Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trīs mūžības

Uz mūžīgiem laikiem, teikts Latvijas un Krievijas Sociālistiskās Federatīvās Padomju Republikas 1920. gada 11.augusta miera līgumā, Krievija atsakās no visām suverēnām tiesībām, kuras tai piederēja attiecībā uz Latvijas tautu un zemi kā uz bijušās valsts-tiesiskās iekārtas, tā arī uz starptautisko līgumu pamata, kuri še aprādītā nozīmē zaudē savu spēku uz nākošiem laikiem. Simt gadu apkārt kopš šā līguma noslēgšanas, un šajā laikā mēs esam uzzinājuši daudz jauna par mūžību.

Tai skaitā to, ka līgumos ar Krieviju fiksēta mūžība ir mazāk mūžīga nekā daudzas citas šķietami mūžīgas lietas. Piemēram, mūžīga šķita Noras Bumbieres balss pagājušā gadsimta 70. gados, šodien mūžīgs šķiet Raimonds Pauls, un šomēnes ne viens vien piedzīvos mirkļus, kad šķitīs, ka mūžīga būs šī vasara. Latvijas neatkarības pirmā mūžība ilga divdesmit gadu. Nekāda draudzība ne ar cara Krieviju, ne boļševiku Krieviju nebija iespējama, jo, kā šajā SestDienas numurā saka vēsturnieks profesors Aivars Stranga, kura minētajam Latvijas un Krievijas līgumam veltītā grāmata tūlīt nāk klajā, pasaulē ir status quo valstis un ir revizionistiskas valstis, un savā starpā tās nedraudzējas. Arī šodienas, Putina, Krievija ir revizionistiska valsts, to mums savā otrajā mūžībā de facto vajadzētu neaizmirst, kā to pamanījies aizmirst dažs labs Rīgas vēlēšanu saraksts, solot balsstiesības nepilsoņiem. Lai gan visas labas lietas esot trīs, var jau būt, ka mums jāizbauda līdz galam vispārējo vēlēšanu tiesību efekts, likumīgi ievēlot Rīgā Donbasa tautas republiku, un tad iegruvušo Rīgas ielu tranšejās varēs karot par trešo mūžību.

Šīs SestDienas, 7. – 13. augusta, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Ir jāņem tas, ko dod. Nākamās nedēļas vidū trīs vakarus pēc kārtas – 12., 13. un 14. augustā – Dailes teātra Vasaras dārzā uz savas 50. dzimšanas dienas ieskandināšanu jeb Koncertportretu ar Frici Bārdu aicina aktieris Artis Robežnieks. Šīs programmas aizmetņi esot meklējami pat teju desmit gadu senā pagātnē, un par labu dāvanu pats sev aktieris uzskatītu iespēju ar šo programmu pakoncertēt arī citur Latvijā.

SestDienas SALONS. Cīnījāmies tikai par savu zemi. Jaunās valsts 1920. gada 11. augusta miera līgums ar Padomju Krieviju nereti vērtēts kā viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas tapšanas vēsturē. Vēsturnieks Aivars Stranga atskatās uz tālaika notikumiem un vērtē, vai varēja būt labāk .

TĒMA. Zem asfalta ir pludmale?  Jūnija sākumā medijus un sociālos tīklus pārplūdināja neredzēti skati – Rīgas ielās vairākkārt iekrita auto. Jā, tik tiešām iekrita, jo kā gan lai precīzāk noformulē procesu, kad spēkrats pēkšņi pazūd bedrē? Šie gadījumi radīja augsni jokiem un jautājumam: kas īsti notiek Rīgā? 

SPORTS. Skudras lielā iespēja. Rīgas Dinamo hokeja kluba vadītāji jūlija otrajā pusē kliedēja neziņu par komandas nākotni. Līguma parakstīšana ar ģenerālsponsoru Gazprom Export kalpoja kā garantijas vēstule, ka komanda turpinās spēlēt KHL. Par galveno treneri tika apstiprināts pretrunīgi vērtētais Pēteris Skudra. Hokeja pazinēji saka: būšot interesanti.

MĀKSLINIEKA SKATS. Jaudīgais krāsu salikums. Jaunā māksliniece Laima Jurča par modi kā komunikācijas instrumentu, padomju laika atblāzmu savās kolekcijās un atbildību par izdarītajām izvēlēm.

ĒSTMĪLIS SIRO. Pārmaiņas restorānu šķīvjos. Pēdējos pāris gados vides jautājumiem sāk pievērsties tie, kam vēl nesen nebija nekādas daļas ne gar klimata pārmaiņām, ne gar bioloģiskās daudzveidības sarukšanu, ne gar atkritumu kalniem sauszemē un zupām okeānā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata