Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Elizabete II pārspēs britu ilgvaldīšanas rekordu

Lielbritānijas karaliene Elizabete II trešdien apsteigs savu vecvecmāti karalieni Viktoriju un kļūs par visilgāk valdījušo britu monarhu. Par godu vēsturiskajam notikumam Lielbritānijas Karaliskā naudas kaltuve izgatavojusi 20 mārciņu sudraba jubilejas monētu, uz kuras izvietoti pieci karalienes profili dažādos vecumos.

Pati Elizabete II, kura ir britu vidū populārākā valdniece, apgalvo, ka viņai tā būs parasta darba diena, strikti saplānota no rīta līdz vakaram. Karaliene arī nav devusi mājienus, ka varētu doties pelnītā pensijā, tādēļ rindā stāvošajiem troņmantniekiem nāksies gaidīt savu kārtu.

Populārākā valdniece

Britu karaļnama darbinieki izskaitļojuši, ka trešdien ap pulksten 16.30 pēc Griničas laika (18.30 pēc Rīgas laika) Elizabete II pārspēs Viktorijas ilgvaldīšanas rekordu - 63 gadi, septiņi mēneši un divas dienas (1837.-1901. gads). Precīzu Elizabetes II valdīšanas sākumu ir grūti noteikt, jo viņas tēvs karalis Džordžs VI nomira miegā 1952. gada 6. februāra naktī.

Aptaujā, ko pasūtījis laikraksts Sunday Times, 27% respondentu 89 gadus veco Elizabeti II atzinuši par visu laiku labāko britu monarhu. 13% savu balsi atdeva par karalieni Elizabeti I, kas valdīja no 1558. līdz 1603. gadam, bet 12% uzskata, ka visu laiku labākā britu valdniece ir karaliene Viktorija, kuras laikā Britu impērija piedzīvoja uzplaukumu.

Savas ilgās valdīšanas laikā Elizabete II nekad nav bijusi tik populāra kā pašlaik. Tomēr tikai pēdējos gados viņa un karaliskā ģimene iemantojusi plašu tautas mīlestību.

Viņa stājās tronī laikā, kad Lielbritānijas globālā ietekme piedzīvoja norietu un valsts pamazām atkopās no Otrā pasaules kara radītās traumas. Tolaik britu monarhija bija no tautas atsvešināta institūcija, kas pārvaldīja valsti, kurā joprojām normēja pārtiku un bija izveidojusies milzīga plaisa starp sociālajām šķirām.

Viņa piedzīvoja iepriekš savstarpēji karojošo Rietumeiropas valstu satuvināšanos, kas rezultējās Eiropas Savienības izveidē. Septiņdesmitajos gados britu ekonomika piedzīvoja sabrukumu, bet Ziemeļīrijā izcēlās etniski reliģiska vardarbība, kas turpinājās līdz 1998. gadam, kad tika noslēgts miera līgums.

Savas valdīšanas grūtākos laikus Elizabete II piedzīvoja deviņdesmitajos gados, kad karaliskā ģimene bija iesaistīta vairākos skandālos, kas britu sabiedrībā raisīja šaubas par monarhijas nepieciešamību. Šajā laikā laulību šķīra trīs no četriem karalienes bērniem. Karaliskās ģimenes kaislības, jo īpaši prinča Čārlza un princeses Diānas šķiršanos, cītīgi atspoguļoja asinskārie britu tabloīdi.

Elizabetes II popularitātes līkne zemāko punktu sasniedza 1997. gadā pēc tautā ārkārtīgi populārās Diānas nāves. Sērojošie briti bija saniknoti, ka viņa vairākas dienas pēc princeses bojāejas klusēja un turpināja brīvdienas savā lauku īpašumā Skotijā. To dienu notikumi atspoguļoti oskarotajā mākslas filmā The Queen (Karaliene).

Valda sociālajos tīklos

Britu lepnumu par monarhiju palīdzēja atjaunot vairāki nozīmīgi notikumi karaliskajā ģimenē. 2011. gada pavasarī Lielbritānija ar vērienu svinēja karalienes mazdēla prinča Viljama un viņa mīļotās Keitas kāzas, bet 2012. gadā tika atzīmēti Elizabetes II valdīšanas 60 gadi. Neviltotu britu sajūsmu izpelnījās arī Viljama un Keitas bērnu - Džordža un Šarlotes - nākšana pasaulē.

Bakingemas pils arī daudz darījusi, lai karaliene un viņas tuvinieki būtu tuvāki tautai, tajā skaitā jaunākajai paaudzei. Populārajos sociālajos tīklos Twitter, Facebook un Instagram ir atrodami to veidotāju verificēti karaliskās ģimenes profili, kuros regulāri parādās jaunākās ziņas un fotoattēli.

Elizabetes II un viņas vīra prinča Filipa pieklājīgā vecuma dēļ daļu no viņu sabiedriskajiem pienākumiem ir pārņēmis troņprincis Čārlzs un viņa dēli Viljams un Harijs. Neraugoties uz to, karalienes dienaskārtība ir ļoti aizņemta. Arī dienā, kad viņa pārspēs ilgvaldīšanas rekordu, Elizabete II nesēdēs mājās un neiegrims atmiņās par tronī aizvadītajiem gadiem. Viņa dosies uz Skotiju atklāt jaunu dzelzceļa līniju, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Karaliene nav informējusi par plāniem tuvākajā laikā atstāt troni, tāpēc sagaidāms, ka pašlaik jau 66 gadus vecais Čārlzs par karali kļūs solīdā vecumā. Ja Elizabete II dzīvos tikpat ilgi, cik viņas māte, kas nomira 101 gada vecumā, tad viņš par valdnieku varēs kļūt aptuveni 80 gadu vecumā. Aptaujas gan rāda, ka sabiedrībā nepopulārā Čārlza vietā briti labprātāk tronī redzētu viņa dēlus Viljamu vai Hariju, raksta tabloīds Daily Mail.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?