Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Bišķiņ ārpus

Filozofēt par laiku, tā mainīgo un vienlaikus stingri noteikto un neizbēgamo ātrumu, svarīgumu un absolūto relativitāti varētu mūžīgi. Tāpat kā par tauriņa efektu un tām neredzamajām saitēm, kas beigu beigās vienmēr visu sasien vienā lielā kamolā, saliekot blakus tēmas, kas vēl nesen varēja šķist pilnīgi dažādi un savstarpēji nesaistīti lielumi.

Šīs nedēļas SestDienā runājam gan ar režisori Dzintru Geku par Ilmāru Blumbergu un Sibīrijas bērniem, gan ar mūziķi, producentu Gati Zaķi par sakarīgu popmūziku un cilvēcīgo noti profe­sionālismā. Tam blakus gaidas no Eiropas, Krievija ar savu segmentēto internetu un Gvanta­namo cietums ar strauji novecojošajiem ieslodzī­tajiem. Kas to visu vieno, izņemot žurnāla lappu­ses un mirkļa aktualitāti?

"Man patīk domāt, ka tas, ar ko strādāju, tomēr ir bišķiņ ārpus laika. Ja ne ārpus gadsimta (tur es vēl nonākšu), tad ārpus tām tendencēm, kas pēc gada jau būs pagātne," saka Gatis Zaķis.

Laikam jau vienkārši jāatzīst, ka tomēr visiem kaut uz brīdi, kaut nedaudz to gribas – būt ārpus laika.

Kaut ko darīt ārpus tāda banāla mūžīgā riteņa, kas iesūc un pazaudē. Izlikties, ka laiks ir apstājies, varbūt varētu tīties atpakaļ vai pat vispār neeksistēt. Tad varbūt izdotos tās sāpes, kas palikušas un sastingušas Sibīrijā, sadziedēt vai vismaz līdz galam apzināt. Varbūt tad vienreiz varētu tā līdz galam apstādināt lielvaru apetīti pēc varas un kontroles. Varbūt tad sakārtotos tik ilgi jau gaidītais un negribēti ievilktais. Varbūt beidzot varētu gribēt dzīvot pēc iespējas ilgāk un tāpēc ik dienu atvēlēt arī kādu mirkli skriešanai. Un varbūt tad arī tik tiešām visur varētu saredzēt dzeju. Vai pat sākt domāt tajā. Iztikt bez šmucēm.

Kaut vai tikai bišķiņ.

Šīs SestDienas,  9. – 16. maija, numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Vienā rotācijas ātrumā. Grupas Instrumenti trešais, par diviem pārējiem parasti mazāk manāmais dalībnieks Gatis Zaķis kā producents atbildīgs arī par to, kā skan liela daļa Latvijas populārās mūzikas. 15. maijā Instrumentiem iznāk jauns albums Cilvēks.

TEHNOLOĢIJAS. Krievijas personīgais tīmeklis. Krievijas likums par suverēno internetu ir vēl viens apstiprinājums teorijai, ka pierasto tīmekli jau pārskatāmā nākotnē varētu gaidīt sadalīšana lielvalstu kontrolētos un autonomi funkcionējošos interneta segmentos.

SestDienas SALONS. Nolasīju no lūpām. Kinorežisore Dzintra Geka par filmu Ilmārs Blumbergs, "bandīta meitas" likteni un to, kāpēc izsūtītie negāja pēc pārtikas uz lielveikaliem.

PASAULĒ. Gvantanamo aprūpes nams. Bēdīgi slavenais cietums terorismā aizdomās turamajiem, ko ASV izveidoja pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem, varētu darboties vēl aptuveni 25 gadus. Tas nozīmē, ka cietuma novecojošajiem ieslodzītajiem būs nepieciešama īpaša aprūpe, kam tas pagaidām nav gatavs.

TĒMA. Kas jāgrib eirodeputātam. Kādam jābūt topošajam EP deputātam, un ko vispār konkrētās nozarēs Eiropas Parlamentā ir iespējams "izsist cauri"? SestDiena noskaidro dažādu nozaru pārstāvju viedokli par to, kas būtu svarīgākais nākamo eiroparlamentāriešu dienaskārtībā.

VESELĪBA. Desmit minūšu skrējiens ilgai, veselīgai dzīvei. Zinātniski pētījumi apstiprina, ka ļoti labas veselības uzturēšanai patiešām nevajag daudz – regulāras fiziskās aktivitātes ne pārāk augstā tempā. Svarīgi tikai atrast savam raksturam atbilstošu sporta veidu  

CEĻOJUMS. Labā gaisa un dejas soļu pilsēta. Sagaidīt pavasari Buenosairesā ir laba doma ne tikai pēc zaļuma un saules izslāpušajiem, bet arī tiem, kuri grib sajust īpašus dejas ritmus, novērtēt ziedu un putnu krāšņumu un... ēst daudz gaļas

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, MUZEJA NAKTS, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata