Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rasels Millers. Artura Konana Doila piedzīvojumi

Fragmenti

Lielākā daļa Konana Doila biogrāfu vēsta, ka pēc sievas Tuī nāves viņš aiz bēdām un vainas apziņas, ka mīlējis citu sievieti, ieslīdzis dziļā depresijā. No jauna uzliesmojusi Dienvidāfrikā iegūta zarnu slimība, viņš neesot spējis ne ēst, ne strādāt, ne gulēt, kavējies vien pie Tuī kapa un Anderšovas vientulībā viens pats sērojis.

Innesa dienasgrāmatā gan izlasāms citāds stāsts. 1906. gada augustā, nepilnu mēnesi pēc Tuī nāves, Konans Doils apmeties Ašdaunas Foresta hotelī pie Forestrovas golfa laukumiem netālu no Lekiju ģimenes jaunās mājvietas Mankstaunā, Krauborovā. Desmitajā augustā Inness brālim pievienojies un pusdienojuši pie Lekijiem, jādomā, ka tur bijusi arī Džīna. Vēl pēc nepilna mēneša Konans Doils bijis Skotijā kopā ar četrpadsmitgadīgo Kingsliju, kuram drīz vajadzēja sākt mācības Ītonā. Viņi apmetušies Roksburgas viesnīcā Danbārā, kur abus apciemojis Inness un ceļā uz Edinburgu kopā ar dažiem draugiem uz tēju iegriezies arī aktieris Lūiss Vollers.

Kad Inness un Kingslijs aizbraukuši, Konans Doils vēl uzkavējies Danbārā, un šajā laikā viņu pie sevis uz dažām dienām uzaicinājis lords Balfūrs, bijušais premjerministrs, kurš netālajā ģimenes muižā Vitingeimā pulcinājis ap sevi draugus. Uz Konanu Doilu spēcīgu iespaidu atstājis svētdienas vakara svētbrīdis, kad visi mājas kalpotāji, kā istabenes, tā zirgupuiši, pavisam kādi divdesmit cilvēki, kopā ar ģimeni un viesiem sapulcējušies noklausīties saimnieka lasītās lūgšanas. «Bija lieliski redzēt, kā zirgupuisis un valstsvīrs kopā pazemīgi lūdz Dievu,» viņš vēlāk rakstīja, «lūdz piedot tās dienas grēkus, un visas laicīgās atšķirības izzūd tā augstākā spēka priekšā, kas stāv pār mums.» Konanam Doilam, kurš bieži zākāja konvencionālo reliģiju, tas bija neraksturīgs sentiments. Tikai pirms neilga laika viņš bija izraisījis sašutumu ar savu rakstu Daily Express, kurā nopēla viedokli, ka «jebkādam rituālam, arī tam, kas pulcē cilvēkus lielā akmens namā komunikācijai ar lielo Neredzamo, būtu kāds sakars ar patiesu reliģiju». Konans Doils atcerējās Balfūru kā apburošu mājastēvu un uzmanīgu klausītāju, «kuru bija viegli sasmīdināt un kurš par sevi vienmēr runāja atklāti un pieticīgi. Atceros, ka pēc ilgās vientulības biju pļāpīgāks nekā parasti, taču viņš to uztvēra saprotoši».

Īstenībā divu mēnešu laikā pēc Tuī nāves Konans Doils bija izklaidējies itin bieži. Mērija bija kopā ar viņu Anderšovā, jo atcerējās kopīgās garās pastaigas, kamēr viņa vēl bija mājās no internātskolas tūlīt pēc mātes nāves. Viņš klāstījis meitai savus uzskatus par dzīvi un bieži pārsteidzis viņu ar savu radikālismu. Tā, piemēram, viņš noraidījis uzskatu, ka sievietei par katru cenu jāapprecas, un paudis pārliecību, ka daudz labāk ir palikt vecmeitās nekā iziet pie nepareizā vīra. Jautājumā par to, kādam jābūt džentlmenim, viņš turējies pie tradicionālākiem uzskatiem un skaidrojis, ka džentlmeņa galvenās īpašības ir bruņnieciska attieksme pret pretējo dzimumu, laipna izturēšanās pret cilvēkiem ar zemāku sociālo stāvokli un apzinīga parādu maksāšana.

(Turpinājums 26. jūnija numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sera Artura Konana Doila dzīve bija ne mazāk interesanta kā viņa daudzo grāmatu varoņiem. Tomēr par viņu pašu sarakstīts apbrīnojami maz. Kā radās ideja stāstiem par Šerloku Holmsu? Kā racionāls cilvēks top par spirituālistu un notic fejām, izpelnoties sašutumu un neizpratni savos laikabiedros? Par to Konana Doila biogrāfijā. No angļu valodas tulkojusi Maija Andersone.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?