstrādāt tīrumu, un vienu dienu viņš ņem un ierok to dziļāk, lai var braukt pāri ar traktoru. Paši saimnieki bieži vien nezina, ka uz viņu zemes atrodas kāds vērtīgs objekts. Kā tādu var aizsargāt? Ne jau katrs gaida savā sētā pētniekus un tūristus...

Vecu cilvēku, kas atceras savu sentēvu stāstus, kļūst aizvien mazāk, entuziastu, kas ir ieinteresēti un gatavi tos kaut kā dokumentēt un popularizēt, arī nav daudz. Profesors Juris Urtāns pēc savas pieredzes apgalvo, ka vidējais zviedru zemnieks savas tautas vēsturi un kultūru zina daudz labāk nekā vidējais latviešu zemnieks. Tas nu ir jālabo!

Sestdiena piedalījās senu kulta vietu un objektu meklēšanas un apsekošanas ekspedīcijā. Kā tajā gāja — lasiet jaunākajā žurnālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata