Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Caurvēja laiks

Kas ātrāks – zirgs vai mašīna? Un cik ļoti jābaidās no senā latvju bieda caurvēja? Principā var teikt, ka šīs nedēļas SestDienā esam pievērsušies vairākiem mūžīgajiem jautājumiem, uz kuriem centušies atbildēt jau klasiķi un tautas gudrība. Ļoti iespējams, šis tam nudien ir visīstākais brīdis, jo kā gan vēl labāk nomierināt no ikdienas vīrusa, ierobežojumiem, nebūšanām un drāmām nogurušo prātu? Galu galā, kā pierādījis aizvadītais gads, pat dīkstāve cilvēku neglābj, un teju visu darbaļaužu allaž kaut kur sirds dibenā glabātā cerība, ka pienāks brīdis, kad varēs saņemt algu par nestrādāšanu, tomēr izrādījies mīts un nevienu laimīgu nedara.

''Tikai pirmos mēnešus jutos priecīgs, ka man maksā algu, bet nekas nav jādara. Pēc kāda laika tomēr saproti, cik tas ir bezjēdzīgi. Nu ko tu dari ar savu dzīvi!? Tā var tikai degradēties. Sanāk paradokss: cilvēks ir slinks, taču arī neapmierināts, ja neko nedara. Viņš tomēr grib būt nodarbināts. Vēlos darīt to, kas piepilda,'' atzīst arī diriģents Jānis Liepiņš. ''(..) ir jau pagājis gads, un tu domā, cik bezgala bezjēdzīgi tas pagājis. Principā tas ir izmests miskastē!''

 Bet taisnība jau arī, ka tas nav nekāds pamats, lai apstātos, čīkstētu par ierastās ikdienas trūkumu un nemēģinātu ieraudzīt iespējas, kas, savukārt, parādīju­šās no jauna vai beidzot pievērsušas sev uzmanību.

Jo kurš tad teicis, ka tā laime gaidīs aiz līkuma? Ja nu tas skaistākais ir tieši pats līkums, kustība, kas mūs aizvedīs kaut kur citur un atklās varbūt vēl nebijušus apvāršņus?

''No krīzes pieredzes var mācīties, ka nedrīkst ieslīgt pārāk dziļi komforta situācijā. Krīze pāries, bet apstākļi turpinās mainīties. Iemigt nedrīkst!'' vēl uzsver Liepiņš. Jeb, nedaudz pārfrāzējot, – slīkstot žēlabās par ierasti taisnā ceļa trūkumu, nenoguliet varbūt savu labāko dzīves pagriezienu!

 


Šīs SestDienas, 7.maija  – 13. maija numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Izstaigāt Latvijas kontūru. Līdz maija beigām Līgatnes dabas takās var apvienot patīkamo ar lietderīgo: izstaigāt divus kilometrus garu taku Latvijas kontūras veidolā, pie viena iepazīstot to pilsētu ģerboņus, kuros attēloti mūsu valstī mītošie savvaļas dzīvnieki. Viens no projekta autoriem Līgatnes dabas taku pārstāvis Valters Kinna aicina līdzi ņemt arī viedierīci – tā varēs gan pēc tam apskatīt noieto kontūru, gan saņemt videosveicienu.

SestDienas SALONS. Iemigt nedrīkst. No krīzes var mācīties neieslīgt komfortā, norāda diriģents Jānis Liepiņš un stāsta par savu pandēmijas piebremzēto starptautiskās karjeras sākumu, Vācijas striktas kārtibas realitāti un plānu B, par ko šobrīd domā daudzi mūziķi.

PASAULĒ. Brāļu Kastro laikmeta beigas. Šā gada aprīļa vidū par atkāpšanos no Kubas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas (KKP CK) pirmā sekretāra posteņa – augstākā amata valstī – paziņoja 89 gadus vecais Rauls Modesto Kastro Russ jeb vienkārši Rauls Kastro. Līdz ar šo paziņojumu noslēdzās vairāk nekā 60 gadus ilgušais brāļu Kastro varas laiks Kubā, kas sākās līdz ar 1959. gadā notikušo revolūciju. Ļoti ticams, ka varas nodošana nākamajai paaudzei nozīmēs, lai arī ne radikālas, tomēr pārmaiņas šīs par vienu no pasaules pēdējiem komunisma bastioniem uzskatītās valsts dzīvē.

PROFESIJAS. Ne tikai Ibumetīns.Tūrisma nozare ir viena no visvairāk cietušajām jomām Covid-19 pandēmijas dēļ. Arī Svetlana Privaļenkova iepriekš strādāja šajā sfērā, bet nu jau vairāk nekā pirms gada zaudēja darbu, un tāpēc nācās meklēt iespējas, ko darīt tālāk. Tagad viņa studē par farmaceita asistenti un paralēli jau strādā aptiekā.

SPORTS. Zirgs ir galvenais sportists.  Pirmo reizi pēc neatkarības atjaunošanas Latvija olimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta jāšanas sportā. Kristaps Neretnieks kvalificējies Tokijai sporta veidā, kurā svētdienas izjādes var pārtapt ikdienas skrējienā no skolas vai darba uz staļļiem.

NACIONĀLIE DĀRGUMI. Caurvējš – latviešu zīmols.  Nepamatotas bailes vai zinātniski izskaidrojams fenomens? Kāda būtu visprecīzākā definīcija un raksturojums slavenajam caurvējam, kuru pilnīgi noteikti vismaz no nostāstiem pazīst katrs latvietis, taču par kuru nereti smejas citās zemēs dzīvojošie? SestDiena iedziļinās caurvēja problemātikā un nonāk arī pie pilnīgi skaidriem secinājumiem.

DABA. Pasaule vēro Latvijas ērgļus. Šodien, 7. maijā, pulksten 17.00 Latvijas Dabas fonda Facebook lapā ar skatītājiem tiešraidē tiksies un uz interesējošajiem jautājumiem atbildēs tiešraižu projekta vadītājs Jānis Ķuze.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata