Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pašvaldībām daudz ideju finanšu izlīdzināšanas modelim

Nesakot stingru nē, pašvaldības tomēr Saeimai sagatavojušas diezgan garu priekšlikumu virkni, cenšoties ietekmēt topošā jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeļa pieņemšanas gaitu. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) dome arī iebilst, ka Saeima Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumu plāno pieņemt steidzamības kārtā divos lasījumos. Atbildīgās Saeimas komisijas vadītājs gan norāda, ka, ejot parasto ceļu, likumu var nepieņemt līdz pavasara sesijas beigām un tad jauno sistēmu nevarēs iestrādāt nākamā gada valsts budžetā.

Lai gan jaunais modelis satur atsevišķus pozitīvi vērtējamus elementus, kopumā tas nenodrošina ilgtspējīgu pašvaldību finansēšanu, jo pārkāpj galveno līdz šim atzīto principu - valsts līdzatbildību par reģionālo attīstību, norāda LPS dome. Pēc pārejas perioda daļai pašvaldību jaunais modelis pasliktina finansēšanas iespējas. Daļai pašvaldību netiek nodrošināts funkciju izpildei nepieciešamais minimālais finansējums, savukārt pašvaldībām, kurām ir lielāki nodokļu ieņēmumi, pārāk daudz finanšu līdzekļu tiek atņemts. Jau iepriekš LPS izplatīja informāciju, ka vairākām pašvaldībām būs izlīdzināto ieņēmumu samazinājums, visvairāk Garkalnes novadam - par 967 tūkstošiem eiro (par 12%), Viļānu novadam - par 334 tūkstošiem eiro (par 9,1%), Babītes novadam - par 721 tūkstoti eiro (par 8,1%). Ir arī pašvaldības, kam jaunais modelis dod ievērojamu līdzekļu pieplūdumu, - Jēkabpils pilsēta, Ķeguma novads, Ventspils novads, Liepājas pilsēta, Rucavas novads u. c.

Tāpat jau iepriekš izskanējis, ka no jaunā modeļa finansējuma samazinājumu izjutīs Latgales pašvaldības. Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods (ZZS) pēc LPS domes sēdes atzina, ka Finanšu ministrija ir krietni pastrādājusi, tomēr ir arī lietas, kas nav izstrādātas līdz galam, un nav arī garantiju valsts dotācijas daļai 2017. un 2018. gadā: «Latgales pašvaldības sevišķi satrauc, ka pie iedzīvotāju [skaita] samazināšanās, kas noteikti turpināsies arī nākamajos gados, šis modelis var nebūt labs. Pietrūkst drošības sajūtas.» Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele (Latgales partija), kura ir arī Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja, atzinīgi vērtē, ka ir konkrēti kritēriji, lai arī par tiem var diskutēt. «Kad modeli Latgales plānošanas reģionā prezentēja Finanšu ministrijas ierēdņi, mēs vienojāmies, ka kopumā modelim piekrītam, kaut, piemēram, bērnu un jauniešu skaita ziņā mēs zaudējam, demogrāfiskā situācija ir slikta. Mēs lūdzām iekļaut attāluma kritēriju, jo ir lieli transporta izdevumi, arī investorus tālākiem reģioniem piesaistīt ir grūtāk. Vēl mēs gribētu iekļaut normu, ka, palielinoties valsts budžeta ieņēmumiem, palielinās arī valsts līdzdalība dotācijas nodrošināšanai,» uzsver A. Gendele.

LPS valdes priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis norāda, ka LPS domē balsojot pieņemts lēmums aicināt Saeimu pieņemt jauno likumu nevis kā steidzamu, bet parastajā kārtībā - trijos lasījumos. Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (Vienotība) atzīst, ka pašvaldību vadītāju argumentos ieklausīties ir ļoti būtiski un trīs lasījumi droši vien dod zināmu drošības sajūtu, taču, ja likumprojekts nav steidzams, Saeimas Kārtības rullī pastāv laika ierobežojumi, kuru dēļ var nepaspēt likumu pieņemt līdz pavasara sesijas beigām, kas nozīmē zaudēt gadu, jo nevarēs paspēt veikt aprēķinus nākamā gada budžetam. «Labāk noteikt garāku priekšlikumu iesniegšanas termiņu pirms otrā lasījuma, saglabājot steidzamību,» rosina K. Šadurskis. Viņš ir piesardzīgs par priekšlikumu nodrošināt, ka izlīdzināšanas rezultātā pašvaldības no pašu ieņēmumiem nezaudē vairāk kā 20%, jo tas var ietekmēt citus aprēķinus. Katrā ziņā tiek solīts par priekšlikumiem cītīgi diskutēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?