Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Gribu uz sanatoriju! Kam nauda, tas brauc

Vecie un šajā ziņā labie laiki, kad seniori devās arodbiedrības apmaksātos braucienos uz sanatorijām, teiksim, Krimā, nu ir tikai nostalģiskām atmiņām apvīti. Taču kaut vai aizvadītajā vasarā vērojot kontingentu Latvijas populārākajos kūrortatpūtas un rehabilitācijas centros, secināju, ka senioru tajos nav mazums. Vai tiesa, ka šādu greznību var atļauties tikai turīgie vai tie, kurus sponsorē bērni un mazbērni?

Nostalģija pēc vecajiem laikiem

Kad ierodamies Jūrmalas sanatorijā Jantarnij Bereg, pārsteidz ārzemju senioru skaits. Izrādās, šo sanatoriju jau gadiem ilgi iecienījuši pensijas vecuma ļaudis no Krievijas, Vācijas, Izraēlas. Ir bijis pat kāds francūzis. Savukārt rudenī, ziemā te atpūšas mūsu valsts pārstāvji gados - jo aukstajos gadalaikos ir atlaides. Ārzemniekus te uzturēties mudina Latvijas labā medicīniskā apkalpošana. Turklāt šo cilvēku dzimtajā zemē tamlīdzīgi pakalpojumi esot ievērojami dārgāki. 54 gadus vecā Marija no Maskavas stāsta: «Patīk klimats, ārstniecisko pakalpojumu kvalitāte. Uz šejieni braucu jau ceturto reizi.» Marija ir pedagoģe, pēc gada varētu doties pensijā, taču to nedarīs, jo Krievijā var strādāt un vienlaikus saņemt pensiju. Marija lēš, ka viņas pensijas līmenis būs virs vidējā (ap 10 tūkstošiem rubļu jeb 173 lati) un arī turpmāk varēs atļauties apmaksāt sanatoriju.

Arī 81 gadu vecais Vadims Šabaļins no Maskavas ir regulārs šīs sanatorijas apmeklētājs. Pēc pensijas vecuma sasniegšanas turpinājis strādāt - Krievijas Ārlietu ministrijā, tad bankā. «Tagad vecums ir vecums - pārgāju darbā uz Zinātņu akadēmijas Tālo Austrumu institūtu. Tas nodarbojas ar Klusā okeāna Āzijas reģiona problēmām,» Vadims paskaidro. Sanatorijā viņš esot kopā ar kundzi, universitātes profesori. Paši varot apmaksāt sanatoriju, jo saņemot valsts ierēdņa vidējā līmeņa algu. Kāpēc, piemēram, ne Soči? «Vairs neesam tik jauni un strauji, lai skraidītu uz Sočiem,» atzīstas seniors, kurš savulaik pabeidzis skolu Rīgā.

Klusums ir svarīgs

Aptaujājot citus Jantarnij Bereg atpūtniekus, atklājas, ka daži savulaik emigrējuši no Padomju Savienības. Jau 40 gadu Jeruzalemē dzīvo Jeļena (64) un viņas vīrs profesors Lubošics Emanuels (86). Uz šo sanatoriju brauc kādu 10. reizi. Abi joprojām strādā - Jeļena ir advokāte, bet viņas dzīvesbiedrs ir pediatrs. «Uz Latviju braucam klimata dēļ. Šeit ir mājīgi, komfortabli un, kas svarīgi, ļoti klusi,» priekšrocības uzskaita Jeļena. «Te aiz loga neskan šausminoši dārdoša, uz nerviem krītoša mūzika no tuvējās kafejnīcas. Esam klasiskās mūzikas cienītāji. Nav arī uzbāzīgu izklaides programmu, te katrs var darīt, ko grib, un atpūsties, kā grib.»

Izraēlā pensijā var doties no 67 gadiem. Privāti praktizējošs advokāts var strādāt un paralēli saņemt pensiju. Izraēlā esot divu veidu pensijas - bāzes jeb pensija, ko maksā sociālās apdrošināšanas institūts visiem pilsoņiem, kas nostrādājuši vairāk nekā 10 gadu. Tā esot maza - 500 līdz 600 dolāru. Bet darbojas pensiju fondi, kuros daļu darbaspējas laikā iemaksā darba devējs, bet daļu - pats. Jeļena un Emanuels ir nodrošināti. Abi esot atpūtušies Slovēnijā, Vācijā, Norvēģijā, Itālijā un teic, ka Latvijas kūrorts nav no lētākajiem, tomēr Latvijai tiek dota priekšroka. Var tikai ar baltu skaudību noraudzīties, uz kādu citu filoloģijas profesoru no ārzemēm, kurš šeit var atļauties dzīvot pat no maija līdz septembrim. Kādas ir iespējas tamlīdzīgu atpūtu baudīt Latvijas senioriem?

Jāmaksā pašam

«Te ārstēju vecuma pazīmes, kauli sāp,» smej Viktors (77), kurš uz Kūrorta rehabilitācijas centru Jaunķemeri ieradies, pateicoties veselības apdrošināšanas polisei Ergo. Par 12 dienu uzturēšanos Jaunķemeros viņam būtu jāšķiras no 300 latiem, ko nosegt ar vidējo pensiju pagrūti. Bet tā nācies piemaksāt tikai astoņus latus. Viktoram paredzētas dūņu un H2vannas, nodarbības sporta zālē, vēl pats piemaksājis 20 latu par pieciem muguras masāžas seansiem.

Ko darīt, ja nav polises? Vairāki aptaujātie ģimenes ārsti rausta plecus. «Valsts apmaksāta kūrortterapija vairs nepastāv,» norāda Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis. Ja vēlas atpūtu kūrortā, jāmaksā pašam vai piederīgajiem. Arī tāda jēdziena kā «sanatorija» vairs nav. Ir rehabilitācijas centri, kur visas medicīnas sfēras nerehabilitē vienādi, tāpēc dažbrīd arī pašiem ģimenes ārstiem neesot skaidrs, ko pacientam ieteikt, kur sūtīt.

Dubultu poliklīnikas galvenā ārsta vietniece Dzintra Homka skaidro situāciju Jūrmalā: «Valsts programmas pensionāru rehabilitācijai nav, ir tikai strādājošajiem pirmspensijas vecumā, šo programmu Jūrmalā veic Sociālās integrācijas valsts aģentūra. Pensijas vecuma cilvēkiem jāgriežas pie ģimenes ārsta, tas var nosūtīt pie rahabilitologa uz konsultāciju, kurš ieteiks atsevišķas programmiņas, par kurām nevajadzēs maksāt, piemēram, masāžu vai nodarbības baseinā.» Jūrmalas pašvaldība realizējot arī dažādus veselības projektus senioriem - vingrošanu ūdenī, pludmalē, ielu vingrošanu, konsultācijas pie psihologa.

Atbalsta trūcīgos

Savukārt Rehabilitācijas centrā Līgatne ir īpašas programmas, ko realizē divas trīs reizes gadā, senioriem piešķirot līdz 30 procentiem lielu atlaidi. Viena sagatavota speciāli omītēm - procedūras ir saudzējošas, nodarbības speciāli izstrādātas. Bet otra ir valsts, precīzāk, Nacionālā veselības dienesta, apmaksāta dienas stacionāra medicīniskās rehabilitācijas programma trūcīgajiem, kur par trīsreizēju ēdināšanu dienā jāsamaksā Ls 4,40, uzturēšanās ir par brīvu. «Pilnīgi bez maksas nekas nav,» norāda Līgatnes Mārketinga un pārdošanas daļas vadītāja Sarmīte Usāne. Lai trūcīgais varētu izmantot šo priekšrocību, nepieciešama izziņa par trūcīgā statusu, ko var saņemt sociālajā dienestā, un ārsta nosūtījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?