Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar ko labs balzametiķis atšķiras no slikta?

Sākusies vasara un zaļo salātu laiks. Zemēs, kas ap Vidusjūru, zaļo salātu aizdaram izmanto balzametiķi. Veikalu plauktos cenas ziņā var atrast pavisam lētus (sākot no 1,50 eiro) un arī dārgus (7-20 un vēl vairāk eiro). Ar ko tie atšķiras?

Kvalitatīvs balzametiķis ir nenorūgusi vīnogu sula, kas saskābēta etiķī. Un nekas vairāk. Tam nav pievienotas ne krāsvielas, ne karamele, ne stabilizētāji, ne oksidētāji, ne vēl kādi citi brīnumi. Darinājumus, kuriem sastāvdaļu sarakstā minētas šīs vielas, atstājiet lielveikalu plauktos. Tad labāk eļļas mērces skābiniet ar ābolu etiķi, labu vīnetiķi vai svaigu citronsulu.

Klasiskais balzametiķis nāk no senās Itālijas pilsētas Modēnas. Un tas, tāpat kā Emīlijas-Romanjas reģionā darinātais, tiek aizsargāts ar Eiropas Savienības Protected Designation of Origin (D.O.P.) sistēmu. Tātad Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (tradicionālais Modēnas balzametiķis) un Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emmilia (tradicionālais Emīlijas reģiona balzametiķis) uz savas etiķetes nedrīkst likt etiķa raudzētājs ne Vācijā, ne Francijā, ne Latvijā un pat ne citur Itālijā. Taču tie citi mierīgi var rakstīt «balzametiķis» vai «Modēnas balzametiķis», lai arī patiesībā tas ražots Manheimā, Dižonā vai Sabilē.

Tradicionālā balzametiķa gatavošana ir laikietilpīga. Viss sākas ar vīnogu sulas izspiešanu. Tad šo tikko izspiesto sulu uz atklātas liesmas vaļējā katlā novāra aptuveni par pusi, kamēr tā iegūst brūnu nokrāsu un sīrupainu konsistenci. Pēc tam novārīto sulu pilda koka mučelē, liek bēniņos (tā vēl joprojām rīkojas tradicionālā etiķa darinātāji, un leģenda vēsta, ka tas aizsācies kā drošības pasākums pret zagļiem) un gaida, gaida, gaida. To vairākas reizes pārlej arvien mazākās un mazākās mučelēs, turklāt no dažāda koka darinātās (oša, kastaņas, ķirša, zīdkoka. Pēc 12 gadiem norūgušais un izgarojušais (no 75-1100 litriem izejmateriāla iegūst vien 10 litru galaprodukta) etiķis jau var tikt saukts par tradicionālo, bet daži bēniņos pavada 25 un pat 50 gadu. Tradicionālo balzametiķi veikalā var pazīt pēc 100 ml lielvēdera pudeles - uz etiķetes būs rakstīts Aceto Balsamico Tradizionale di Modena vai Reggio Emmilia -, papīra strēmeles ar D.O.P. zīmolu, reģistrācijas koda un milzīgas cenas (sākot no EUR 40).

Industriāli ražotos balzametiķus neviens nenovecina - paņem labāku vai sliktāku vīnogsulu, novāra, tad fermentē un, ja galarezultāts ir tikpat tāls no balzametiķa kā Zeme no Saules, pieliek krāsvielu, karameli, biezinātājus. Te nav nekādu likumu un nekādu kritēriju - viss ir atkarīgs no ražotāja godaprāta.

Silti iesaku neizvēlēties nevienu balzametiķi, kurš ir šķidrs kā ūdens un kura tumši brūnajai krāsai nav glāsmainas vizmas. Nepērciet arī plikus skābuļus vai plikus sīrupus - jo labā balzametiķī skābums un saldums pāriet viens otrā kā iņ pāriet jan. Labi pavāri iesaka izmantot vismaz piecus gadus vecinātu balzametiķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?