Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Jaunās prioritātes liek sarauties pārējām

Ministrijām līdz nākamās nedēļas sākumam Finanšu ministrijā (FM) izskatīšanai jāiesniedz pārrēķinātais budžets nākamajam gadam, kurā precīzi jābūt zināmam, tieši kas tiks iekļauts 3% bāzes budžeta samazinājumā. Tāpat jābūt gataviem arī pavadošajiem likumprojektiem, kuros iekļautas jaunās izmaiņas. FM aprēķinājusi, ka kopējā summa, no kā ministrijām jāatsakās, ir 12,3 miljoni eiro.

Satiksmes ministrija (SM) šajā katlā iemaisīs lielāko kausu. Tās bāzes budžets ir vairāk nekā 211 miljoni eiro, un nu SM jāpievelk groži par 6,3 miljoniem eiro. Ministrija jau paziņojusi, ka par lauvas tiesu jeb apmēram 4,5 miljoniem eiro tiks samazināts ieguldījums valsts autoceļu pārvaldīšanā. Tāpat apmēram 1,8 miljoni tiks noņemti dotācijai, kas paredzēti zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem. Neoficiāli gan runā, ka šis neesot gala variants, jo vēl nav panākta vienošanās ar ministrijas pakļautībā esošajām institūcijām.

No teju 1,7 miljoniem eiro nāksies atsacīties Kultūras ministrijai (KM). Kā Dienai atklāj tās pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša, tad uz šī rēķina būs jāpārskata Latvijas simtgades programma, pārplānojot gatavošanās pasākumu kalendāru. Iepriekš KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš aģentūrai LETA norādīja, ka budžeta samazinājums vispirms ietekmēs pašu ministriju, jo nāksies ierobežot izdevumus par precēm un pakalpojumiem. Tiesa gan, KM nākamgad arī ietaupīs, jo ir pārcelti muzeja krātuvju kompleksa Pulka ielā pabeigšanas termiņi.

VID noņem teju miljonu

Arī pašai Finanšu ministrijai, kas bija idejas iniciatore, un tās pakļautībā esošajām iestādēm bāzes budžets jāsamazina par vairāk nekā miljonu. FM pārstāvis Aleksis Jarockis Dienai atklāj, ka pati ministrija savus izdevumus samazinās par 50 000 eiro, ierobežojot «ar iestādes darbības nodrošināšanu saistītos izdevumus, tajā skaitā izvērtējot arī plānotās kapitālās iegādes». Tā sauktajai budžeta cirpšanai pakļauta arī Valsts kase un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. Vairāk nekā pašai ministrijai groži būs jāsavelk Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Tam jāatrod veids, kā ietaupīt 972 000 eiro. VID atklāj, ka no nākamā gada tiks samazināti izdevumi kapitālajām iegādēm, tāpat tiks optimizēti gan informātikas, gan uzturēšanas izdevumi.

Pārējām minitrijām samazinājums paredzēts summās, kas mazākas par miljonu. Par teju 616 000 eiro tēriņi būs jāsamazina Zemkopības ministrijai, par 605 000 - Ārlietu ministrijai. Ministra Edgara Rinkēviča (Vienotība) padomnieks Mārtiņš Drēģeris Dienai atklāj, ka ministrs atbalsta budžeta projektā izvirzīto prioritāti - valsts aizsardzību un izprot, kāpēc nepieciešams 3% bāzes izdevumu samazinājums. «Tiks ietaupīts uz pārstāvniecību ārvalstīs uzturēšanas izdevumiem, piemēram, telpu īri, komandējumiem, reprezentācijas izdevumiem. Tiks taupīts uz vīzu ielīmju iegādi, ņemot vērā uzkrātās vīzu ielīmes un mazāku izsniegto vīzu skaitu,» skaidro M. Drēģeris. Ņemot vērā iepriekšējo gadu izpildi, tiks ietaupīts no materiālās palīdzības fonda atvēlētajiem līdzekļiem.

Pārskata komandējumus

Ekonomikas ministrijai (EM) summa, kas jāietaupa, ir salīdzinoši neliela - mazāk nekā 240 000 eiro. Ministrijas pārstāve Evita Urpena atklāj, ka ir plānots ierobežot komandējumus. Tiks samazināts finansējums EM pakļautībā esošajām iestādēm, visvairāk Centrālajai statistikas pārvaldei - 72 600 eiro, un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai - 66 000 eiro.

Tieslietu ministrijai bāzes izdevumi jāsamazina par vairāk nekā 245 000 eiro. Ministrijas pārstāve Laura Majevska Dienai atklāj, ka šī iemesla dēļ tiks samazināti izdevumi par preču un pakalpojumu iepirkumiem, tāpat, ja būs nepieciešams, tiks pārskatīta kapitālo iegāžu nepieciešamība.

Finanšu ministrijas preses sekretārs A. Jarockis neizslēdz, ka šis nebūs pēdējais gads, kad ministrijas tiks aicinātas samazināt bāzes izdevumus. Šogad tas bija īpaši svarīgi, ņemot vērā to, ka valsts ekonomiskie attīstības rādītāji tika prognozēti krietni pozitīvāki. Lielu ietekmi atstāja Eiropas Savienības saspringtās attiecības ar Krieviju, tāpat arī nespēja gūt plānotos ieņēmumus no nodokļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?