Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Covid padenis

No izklaides braucieniem visstin­grākās komandantstundas laikā un it kā taču nevainīgām saviesīgām vakariņām līdz pat aizdomīgiem iepirkumiem, iekšējām politiskajām cīņām un pat starpvalstu vakcī­nu "dīliem". Tieši tik mazus vai lielus iemeslus vajag, lai pandēmijas laikā amatu zaudētu augsta līmeņa politiķis vai cita veida amatpersona. Ne tikai Latvijā – visur pasaulē.

Vai šādi – īpaši zem lupas – pētīt augstos krēslos sēdošos ir pareizi? Protams, vienmēr būs tādi, kas teiks: beidziet piesieties, visi ir tikai cilvēki! Kas tur liels, ja kāds politiķis atļāvies tikt vaļā no spriedzes, slēpojot vai vienu vakaru izklaidējoties draugu kompānijā?

Tomēr atļaušos nepiekrist. Un ne tikai tāpēc, ka citiem tas aizliegts un draud ar pavisam konkrētiem sodiem. Tieši tādēļ jau līderi ir līderi. Ja gribat citiem vārdiem – tieši par to arī viņiem maksā. Lai šādos – ār­kārtas – apstākļos viņi ne tikai spētu pieņemt adekvātus lēmumus, izvērtējot un paredzot gan to sekas, gan iespējamās negatīvās blaknes un jau laikus sagatavojot plānus B, C un D, bet arī spētu tikt galā ar visu pārējo, ko šādi īpaši saspringti brīži nes sev līdzi. Ieskaitot tikšanu galā ar sevi un komunikāciju ar citiem.

Treknajos gados valdīt un dalīt naudu ir viegli. Īstos talantus, personību un prāta spožumu vai sūnojumu var novērtēt tieši krīzes situācijās. Un, tā pavisam maigi sakot, pēdējā nu jau gandrīz gada laikā var vērot, ka ne viena vien vietējā amatpersona gana augstos krēslos ar īpašu talanta spilgtumu nav izcēlusies. Jācer, ka tas tikai pagaidām un vēl ne vienreiz vien līdz kovidkrīzes beigām varēsim teikt, ka esam nudien izbrīnīti par veiksmīgajiem līderu piedāvātajiem risinājumiem.

Bet, kamēr patīkamie pārsteigumi vēl tikai priekšā, neatliek nekas cits, kā ievīstīties ciešāk savā segā vai, iespējams, kažokā un doties ārā izbaudīt ziemu. Pro­tams, atļautajā laikā un kompānijā.


Šīs SestDienas, 22. – 28. janvāra numurā lasiet:

POLITIKA. Cīņas administrators. Viedokļi par to, kāpēc bija jādemisionē veselības ministrei Ilzei Viņķelei (A/P), ir dažādi, un pareizāko no tiem lai skaidro hronisti. Taču uzreiz pēc šīs aiziešanas Saeima bez aizķeršanās amatā apstiprināja viņas partijas biedru Danielu Pavļutu. SestDiena lūko atcerēties, kā Pavļuts vispār kļuva par politiķi, un cenšas prognozēt, kas no tā visa sanāks laikā, kad būt veselības ministram kaut kādā mērā nozīmē būt arī karavadonim.

FOKUSĀ. Covid-19 zobens pār politiku. No nepietiekamiem iepirkumiem un politiskām cīņām līdz dalībai neatļautās golfa vakariņās – tik dažādi ir iemesli, kādēļ amatu Covid-19 pandēmijas laikā zaudējuši visdažādāko valstu ministri un augstas amatpersonas. Vēl vairāk – pandēmija ir atstājusi un turpinās atstāt ietekmi arī uz ievērojami lielāka mēroga politiskajiem procesiem.

SPORTS. Sakost zobus un trenēties. Līdz 2022. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā atlicis gads. No Latvijas daiļslidotājiem reālas izredzes kvalificēties ir Denisam Vasiļjevam un Angelinai Kučvaļskai. Vasiļjevs jau vairākus gadus trenējas Šveicē olimpiskā vicečempiona Stefana Lambjela vadībā, savukārt Kučvaļska gatavojas Latvijā.

TĒMA. Labāk kažokā vai pa pliko? Kad nu beidzot atkal sagaidīta kārtīga ziema, ne vienam vien noteikti ienākusi prātā doma, ka kārtīgs kažoks noderētu. SestDiena lūko, kas šobrīd notiek kažokādu ražošanas nozarē, cik tā ir attīstīta Latvijā un kādi argumenti minami par labu vai sliktu dabīgā kažoka izvēlei.

CEĻOJUMS. Vīrs ar dzelzs putniem. Kolekcionārs Viktors Talpa savācis iespaidīgu lidaparātu kolekciju, kuras eksponātus iekāro dažādu valstu muzeji. Latvijā problēma cita – aviācijas muzejs vispirms jāizveido. Entuziastiem šķiet, ka vispiemērotākā vieta tam būtu Spilve, taču atbildīgās iestādes joprojām minstinās.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, RECEPTES, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata