Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Labrīt.

Sakritība, protams, bet zīmīga – lielais Latvijas zinātnes vēstures pētnieks, akadēmiķis Jānis Stradiņš aiziet viņsaulē tieši tādā brīdī, kad aktivizējas pašu latviešu mēģinājumi latviešu valodai ierādīt vietu etnogrāfiskā aizkrāsnē, pasludinot, ka tai nav vietas starptautiskajā zinātnē. Protams, no Izglītības ministrijas ik pa laikam nāk ārā dažādi brīnumi, ar kuriem baidīt ne tikai bērnus, sākot jau ar darbinieci Eviju Papuli, kura galu galā savu politisko aicinājumu atrada Saskaņā un pirms vēlēšanām sūkstījās, cik smagi bijuši ir šie 28 gadi, tātad atjaunotā Latvijas Republika.

Tad nu es varu atklāt, kā tur gāja Papules laimīgajos okupācijas gados. 1974. gadā mēs, trīs 5. vidusskolas (Stradiņa skolas) desmitklasnieki, gājām meklēt taisnību ministrijā, lai skolotāji liek mums mieru garo matu sakarā, jo matus atšķirībā no skolas formas un politiskās pārliecības nevar vakarā nomainīt pret citu un nākamajā rītā atvilkt atpakaļ. Divi ierēdņi mūs uzklausīja. Viņu argumenti rezultējās tēvišķā paskaidrojumā, ka tie, kam gari mati, slimo ar veneriskām slimībām, lai gan ir impotenti.

Tagad, lūk, Šuplinskas stūrētā iestāde diskutēs par obligātu prasību promocijas darbu izstrādāt angļu valodā. Stradiņš pēc rakstura bija samiernieks, tāpēc gandrīz vai jāsaka – labi, ka Imants Ziedonis to nepiedzīvo, jo tad viņš nomirtu otrreiz. Bet varbūt Izglītības ministrijai ir kāda konfidenciāla informācija, ka Latvija, valsts drošības apsvērumu vadīta, gatavojas kļūt par ASV 51. štatu? Tad – bet tikai tad – par minēto prasību patiešām varētu diskutēt. Jo man savukārt ir konfidenciāla informācija, ka latvie­šu valoda nākotnē var kļūt par vienu no pasaules lielajām valodām, ja vien mēs paši sevi nenokausim ar iniciatīvām, kas nāk no Vaļņu ielas 2. nama.

Šīs SestDienas, 6. – 12. decembra, numurā lasiet:

IN MEMORIAM. Uzraksti, uzraksti, uzraksti! Akadēmiķa Jāņa Stradiņa (1933. gada 10. decembris–2019. gada 29. novembris) vēstures ekskursos atdzīvojās ikviena vieta, notikums un personība, par kuru tika runāts.

PASAULĒ. Kubas pretrunīgā eksportprece. Desmitiem tūkstošu kubiešu medicīnas profesionāļu strādā ārvalstīs, tā palīdzot Kubas budžetā ienest miljardiem dolāru. Kubas režīma kritiķi šos ārstus uzskata par ekspluatācijas upuriem.

DIENASGRĀMATA. Pirmais rēķins un drosme atvērt e-pastu. Kā kļūt par uzņēmēju Latvijā? Vai tas tiešām ir tik sarežģīti, kā dzirdēts, cik daudz birokrātisku šķēršļu jāpārvar un sāls pudu jāizēd? SestDiena turpina rakstu sēriju, kurā seko jauna uzņēmuma tapšanai – no idejas un pirmajiem soļiem līdz, cerams, miljonu peļņai.

PIEREDZE. Atdzīvinātāji. Free Riga savulaik bija tāds stilīgs trends, par ko rakstīja žurnāli un stāstīja raidījumos. Nu organizācija nodibinājusi arī sociālo uzņēmumu un māk savu bilanci turēt kārtībā. Taču mērķis – atdzīvināt tukšās pilsētas ēkas un piedāvāt tās jēdzīgām idejām, kuru virzītāji nevar atļauties maksāt tirgus cenas par īri, – ir palicis tas pats.

TUVPLĀNĀ. Zandas Švēdes jaunā dzīve. Frankfurtes operas soliste par dzīvi Vācijā, lomas apgūšanu desmit dienās un Ziemassvētku koncertu Rīgā.

MŪZIKA. Nav bail būt ar sevi. Gints Smukais šoruden divos lielos konkursos ASV atzīts par trešo labāko pasaulē akustiskās ģitāras pirkstu spēles tehnikā. Viņš sācis kā ielu muzikants un iesaka to izmēģināt katram – lai saprastu, vai vispār vērts kāpt uz skatuves.

CEĻOJUMS. Patīk gan eiro, gan zelta zobi. Dienvidturcijas kūrorti ar "viss iekļauts" politiku piedāvā patiešām visu slinkai atpūtai – gan izmeklētus ēdienus un dzērienus, gan iespēju ienirt baseinā jebkurā diennakts laikā vai ilgi gulēt zem saulessarga. Par ceļošanu gan to grūti nosaukt, un atkritumu kalni, viltotu zīmolu tirgus un sīkas epizodes ārpus šī burbuļa liek aizdomāties.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS DECEMBRĪ, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

JāzepsMiķeļovičsLabietis
J
Ar tādu pašu centību, kā CCCP laikos notika "krieviskošana" ... ar tādu pašu centību notiek "angliskošana". Vai kāds beidzot pamanīs, cik ļoti šī "angliskošana" atvieglo lēmumu pamest Latviju?
evertsojars
e
šodien, VISI teica -"VIŅŠ BIJA TAUTAS APGAISMOTĀJS" ...Akadēmiķa J.Stradiņa intervija 80. gadu jubilejā ar Andu-Burvi Rozīti ( "Trūkst Trešo tēva dēlu un Antiņu") Jautājums- VAI JŪS KO ŅĒMĀT VĒRĀ NO VIŅA VĒLMĒM UN PADOMIEM? ... tādēļ apsūdzu Jūs zemiskumā - jo tikai kašķējāties dēļ varas un naudas !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata