Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kā lai dzīvo visas tās "parastās" lietas, ja mēs visu laiku esam starp tiem diviem, starp dzimšanu un nāvi?

Starpstāvoklī

"Mūsu dzīve savā ziņā ir seriāls, jo mums ir konkrēta secība tam, kā jādzīvo. Mijas vecuma posmi, un mēs atrodamies starp dzimšanu un nāvi," šīs nedēļas sarunā ar SestDienu saka pazīsta­mais kino provokators Larss fon Trīrs. Taču šķiet, šie teikumi nav tikai viņa, tie ir kaut kur gaisā, jo visa nedēļa pagājusi tādā kā klusā sēru sajūtā. Ir jocīgi zaudēt cilvēkus, kurus nekad klātbūtnē neesi pazinis. Taču "stum, stum" skan galvā un par to gribas runāt, varbūt novēloti vēl kaut ko uzzināt, it kā pašam sava un sevis "stumšana" no tā būtu atkarīga un pat vispār iespējama.

No šīs sajūtas aizgriezties atkal pie tematiem, kas nomaina cits citu, datumiem, kas par sevi ik gadu gribot negribot atgādina, un problēmām, kas kaut kur it kā tālu pasaulē, bet atskaņojas vienalga līdz pat paša prozaiskajam pusdienu šķīvim, šķiet pavisam nevietā. Kā lai dzīvo visas tās "parastās" lietas, ja mēs visu laiku esam starp tiem diviem, starp dzimšanu un nāvi?

"Man ik pa laikam aizmirstas, ka viss, kā dēļ mēs te esam, – ielas bruģis, pulksteņa laiks – tas viss ir cilvēka noteikts, rakstīts un radīts. Katrs cilvēks ir tikai cilvēks. Caur to es apjaušu, cik viss ir maināms, trausls un potenciāli kļūdains. Tāpēc ir svarīgi atcerē­ties, ka nekas nav pilnīgs un mūsu ziņā ir, vai mēs to mainīsim," uz laiku aizejot no Rīgas cirka, lai vismaz kādu brīdi vairāk domātu par dzimšanu, saka Ināra Kehre. Kā tad ir ar to slaveno sievietes spēku, kur tajā loma, kur misija, kur apziņa par to tiešām svarīgo? Nesen par to ielaidos diskusijā ar gudriem cilvēkiem. Pie nekāda vienota gala slēdziena, protams, nenonā­cām, tikai secinājām, ka strīdēties var ilgi. Var jau būt tāpēc, ka galu galā viss vienalga par personībām. Par visiem, kas mums apkārt, ko mīlam un nīstam, kas liek domāt un atklāt, augt un neapstāties, vispār būt. Par tiem atsevišķajiem cilvēkiem, kas veido kopumu, pieņem lēmumus, ietekmē varbūt viena, bet varbūt veselas nozares attīstības virzienu.

"Ir skaidrs, ka tuvākās desmitgades laikā būs iespējams uztaisīt no realitātes neatšķiramu lietu. Mēs dzīvojam baigi interesantā brīdī, attīstība nav lineāra, tā ir ģeometriska, un attīstības ātrumam mēs vairs ne­spējam izsekot, bet tas ir jāmēģina. Ļoti daudz jālasa," saka režisors Gatis Šmits.

Lasīsim. Augsim. Lai tas gaistoši mūžīgais seriāls interesants gan pašiem, gan tiem, kas aug blakus.

Šīs SestDienas,  8. – 14. marta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Ar pistolēm pa Rīgas jumtiem. Režisors Gatis Šmits par 1906. gada izaicinājumu, lasītprasmes nesto postu Latvijas laukos un terorismu Rīgā.

BALTIJA. Uzvar Kallasu ģimene. Ar opozīcijā esošās, pareizāk sakot, nu jau opozīcijā bijušās labēji liberālās Igaunijas Reformu partijas (Reformierakond) uzvaru noslēgušās 3. martā notikušās Igaunijas parlamenta jeb Rīgikogu vēlēšanas. Bijušā eirokomisāra no Igaunijas Sīma Kallasa meitas Kajas Kallasas vadīto reformistu uzvara daudziem kļuva par pārsteigumu.

POLITIKA. Pūce un viņa klasesbiedri. SestDiena pamazām noslēdz iepazīstināšanu ar jaunajiem ministriem, un pēdējais „jaunais”, kaut patiesībā politiskajā vidē jau labi zināmais valdības loceklis, ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrs Juris Pūce.

FOKUSĀ VIDE. Depozītu gaidot. Kamēr gadiem ilgās diskusijas par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā met lokus dažādās instancēs, jāiztiek ar pašreizējo dalītās atkritumu vākšanas sistēmu. Turpinot rakstu sēriju par atkritumu apsaimniekošanu, SestDiena pievēršas šķirošanas iespējām un ar to saistītajām problēmām dažādās pašvaldībās.

8. MARTS. Sievišķīgi un vienlīdzīgi. Kā pirmā mēģinājusi mainīt cirka virzienu Rīgā, Ināra Kehre tagad profesionālās lietas uz kādu laiku atstās kolēģu ziņā, lai ļautos personīgās dzīves pagriezieniem. Sarunā ar SestDienu viņa stāsta gan par ģimeni un darbu, gan sieviešu spēku un savas ietekmes apzināšanos.

PASAULĒ. Asiņainie avokado. Visā pasaulē pazīstamā augļa popularitāte tiek apzināti celta un reklamēta, taču tā kultivācija nodara neatgriežamus postījumus apkārtējai videi un vairo vardarbīgus noziegumus tā dzimtenē Meksikā.

TUVPLĀNĀ. Māja, kas vēl jāuzceļ. Mūsu dzīve ir kā seriāls, saka kino provokators Larss fon Trīrs. Viņš uzsver provokācijas un humora nozīmi un nebaidās runāt ne par Staļinu, ne nacismu, ne ļaunumu katrā cilvēkā.

CEĻOJUMS. Vēstures un mūžības priekšā. Līdzās vietējam kolorītam un tūristu daudznacionālajām balsīm Mūžīgā pilsēta Roma arvien no jauna apliecina savu nemirstīgo vārdu, piedāvājot pazust citu laiku plūsmā un pēc dievnamu izstaigāšanas ieraudzīt gan dievišķo, gan pasaulīgo.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Specialists
S
No sakuma lidz radisanai ir starpstavoklis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata