Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kalē kļūst par vēlēšanu kampaņas kaujaslauku

Par Džungļiem dēvētās migrantu nometnes dēļ par nu jau bēdīgi slaveno kļuvusī ostas pilsēta Francijas ziemeļos Kalē sāk kļūt par nozīmīgu kaujaslauku nākamgad paredzēto Francijas prezidenta vēlēšanu kandidātiem. Ziņu aģentūra AP raksta, ka daudzi kandidāti, raugoties uz to, cik veiksmīgi bailes no migrantiem savā politiskajā darbībā izmanto galēji labējās Nacionālās frontes vadītāja Marina Lepena, arī cenšas iespaidot potenciālos vēlētājus ar ierašanos no migrantu uzturēšanās cietušajā pilsētā, vienlaikus cits citu mēģinot pārspēt retorikā par migrantu problēmas risināšanu.

Līdzīgi tieši migrācijas problēmas kļuvušas par vienu no nozīmīgākajiem politisko batāliju jautājumiem kaimiņvalstī Vācijā, kur federālās vēlēšanas notiks nākamā gada otrajā pusē un kur kristīgajiem demokrātiem (CDU) nāksies smagi strādāt, lai bažu māktos vēlētājus pārliecinātu par partijas līderes kancleres Angelas Merkeles migrācijas politikas pareizību. Šogad notikušās federālo zemju vēlēšanas gan rāda, kas tas varētu būt visai problemātiski.

Sarkozī sāk

Kalē nometnē Francijas ziemeļos, kas izveidojās, jo šajā pilsētā daudzi migranti mēģina iekļūt kuģos, kas dodas pāri Duvras šaurumam uz Apvienoto Karalisti, vai automašīnās, ko uz Lielbritāniju transportē caur Eirotuneli, pašlaik, pēc palīdzības organizāciju informācijas, atrodas ap 10 tūkstoši migrantu. Tas ir krietni vairāk nekā septiņi tūkstoši, par ko Francijas valdība informēja augustā. AP atgādina, ka 2012. gadā, kad pašreizējais sociālistu prezidents Fransuā Olands tika ievēlēts amatā, tur atradās vien daži simti migrantu.

Pagājušajā trešdienā Kalē pilsētā ieradās konservatīvo - republikāņu pārstāvis, bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kurš jau deklarējis, ka centīsies kļūt par partijas kandidātu nākamā gada aprīlī un maijā paredzētajās Francijas prezidenta vēlēšanās. Tieši pašu Džungļu nometni viņš neapmeklēja, taču tikās ar drošības dienestu, kas atbild par prāmju ostas aizsardzību un cenšas novērst migrantu iekļūšanu ostas teritorijā. Vizītes laikā viņš gan nenāca klajā ar skaļiem publiskiem paziņojumiem, taču viņš to bija paspējis izdarīt jau līdz tam.

Bloomberg raksta, ka pagājušo pirmdien, uzrunājot savus atbalstītājus priekšvēlēšanu kampaņas pasākumā Parīzē, viņš par migrantiem teica: «Ja jūs vēlaties kļūt par frančiem, jūs dzīvojat kā franči. Kad esat kļuvuši par frančiem, jūsu senči ir galli.» Par to viņš izpelnījās ne vien vēsturnieku kritiku, kuri aizrādīja, ka modernā Francija nav galvenokārt tikai vienas senas ķeltu sabiedrības pēcteči, kā tēlots komiksos par Asteriksu, bet arī politisko pretinieku ironiju un salīdzinājumus ar ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa skaļo, bet bieži apšaubāmo retoriku.

Olands seko

Kalē jau ir paviesojušies arī N. Sarkozī sāncenši partijā cīņā par nomināciju uz kandidēšanu. Viņa galvenais konkurents partijā bijušais premjerministrs Alēns Žipē, kurš pats zābakos brida pa Džungļu nometnes dubļiem šā gada janvārī, pagājušajā nedēļā raidorganizācijai Franceinfo uzsvēra, ka «tas, kas notiek pašlaik, nav akceptējams. Mums ir jānošķir tie, kuri šeit atrodas nelegāli, un jānosūta viņi atpakaļ».

F. Olands, kurš formāli vēl nav paziņojis, ka kandidēs, plāno doties uz Kalē šonedēļ. Viņš ir nepopulārākais prezidents valsts vēsturē, un tieši migrācijas problēma blakus ekonomikas reformām ir kļuvusi par simbolu sociālistu partijas neveiksmīgajai politikai. Valdības plāns ir līdz gada beigām izformēt Džungļus, pārvietojot migrantus uz nelieliem izvietošanas centriem pa visu valsti.

M. Lepena, kura Kalē pēdējo reizi bija pirms diviem gadiem, ir skaidri deklarējusi, ka viņa sūtīs migrantus «atpakaļ uz viņu mājām, pat ja tās atrodas valstīs, kurās notiek karš».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?