Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tādi laiki

Laika mašīna Latvijā nozīmētu vispirms aizbraukšanu uz to laiku, kad ir labāks laiks. Piemēram, nule aizvadītajā maijā uz 2016. gada maiju, kurš bija kopumā ļoti silts, un pašas maija beigas kā jūlijs, ar karstuma rekordiem. Vai arī uz 2018. gadu, kad jau maija sākumā sākās piecus mēnešus ilgā simtgades vasara, visu maiju bija anticiklons un saule, siltuma rekordi līdz plus 27 grādiem maija sākumā un plus 30 grādi beigās.

 Vai uz 2013. gadu, kad 1. jūnijā Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastē ūdens bija kā piens un mežos varēja atrast pa baravikai. Togad vispār bija viena no izcilākajām vasarām, no maija otrās puses līdz pat 17. septembrim visu laiku silts un saulains, tikai dažas lietainas dienas. Vai uz 2011. gada izcilo ziedoni, kad ceriņi bija vienos ziedos līdz jūnija sākumam, un 4. jūnijā bija neticami skaista diena, totāls anticiklons, saule, silts, tikpat kā bez vēja.

Ja nu laika mašīna būtu tik švaka, ka neaizvilktu pagātnē pat šos dažus gadus atpakaļ, mums šajā pabriesmīgajā pavasarī (lai tik panāk priekšā kāds globālās sasilšanas liecinieks!) nāktos sevi mierināt, ka ir bijuši arī gadi, kad ziedonis daudz neatšķīrās no šā gada. Tā paša 2016. gada jūnija pirmajā nedēļā atnāca aukstums un lietus. 2014. gada jūnijs bija pabaisi auksts un slapjš, dažudien lija bez apstājas. 2015. gada maijā vairāk par pusotru saulainu dienu pēc kārtas nebija, bieži lija (gluži kā šogad). 2020. gada maijs gandrīz līdz beigām bija auksts, un arī pērnā gada maija otrā puse bija stipri auksta. Tātad var jau izdzīvot arī bez laika mašīnas, kamēr tā nav jāmeklē, lai aizvestu uz tiem gadiem, kuros nav kara.

 

 

Šīs SestDienas, 3. līdz 9. jūnija numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Uzstādītie un gāztie pieminekļi. Filozofs Artis Svece par to, kā varam runāt un domāt par karu, par pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā, Krievijas identitātes problēmām un 9. maiju nākotnē.

 

PASAULĒ. Karš Ukrainā un kompromisu meklētāji. Lai arī rietumvalstu nostāja ir, ka tās visos pieejamajos veidos atbalsta Ukrainas cīņu pret Krievijas agresiju un ir gatavas sniegt atbalstu Kijivai līdz tās galīgai uzvarai, publiskajā telpā aizvien biežāk izskan arī viedoklis, ka Rietumiem un Krievijai tomēr nāksies meklēt kompromisus. Uz kādiem apsvērumiem balstās šī viedokļa paudēji, un cik liela nozīme tiem ir atsevišķu valstu politikas veidošanā?

 

TUVPLĀNĀ. Pūt, vējiņi! jaunā iesaiņojumā. Liepājas atjaunotais koncertdārzs un tā apkārtne, piepulcējoties citām vēju pilsētas izklaides vietām, liek atcerēties vēsturisku mirkļu šarmu un jau gaida viesus.

 

FOKUSĀ. No teātra elles virtuvē. Mariupoles teātra aktrise Anna Nīmaijere un skaņu režisors Mihails Ivanovs par dzīvi karadarbības zonā.

 

LAIKA MAŠĪNA. Māršala plāna ekonomikas un politikas mikslis. Pirms 75 gadiem ASV valsts sekretārs Džordžs Māršals runā Hārvarda Universitātē pirmo reizi ierosināja veidot īpašu programmu, lai palīdzētu Eiropas valstīm ekonomiski atgūties pēc postošā Otrā pasaules kara.


Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata