Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pie kaimiņiem pēc cukura

Kārlis Ulmanis savulaik mudināja pie tējas vai kafijas likt trīs karotītes cukura  pa vienai uz katru Latvijas cukurfabriku. Nu jau vairākus gadus mums nav nevienas, bet tas nenozīmē, ka Latvijas kārumnieki būtu palikuši bez saldās vielas. Tagad cukuru ievedam no Lietuvas un citām valstīm. Sestdiena nolēma apciemot Ķēdaiņu cukurfabriku, lai noskaidrotu, kā Lietuvas cukura nozarei izdevās izsprukt no Eiropas Savienības reformu izkapts.

"Mums bija pārliecība, ka varam turpināt, ka tiksim galā," stāsta rūpnīcas finanšu direktore Egle Adomavičiene. Vietējais zemnieks Aļģimants Šļeževičs atceras, ka pirms dažiem gadiem arī viņš ar kolēģiem spriedis, ka varbūt labāk mest mieru cukurbiešu audzēšanai un pieņemt ES solītās kompensācijas. Tomēr sarunās ar cukurfabrikas vadību vienojušies, ka cukura ražošana jāturpina. "Ja meklē, izeju vienmēr var atrast. Tagad visi ir apmierināti," stāsta Šļeževičs.

Latvija nav vienīgā valsts, kas ES cukura reformas rezultātā slēgusi visas cukurfabrikas. Šādu soli nācās spert arī Īrijai, Bulgārijai, Portugālei un Slovēnijai. Taču reformas autori nebija rēķinājušies, ka pasaules tirgū sāksies straujš cukura cenu kāpums, kura dēļ cukura cena faktiski ir dubultojusies.

Amatpersonas uzsver, ka atteikšanās no cukura ražošanas bija brīvprātīgs lēmums, jo Eiropas Savienība izmantoja "burkāna, nevis pātagas" taktiku. Cukurfabriku īpašnieki un zemnieki par fabriku likvidēšanu tika dāsni atalgoti. Jelgavas cukurfabrika saņēma 17,02 miljonus latu, bet Liepājas cukurfabrikai piešķīra 10,15 miljonus latu. Neraugoties uz dāsnām kompensācijām, lielākā daļa zemnieku ir neapmierināti ar cukura rūpniecības likvidēšanu. "Tā nebija reforma, tā bija apzināta cukura rūpniecības iznīcināšana," secina zemnieks, pazīstamais motosportists Jānis Vinters. Ja atjaunotu cukurfabriku, viņš ar lielāko prieku būtu gatavs atkal audzēt cukurbietes.

Vairāk par to, kā lietuviešiem izdevās nosargāt savu cukura rūpniecību un cik pamatots bija lēmums slēgt Latvijas cukurfabrikas, lasiet Sestdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata