Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

EK vēlas obligātu bēgļu uzņemšanu

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien asi kritizēja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu nevarību bēgļu un migrantu krīzes risināšanā un aicināja tās vienoties par vēl 120 tūkstošu patvēruma meklētāju uzņemšanu, šoreiz obligātā kārtā. Šajā gadā Eiropu pa Vidusjūru un sauszemi ir sasnieguši aptuveni pusmiljons bēgļu un migrantu. Bēgļu krīze ir sašķēlusi 28 valstu bloku, jo Rietumeiropas valstis paudušas gatavību uzņemt tūkstošiem patvēruma meklētāju, bet centrāleiropieši un austrumeiropieši ir pret obligātu patvēruma meklētāju sadali.

Nosaka diagnozi ES

Ž. K. Junkers, kurš pie EK stūres stājās pirms gandrīz gada, vakar Eiropas Parlamentā (EP) pirmo reizi uzstājās ar runu par stāvokli ES. Lielākā tās daļa bija veltīta bēgļu un migrantu krīzei, kas kļuvusi par nopietnu izaicinājumu ES. Viņš sāka ar diagnozes noteikšanu blokam, paziņojot, ka «mēs neesam labā stāvoklī», vēsta Deutsche Welle. «Eiropas Savienībā ir Eiropas trūkums. Eiropas Savienībā ir savienības trūkums. Tam ir jāmainās, un tūlīt,» dusmīgi bilda Ž. K. Junkers.

EK prezidents sacīja, ka šis nav īstais brīdis bailēm, bet rīcībai. «Ir jārīkojas, lai risinātu bēgļu krīzi, jo nav alternatīvu. Mēs cīnāmies pret [džihādistu kustību] Islāma valsti, bet kāpēc mēs neesam gatavi uzņemt tos, kuri bēg no Islāma valsts?» vaicāja Ž. K. Junkers. Viņš arī atgādināja, ka miljoniem eiropiešu savulaik paši ir bijušu bēgļi.

Viņš nāca klajā ar jau otro ārkārtas plānu bēgļu un migrantu krīzes risināšanai, paziņojot, ka pārējām ES dalībvalstīm divu gadu laikā būs jāuzņem papildu 120 tūkstoši patvēruma meklētāju no krīzes vissmagāk skartajām valstīm - Grieķijas, Itālijas un Ungārijas. «Šoreiz tas būs jādara obligāti,» teica Ž. K. Junkers. «Es ļoti ceru, ka šoreiz piedalīsies visi.»

To, cik daudz cilvēku katrai dalībvalstij būtu jāuzņem, noteiks, ņemot vērā valsts iekšzemes kopproduktu, iedzīvotāju skaitu, bezdarba līmeni un līdz šim apstrādāto patvēruma lūgumu skaitu, vēsta raidsabiedrība BBC. Valstīm, kuras atteiksies uzņemt patvēruma meklētājus, noteiks finansiālus sodus.

Jāļauj strādāt

Maijā EK nāca klajā ar pirmo plānu, kas arī paredzēja 40 tūkstošu patvēruma meklētāju pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas. Tomēr jūnijā ES dalībvalstis, izņemot Lielbritāniju, Īriju, Dāniju un Ungāriju, vienojās par brīvprātīgu 32 tūkstošu bēgļu un migrantu uzņemšanu. EK gan nav atmetusi cerības panākt 40 tūkstošu patvēruma meklētāju izvietošanu. Tādējādi kopējais uzņemamo skaits varētu sasniegt 160 tūkstošus.

Ž. K. Junkers norādīja, ka līdz šim bloka dalībvalstīs uzņemto patvēruma meklētāju skaits veido tikai 0,11% no ES kopējā iedzīvotāju skata. Tajā pašā laikā nelielajā un nabadzīgajā Libānā, kas uzņēmusi 1,2 miljonus bēgļu no Sīrijas, tie veido ceturto daļu no visiem valsts iedzīvotājiem.

EK jaunais plāns arī paredz reformēt ES ārējo robežu uzraudzību, nostiprināt bloka kopējo patvēruma lūgumu izskatīšanas sistēmu, ieviest tā saucamo drošo valstu sarakstu, lai būtu vieglāk noteikt, kuru valstu pilsoņiem nepienākas patvērums, un atļaut patvēruma meklētājiem strādāt, kamēr tiek izskatīti viņu lūgumi. Ž. K. Junkera piedāvājumus 14. septembrī Briselē apspriedīs ES dalībvalstu iekšlietu ministri.

ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos birojs (UNHCR) šonedēļ nāca klajā ar prognozēm, ka šogad un nākamgad Eiropu, šķērsojot Vidusjūru, sasniegs vismaz 850 tūkstoši bēgļu un migrantu no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem. UNHCR lēš, ka 2015. gadā šādu cilvēku skaits sasniegs ap 400 tūkstošiem (jau ir ieradušies 366 tūkstoši), bet nākamgad - 450 tūkstošus.

UNHCR uzskata, ka attīstītajām pasaules valstīm ir jāsniedz palīdzīga roka ES. Piemēru rāda Austrālija, kas vakar paziņoja par 12 tūkstošu sīriešu bēgļu uzņemšanu.

Aizsargās Baltiju un Poliju

Savā uzrunā EP EK prezidents brīdināja Krieviju, ka ES dalībvalstu drošība un robežas ir neaizskaramas. «Es vēlos, lai Maskavā to ļoti skaidri saprastu,» Ž. K. Junkeru citē Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība. «Baltijas valstis un Polija ir ļoti nozīmīgas Eiropas Savienības locekles, kurām nav jādomā, ka mēs nebūsim blakus, ja viņu drošība un robežas kaut kādā veidā tiktu apdraudētas. Mūsu pienākums ir aizsargāt visu dalībvalstu drošību.»

Viņš norādījis, ka ES jāsaglabā sankciju režīms pret Krieviju par tās īstenoto militāro agresiju Austrumukrainā, bet vienlaikus jābūt gatavai runāt ar Maskavu, lai risinātu ilgstošo konfliktu. Ž. K. Junkers arī apsolīja, ka centīsies panākt, lai līdz gada beigām tiktu noslēgts bezvīzu režīms ar Ukrainu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?