Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Videi draudzīga līmviela no ezera dzīlēm

Izrādās, ir iespējams apvienot saprātīgu ezeru apsaimniekošanu, lietderīgi izmantojot nogulumus, ar ekoloģisku alternatīvu rašanu ikdienas vajadzībām - iegūstot videi draudzīgu līmvielu. Tā Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē profesora Māra Kļaviņa vadībā trīs jaunās zinātnieces nonākušas pie idejas par videi draudzīgas līmvielas izstrādi no organiskajiem ezera nogulumiem - sapropeļa.

Vides zinātnes doktorantes Vaira Obuka un Karina Stankeviča un ķīmijas zinātnes doktore Zane Vincēviča-Gaile kopā darbojas pie idejas SaproGlue attīstības, lai tā pārtaptu par ekoloģisku alternatīvu tirgū pieejamām videi un cilvēka veselībai kaitīgām līmvielām. Par idejas attīstību stāsta Vaira.

Kā nonācāt līdz sapropeļa pētniecībai?

Jau bakalaura studiju otrajā gadā zināju, ka gribu pētīt un veidot videi draudzīgus materiālus, izmantojot Latvijā pieejamus resursus. Konsultējoties ar profesoru Māri Kļaviņu par iespējamo bakalaura darba tēmu, viņš ieteica pamēģināt izmantot sapropeli kompozītmateriālu veidošanā. Sapropelis Latvijā pētīts jau XX gadsimta vidū kā resurss, kas izmantojams kā dabīgs mēslojums lauksaimniecībā un arī kā saistviela. Tādējādi pirmos eksperimentus kompozītmateriālu izveidē īstenoju bakalaura darba izstrādes laikā, kad izveidoju materiālu paraugus no zāģskaidām, kūdras un sapropeļa. Ideja tika attīstīta sadarbībā ar speciālistiem no Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes laboratorijām, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauku inženieru fakultātes, kā arī Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedras un institūta pētniekiem. Savus pētījumus turpināju arī maģistra darba ietvaros. Zaļo tehnoloģiju inkubatora ietekmē man izveidojās komanda kopā ar Karinu un Zani un radās doma par SaproGlue kā inovatīva produkta izveidi un attīstību nākotnē.

Pēc pētniecisko darbu veikšanas tapa ideja, ko nodēvējāt par SaproGlue. Kas slēpjas zem šī nosaukuma?

Idejas pamatā ir videi draudzīgas līmvielas izstrāde no organiskajiem ezera nogulumiem - sapropeļa. Videi draudzīga līmviela, iegūta no sapropeļa, kompozītmateriālu izstrādē ir izmantojama kā dabiska saistviela, kurai piemīt augsta spēja salīmēt un noturēt veidojuma formu. Tā ir ekoloģiska alternatīva tirgū pieejamām videi un cilvēka veselībai kaitīgām līmēm. Izmantojot sapropeļa līmvielas īpašības, var veidot kompozītmateriālus ne tikai no koksnes, bet arī no citiem resursiem, piemēram, kūdras un tādiem rūpniecības vai lauksaimniecības blakusproduktiem kā zāģskaidas, koksnes putekļi, salmi, kaņepju spaļi u. c.

Vai un kā vēl var izmantot sapropeli citiem mērķiem?

Sapropeļa resursu daudzums un tā plašās izmantošanas iespējas padara to par valsts mēroga stratēģisku dabas resursu Latvijā; tā pārstrādes produktus var eksportēt visā pasaulē. Lauksaimniecībā, dārzkopībā un mežsaimniecībā sapropeli izmanto augsnes mēslošanai un augsnes uzlabošanai, lopkopībā tas kalpo kā piedeva dzīvnieku barībai. Sapropelis ir izmantojams arī kā izejmateriāls ķīmijas un celtniecības industrijā, piemēram, kā izejviela koagulantu ražošanai, un pat medicīnā, fizioterapijā un kosmetoloģijā kā ārstnieciskās dūņas.

Kur visvairāk sapropelis iegūstams? Vai jebkurā valstī, vai tikai noteiktos reģionos, noteiktās ūdenstilpēs?

Sapropelis ir izplatīts resurss visā pasaulē. Visintensīvākā sapropeļa veidošanās un uzkrāšanās ūdenstilpēs ir raksturīga Āzijas un Eiropas mērenajai klimata joslai (piemēram, Krievija, Skandināvijas pussala, Francija, Vācija, Polija, Baltijas valstis, Baltkrievija un Ukraina) un Ziemeļamerikas kontinenta Lielo Ezeru reģionam (Kanāda un Amerikas Savienotās Valstis). Latvijā sapropeļa resursi ir pieejami lielos apjomos. Latvijas ezeros aplēstais sapropeļa daudzums, ko novērtējis Valsts ģeoloģijas dienests, pamatojoties uz Latvijas ezeru izpētes rezultātiem, ir 700-800 miljoni m3, bet sapropeļa krājumi purvos sasniedz 1,5 miljardus m3. Kopējie sapropeļa resursi Latvijā sasniedz aptuveni divus miljardus m3. Līdz ar to ir svarīgi rast praktisku pielietojumu sapropeļa izmantošanai. Jāņem vērā, ka dažādās ūdenstilpēs ir sastopami dažādi sapropeļa veidi, tāpēc būtiska ir sapropeļa resursu izpēte. Viena no mūsdienu vides problēmām ir ezeru aizaugšana jeb eitrofikācija, kad ūdenstilpē, palielinoties biogēno elementu (galvenokārt slāpekļa un fosfora savienojumu) koncentrācijai, ievērojami palielinās bioloģisko procesu intensitāte, kas vispirms novērojama kā aļģu, pēc tam kā ūdensaugu attīstība. Intensīva organisko vielu uzkrāšanās var novest pie ievērojamas ūdens kvalitātes pasliktināšanās. Eitrofikācijas process, piemēram, samazina skābekļa koncentrāciju ūdenī, izraisot zivju smakšanu, kā arī samazina ezeru ainavisko vērtību, ezeriem aizaugot. Lai veicinātu ilgtspējīgu ezeru apsaimniekošanu, viens no variantiem ir sapropeļa izsmelšana no ezeriem, tādējādi palēninot ezeru aizaugšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?