Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Horoskopi

Rudens ir klāt, un šogad tas sācies tik patīkami - ar siltu un sausu laiku. Šo gadalaiku iesākam ar staigāšanu, jo, kaut arī lapas vēl sāk krāsoties, tas parasti ir tieši tik īss, lai katru saulaino dienu lieki netērētu un pavadītu aktīvi atpūšoties. Mūsu pārgajiena maršruts ir no Liepas Priekuļu novadā līdz ūdenstūristu apmetnei Grīviņi pie Gaujas. Galvenais pārgājiena mērķis ir Līču - Laņģu klintis, lai apskatītu Latvijas dabā tik netipiskās 10 metru augstās vertikālās smilšakmens sienas un gravu, kas vietām ir līdz pat 30 metriem augsta.

Vispirms klintis ir jāatrod

Liepā sākam ar Lielās Ellītes apskati, kur bērni nelaiž garām izdevību novilkt apavus un vairākas reizes izskriet pa speciāli iekārtoto baskāju taku. Smilšakmenī izveidojusies ala - Lielā Ellīte - tiek uzskatīta par Latvijas senāko tūrisma objektu, kas varētu būt veidojusies pirms 7000 gadiem. Ūdens alā ir stindzinoši auksts. Pēc Ellītes apskates dodamies cauri Liepai, pāri dzelzceļam, un, sekojot norādei uz Līču - Laņgu klintīm, taciņa pa mežu mūs ved gar Lodes māla karjeru. Reizēm taciņa ir kā bruģēta ar sarkano ķieģeli, jo šeit joprojām iegūst mālu ķieģeļu ražošanai. Arī acīm paveras interesants skats uz māla karjeru, kas vietām izskatās kā ar sniegu apsnidzis, pelēkajiem toņiem mijoties ar sarkanbrūnajiem.

Pēc diviem kilometriem jau esam pie klintīm. Noejot no kraujas un karti kārtīgi neapskatot, var sākties apjukums, un novērojam, ka ne vienu vien dabas baudītāju šādas sajūtas arī pārņem, jo nav saprotams, uz kuru pusi doties tālāk. Bet viss jau turpat vien ir - atliek tikai sekot gar kraujas apakšējo malu labiekārtotajām trepītēm, kas ved pa mālainajām kraujām uz augšu un leju. Ar bijību vērojam gan klinšu sienas, kas stiepjas tik augstu, ka ne malu redzēt, gan uzrakstus uz sienām, ko, spriežot pēc gadskaitļiem, apmeklētāji ieskrāpējuši pat pirms nepilniem 100 gadiem. Interesanti, ka šie uzraksti izskatās tā, it kā būtu šeit tapuši vakar. Par laimi, šīs brīnišķīgās klintis kādu laiku bijušas visai grūti atrodamas un sasniedzamas. Līdz ar to tās ir spējušas saglabāt savu pirmatnējību, bet izskatās, ka tagad kļuvušas visai iecienītas tūristu vidū.

Ala alas galā

Vispirms dodamies uz dienvidiem, kur atrodas Laņģu klintis - šeit apskatāma miniatūra Gūtmaņala, čalo strauti, veidojot mazus ūdenskritumus. Nepilnajā kilometrā, kas izstaigājams gar kraujas apakšu, atrodas vairākas alas, skaistas nišas, aiza, iztek aptuveni 20 avotiņu un veidojoties sezonāls ūdenskritums. Pašā dienvidu daļā, kur no klints izplūst lielāks strauts un ir izbūvēts tiltiņš, atrodas Laņģu garā ala - viena no garākajām alām Latvijā (48 m). Novelkam apavus un pabradājam pa māliem, mazliet arī ielūkojoties alā. Kājas mālos iegrimst gandrīz līdz potītēm un pēdas paliek sarkanas gan no krāsainajiem māliem, gan aukstā ūdens. Ar līšanu alās šeit labāk uz savu galvu nenodarboties, jo vienā no alām ir Bezdibeņa avots ar vismaz 4 m dziļu avota ūdeni. Klintīs vēl joprojām notiek aktīvi ģeoloģiskie procesi - strauti izskalo jaunas alas, līdz ar to var veidoties nogruvumi un atrašanās alā var būt bīstama. Tāpat netraucēti alās ziemo piecas no astoņām Latvijā ziemojošajām sikspārņu sugām. Alas Latvijā ir vienīgā dabiskā sikspārņu dzīvesvieta.

Ejam atpakaļ uz ziemeļiem, vēlreiz apbrīnojot Laņģu klintis, līdz nonākam līdz Līču aizai - Latvijai neparastam ģeoloģiskam veidojumam, kas radies, alai iebrūkot. Tā ir vienreizēja vieta ar maziem alas dobumiņiem un nišām vairākos stāvos - aiza ir dažus metrus plata, līdz 7,5 m dziļa un ap 20 m augsta, kuras galā vēl ir ala.

Gar Grīviņu iezi

Mūsu mērķis ir tālāk aiziet līdz Grīviņu iezim un nokļūt uz ceļa pie ūdenstūrisma apmetnes Grīviņi. Jāsaka, ka arī šis pārgājiena posms ir interesants reljefa dēļ, vietām taciņa ir tik šaura, ka šķiet - beigsies pavisam. Ceļa norādes šeit noderētu, bet maršrutu esam plānojuši, tāpēc neapmaldāmies. Satiekam gan kādus tūristus, kas apmēram kilometru no Līču - Laņģu klintīm meklēto tūrisma objektu vēl nav atraduši un ceļu pazaudējuši. Palīdzam ar padomu, kā varam. Interesanti ir šķērsot pāris ūdeņiem bagātu upīšu, kas ir vai nu brienamas, vai pārejamas pa kritušiem kokiem. Grīviņu iezis atrodas meža vidū, un šeit novērojami turpat 20 metru augsti sarkanīgi smilšakmens atsegumi. No augšas paveroties plašs skats uz Gaujas senleju, bet tagad esot aizaudzis ar mežu. Mums gan vairs nav spēka pārbaudīt, tieši kas redzams no augšas. Un esam priecīgi, ka nokļuvuši tūrisma apmetnē, kas ir plaša, labiekārtota atpūtas vieta pie Gaujas. Iekurinām ugunskuru un dzeram piparmētru tēju pēc labas atpūtas pie skaistās Latvijas dabas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Maršruts Liepa-Līču - Laņģu klintis

Šis maršruts pa dabiskām takām aizvedīs pie Līču - Laņģu klintīm, kas atrodas meža vidū, pa ceļam apskatot Lodes māla karjeru.

Objekts ir ap kilometru gara klinšaina krauja Gaujas senlejas kreisā pamatkrasta nogāzē, kas no pašas upes nav saskatāma.
Pārgājiena garums: ar atgriešanos Liepā - ap 9 km, ar došanos līdz ūdenstūristu apmetnei Grīviņi - ap 8 km.
Attālums no Rīgas - 102 km.
Pievērs uzmanību! No avotiem iztekošajos strautos, pie alu ieejām un smilšakmens atsegumiem redzamas brūnas gļotas - dzelzs baktērijas. Klinšu piekājē - satrupējušas liela mēroga kritalas un sausokņi, kuros dzīvo dažādas vaboļu sugas, vārpstiņgliemeži. Redzami dzeņu un dzilnu kalumi. Uz atsegumiem - vientuļo bišu kolonijas, dažādas sūnu (mēlītes vijzobe, parastā konusgalvīte u. c.) un ķērpju (krevu ķērpi, melnā cistokoleja, peltīgeras u. c.) sugas, saldsaknītes, trauslās pūslīšpapardes, paceplīša ligzdošanas vieta. Apkaimē - piemērota sēņu vērošanas vieta.
Gaujas senleja ir viena no iespaidīgākajām Baltijas reljefa formām, kuras aizsardzības un saglabāšanas nolūkā izveidots Gaujas Nacionālais parks. Pie Siguldas senleja sasniedz maksimālo dziļumu - 85 m un ir ap 1 km plata, bet pie Līču - Laņģu klintīm tās platums ir ap 0,6-0,7 km. Viena no Gaujas un to pieteku krastu dabas un ainaviskajām vērtībām un tūristu piesaistēm ir devona perioda smilšakmens atsegumi, kurus šeit dēvē par iežiem. Līču - Laņģu klintis ir viens no lielākajiem Gaujas smilšakmens atsegumu kompleksiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?