Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Neslepenais eksperiments

Notikumi Tērbatas ielā liek citēt bijušajam Krievijas premjeram Viktoram Černomirdinam pierakstītu teicienu: "Nekad tā nebija bijis, un še tev – atkal!" Nebija jābūt lielam pareģim, lai nojaustu, ka kārtējais fiksais eksperiments ar ielu slēgšanu izraisīs kārtējo viļņošanos un pretēju viedokļu sadursmi, bet diez vai kāds paredzēja, ka būs tāds ļembasts.

Mēģinājums izlikties neredzam, ka sabiedrība nesastāv tikai no riteņbraucējiem un nepārtrauktu koncertu mīļotājiem zem savu dzīvokļu logiem, šoreiz tika iespaidīgi pastiprināts ar pandēmijas dēļ noteiktās distancēšanās ignoranci. Var tikai novēlēt, lai šī eksperimenta rezultātā izrādītos, ka patiesībā Covid-19 bīstamība ir pārspīlēta, valdība ar veselības ministri priekšgalā atzītu, ka piesardzības pasākumi ir bijuši lieki, un par kultūras pasākumiem Tērbatas ielā atrasto naudu tiktu celts piemineklis drosmīgā medicīniskā eksperimenta veicējiem. Tik un tā rūgtums sirdī paliktu, iedomājoties, kādi pārmetumi tiktu adresēti šī pasākuma rīkotāju politiskajiem pretiniekiem, ja kaut ko tādu būtu atļāvušies uzrīkot un pieļaut tie. Kā arī nesapratne, kāpēc koncerti būtu jārīko tiem nepiemērotās vietās. Rīga taču nav Monako, te plašu, horizontālu laukumu pietiekami tālu no dzīvojamajām ēkām, bet pietiekami tuvu, lai līdz tiem aizmītos ar velosipēdu, vēl arvien ir diezgan, visos, kā tagad zinām, nav saceltas koncertzāles. 

Taču pagaidām Covid-19 dēļ ieviestie ierobežojumi vēl nav atcelti, vakcīna pret šo vīrusu nav izstrādāta, tāpēc jāpiekrīt vien sociālajos tīklos paustajam: Rīgas domē, kā vienmēr, smadzeņu trūkums neatkarīgi no tā, kas to vada.

Šīs SestDienas, 24. – 30. jūlija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Trīskāršais postmodernisms. Režisors Matīss Kaža un aktieris Andris Keišs par disko detektīvu, viņu pārstāvēto paaudžu atšķirīgo pieredzi kino un vingrinājumiem pirms tuvplāna.

PASAULĒ. Gubernators ar priekšvēsturi.  Krievijas centrālās varas centieni pakāpeniski nomainīt pārāk patstāvīgos un ne īpaši godprātīgos reģionālos līderus pret Maskavai lojāliem jaunās paaudzes politiķiem var apstāties Habarovskas novadā, kur daudzi iedzīvotāji izgājuši ielās, protestējot pret novada gubernatora apcietināšanu.

SPORTS. Zelta metiens Maskavā. Pirms 40 gadiem ventspilnieks Dainis Kūla Latvijas šķēpmešanas tradīcijas stiprināja ar uzvaru Maskavas olimpiskajās spēlēs. Trenera Māra Grīvas savdabīgās zīmes ar maisiņiem no tribīnēm, dopinga kontrolē piedāvātās analīzes no bērnudārza un vēl daudz citu interesantu atgadījumu Kūlas vērptajā atmiņu kamolā.  

NACIONĀLIE DĀRGUMI. Desmitā Dienas sēne. Sākas konkurss Dienas sēne 2020.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Augšup ceļojošais kods. Tieši pirms simt gadiem, 1920. gada 25. jūlijā, Spilvē, tolaik Cementa fabrikas aerodromā, aizsākās unikāla tradīcija – tauta sanāca kopā, lai "svētītu savas aviācijas gada svētkus", apbrīnotu lidotājus un ziedotu naudu Latvijas armijas pirmo lidmašīnu iegādei. Spilves aviācijas svētki kļuva par grandiozu ikgadēju pasākumu un vienu no brīvās Latvijas visspilgtākajiem simboliem.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata