Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

AirBaltic jautājumu nodod Saeimai

Līgums ar nacionālās aviokompānijas airBaltic jauno investoru tiks parakstīts uzreiz pēc tam, kad Saeima būs pieņēmusi lēmumu par atbalstu kapitalizācijai.

Kaut gan valdība Satiksmes ministrijas izraudzītā vācu investora Ralfa Dītera Montāga-Girmesa piedāvājumu pieņēma jau pirms laba laika, vakar tā vērtēja akcionāru līguma atbilstību valsts interesēm. Kā atklāja premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība), no līguma projekta tika izņemti aptuveni 20 diskutabli punkti. Viņa skaidroja, ka pēc izdarītajiem grozījumiem situācija mainījusies un nu līgums nerada priekšrocības investoram.

Satiksmes ministra pienākumu izpildītājs iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) norādīja, ka medijos publicētais akcionāru līgums bija divus mēnešus vecs un «Satiksmes ministrija ir izdarījusi lielu darbu, labojot un grozot līguma nosacījumus, kas sākotnēji bija neizdevīgi». Par līguma satura noplūdināšanu medijos pārbaudi veiks Drošības policija.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš uzsvēra, ka līgums salīdzinājumā ar sākotnējo variantu ir pārstrādāts pilnībā, «ņemot vērā to, ka valsts interesēm jābūt prioritārām, tajā pašā laikā neierobežojot investora tiesības, kā paredz Eiropas Savienības noteikumi».

K. Ozoliņš ir pārliecināts, ka tiesības starp akcionāriem patlaban ir sabalansētas. Šobrīd līguma redakcijas noteikumi paredz, ka valsts nav ierobežota aktivitātēs, kas saistītas ar stratēģiskā partnera piesaisti. «Šobrīd ir radīts mehānisms, kura ietvaros finanšu investors ir uz laiku, tātad līdz brīdim, kamēr tiek atrasts stratēģiskais partneris. Šis mehānisms nodrošina arī to, ka finanšu investors pārdod savas akcijas stratēģiskajam partnerim,» žurnālistiem skaidroja K. Ozoliņš un piebilda, ka airBaltic valdes galvenais uzdevums ir rīkoties tā, lai tās pieņemtais lēmums saimnieciski būtu visizdevīgākais. Viņš gan neaizmirsa atkārtoti norādīt, ka Saeima lēmumu vēl nav pieņēmusi.

Premjere atklāja, ka esot ieguldīts pamatīgs darbs, lai izskatītu citus iespējamos variantos, tomēr, «pārbaudot tos, mēs neredzējām citu iespēju».

Uz jautājumu, kā valsts nodrošināsies pret to, ka netiks pirktas Krievijā ražotās Suhoj Superjet lidmašīnas, valdības pārstāvji runāja izvairīgi. «Akcionāru līgums neparedz konkrētu lidmašīnu - ne Suhoj, ne kādu citu - iegādi. Valdība nevar norādīt, kā jārīkojas sabiedrības valdei, veicot tiešu komercdarbību,» sacīja R. Kozlovskis. Premjere tam piekrita un piebilda, ka airBaltic padomei būs jāuzņemas pilna atbildība. «Tāpēc protokolā ir punkts, ka Satiksmes ministrijai ir jāpapildina akcionāru līgumprojekts ar normu, kas paredz, ka investors ir atbildīgs par starptautisko organizāciju, īpaši Eiropas Savienības, noteikto sankciju režīma ievērošanu,» viņa sacīja.

Vakar valdības sēdē balsošana nenotika, lēmums esot pieņemts vienprātīgi. Balsojums Saeimā tiks virzīts kopā ar valsts budžetu, proti, 30. novembrī, ja Saeima nelems citādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?