Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mistiska sakarība vai nejaušība?

Ilze Auzāne

Pieņemtais vīrišķo un sievišķo īpašību kopums apvienojumā ar akceptētajām uzvedības normām un vērtībām indivīdu veido par pilnvērtīgu sabiedrības locekli ar noteiktu sociālo statusu un uzdevumu. Kā arhetipu rāmjos neiekļautas individuālās esības formas funkcionē mūsdienās? Varbūt tieši pieņemtā dzimuma loma ir tā, kas personībai ir neērta un liek rīkoties neatbilstoši būtībai? Līdz 13. februārim Latvijas Mākslas akadēmijas telpās ir skatāma ekspozīcija Neērtais dzimums.

Šo izstādi veidojušas desmit Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas un kultūras vēstures un teorijas apakšnozares bakalaura programmas 4. kursa studentes. Pašā izstādes centrā viņas ir novietojušas Gintera Krumholca rozā Mārtiņu (2011). «Mārtiņš ir mans kaimiņš. Jauns uzņēmējs,» žurnālā Studija savulaik atklāja mākslinieks. Viņš kaimiņā bija saskatījis mūsdienu Dāvidu, kurš dodas cīņā nevis ar lingu, bet ar fēnu, jo biznesā «tev jābūt visskaistākajam, visgudrākajam un visstiprākajam».

Topošo mākslas zinātnieku rīkotās izstādes jau ir kļuvušas par tradīciju, kas aizsākusies 2003. gadā un turpinās līdz pat šai dienai, pievēršoties dažādām tēmām. Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis vērš uzmanību uz kādu mistisku sakarību. Desmit gadus pēc izstādes Sieviešu draudzība (2006) studenti vēlreiz pievērsušies dzimuma jautājumam. «Tā ir nejaušība,» atzīst viena no šīgada izstādes organizatorēm Agnese Jeromane. Par iedvesmas avotu viņa nosauc citu, nesenāku Latvijas Mākslas akadēmijas realizētu ekspozīciju Sievietei būt (2014), kas mudināja domāt par sievietes lomu Latvijas sabiedrībā.

Izstādē Neērtais dzimums ir eksponēti Arņa Balčus, Ausekļa Baušķenieka, Kristiana Brektes, Janas Briķes, Helēnas Heinrihsones, Frančeskas Kirkes, Gintera Krumholca, Maijas Kurševas, Leonarda Laganovska, Sarmītes Māliņas, Jāņa Mitrēvica, Katrīnas Neiburgas, Artjoma Tarasova, Jura Urtāna un Aijas Zariņas darbi. Savā unikālajā mākslas valodā viņi runā par dzimuma izpratni, sajūtām, aicinot paskatīties uz katra indivīda iekšējo pasauli, pārdzīvojumiem, reizēm - atsvešinātību.

No jauna palūkoties uz cilvēka būtību bez dzimuma, dzimtes un ar to saistītajiem stereotipiem - tā ekspozīcijas mērķi nodefinējuši tās organizatori. «Šī tēma ir ļoti aktuāla, interesanta un daudzšķautņaina, bet tajā pašā laikā bija ārkārtīgi grūti atrast darbus, kas runā tieši caur šādu vēstījumu,» stāsta Agnese Jeromane un piebilst, ka mūsu konservatīvajā sabiedrībā tas maz tiek apspriests. 12. februārī plkst. 18.00 visi interesenti tiek aicināti arī uz diskusiju vakaru, kurā piedalīsies dažādu nozaru pārstāvji, kas tiešā vai pastarpinātā veidā ir saistīti ar dzimtes jautājumu izpēti Latvijā: Rita Ruduša, Viesturs Rudzītis, Marita Zitmane un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?