Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Cilvēku un augu sajūtu darbnīcas

Ziemas dārzi ir aktuāli un plaši pielietoti zemēs, kurās gada lielākajā daļā gaisa temperatūra ir zema, - tajās valstīs, kur ziemā ir pamatīgs sals un bieza sniega sega. Tāpēc arī viegli skaidrojams šo divu vārdu salikums - ziemas dārzs: dārzs, kur augi zaļo un zied arī ziemā, kad ārā valda aukstums un sniegs. Ziemas dārzus neveido vai dara to tikai kādā speciālā nolūkā zemēs, kur visu gadu ir ļoti silts klimats un siltumprasīgie, eksotiskie augi var augt zem klajas debess.

Silta mājiņa citrusaugļiem

Ziemas dārzi jeb oranžērijas kā stikla celtnes (atsevišķi stāvošas, retāk piebūvētas pie kādas mājas daļas) ienāca Eiropā ar pirmajiem ievestajiem siltzemju augiem. Vieni no pirmajiem bija subtropu citrusaugi, no kuru pārstāvja apelsīna (orange) arī cēlies oranžērijas nosaukums.

Ziemas dārzos sākumā tika lielākoties audzēti eksotiskie citrusi ar garšīgajiem augļiem, tad pamazām, ienākot un apgūstot citus svešzemju augus, sāka audzēt papardes, orhidejas, palmas u. c. augus, kam gada garumā bija vajadzīgs vismaz 20° C siltums. Šādā temperatūrā arī cilvēks jutās labi, oranžērijas siltumnīcas, kur augiem piederēja vislielākā daļa, bet cilvēkam tikai tik, lai tos aprūpētu, pamazām pārbūvēja par stiklotām relaksācijas un atpūtas telpām cilvēkiem. Tur augi tika izvietoti vizuāli iederīgi un samērā reti, nepārblīvējot ziemas dārzu kopējo platību.

Daudzus gadsimtus tālā vēsturē ziemas dārzi bija sabiedrības augstāko slāņu - aristokrātu - privilēģija. Tagad, balstoties uz fundamentāliem zinātniskajiem pētījumiem par augu relaksējošo un ārstniecisko ietekmi uz cilvēku fizisko un garīgo pasauli, tiek projektēti dažāda tipa ziemas dārzi, kas iekļaujas, papildina vai izceļas mūsdienu arhitektūras darinājumos. Lielu darbavietu īpašnieki, zinot telpaugu labvēlīgo ietekmi uz cilvēka prātu, līdz ar to arī uz darbaspējām, bieži jaunceļamajās ēkās ieprojektē ziemas dārzus, apzinoties, ka tā sagādā labu garastāvokli un atpūtu darbiniekiem, ceļas gan darba produktivitāte, gan darbavietas prestižs. Arī privātmājas vai to kompleksi jau tiek būvēti ar speciāli pasūtītiem ziemas dārzu projektiem. Ziemas dārzu burvība slēpjas pasakainajos augos, kuru dažādība var sagādāt ziedēšanas prieku visus 12 mēnešus gadā. Un būtībā tas arī ir ziemas dārza noslēpums - vienā telpā varam koncentrēt dažādas formas, izskata augus, kas labi jūtas telpā tur sagādātajā temperatūrā, apgaismojumā, gaisa mitrumā, kuri viens otram blakus spēj augt un ziedēt, netraucējot cits citu, kā arī papildinoties un bagātinoties. Tuvojoties rudenim, varbūt vērts padomāt par zaļu oāzīti mājā.

Mazs ziemas dārziņš

Tā var būt, piemēram, iestiklota terase, piemēram, mājas dienvidu un rietumu pusē. Šādam ziemas dārzam stiklots ir jumts un sāni, kā arī nelielās sienas daļas, kas orientētas uz austrumiem un ziemeļiem, kurās var būt arī durvis, kas ved dārzā. Mājas dienvidu un rietumu sienās ir milzīgi logi līdz grīdai, aiz kuriem atrodas atpūtas halle. Šāda telpas konstrukcija dod divkāršu baudījumu - uzturoties hallē, var redzēt ziemas dārzu, un, atrodoties ziemas dārzā, caur logiem var pārskatīt halli (ir stiklotas durvis, kas savieno šīs abas atpūtas telpas). Ziemas dārza atdalījums no citām telpām ir aktuāls viena iemesla pēc - lai cik rūpīgi augi tiek kopti un audzēti, tos laiku pa laikam apceļ kaitēkļi, kas tiek ienesti ar drēbēm, ar kurām būts dārzā, diemžēl arī ar iesūtītajiem, grieztajiem ziediem, ielido arī kāds pa atvērtu logu utt.

Lai apkarotu kaitēkļus, jālieto dažādas indes, pēc kurām vismaz kādu diennakti nevajadzētu uzturēties apstrādāto augu vidū.

Iestiklotās terases ziemā var būt vēsas, gan istabas temperatūrā, ja pietiekams siltumcauruļu daudzums, sānu daļā dubultstikls un siltināta grīda. Bet, ja grīda nav siltināta un ziemas dārzu sedz 4-5 mm biezs stikls, temperatūra aukstos ziemas mēnešos būs 5-8°C. Šādam ziemas dārzam piemēroti augi ir pelargonijas (gan nokarenās, gan krūmveida), fuksiju dažādās formas, eņģeļtaures, miniatūrrožu šķirnes, vienādlapu pulkstenītes, ko dēvē par līgavu un līgavaini, sirdsveida hotūnijas, dažādi sukulenti - vilādijas, sedumi, krasulas u. c. augi, kam ziemā vajadzīgs vēsums. Var veidot pelargoniju ziemas dārzu, jo tās zied 11 mēnešus gadā (neliels atpūtas periods ir vajadzīgs).

Arī paliela lodžija vai balkons var kalpot par ziemas dārzu, ja tiek atbilstoši iestiklots un tajā iebūvēta apkure. Atkarībā no stāva gan lodžijai, gan balkonam var būt un var arī nebūt stiklots jumts. Jumta stiklojums augiem ir svarīgs, jo tie aug taisni, ar galotni uz augšu. Ja gaisma nāk tikai no sāniem, augi aug šķībi, liecas apgaismojuma virzienā. Tādā gadījumā augi ik pa laikam nedaudz jāpagroza, lai tie būtu taisni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ņem vērā, veidojot ziemas dārzu

Augus nevajadzētu grozīt, kad tiem parādās ziedpumpuri.
Gan uz lodžijas, gan balkona telpaugi būs stādīti podos un izvietoti pēc auguma tā (lielākie mugurpusē, mazākie priekšā), lai tie pēc iespējas vairāk saņemtu gaismu, lai cits citu nenoēnotu.
Augus var piestiprināt pie sienām atsevišķos podos, kā arī izvietot uz plauktiem, arī kastēs, kas balstās pie ārējās sienas.
Lodžijas un balkona ziemas dārziem noteikti vajadzīgas žalūzijas, lai pasargātu augus no tveicīgas, karstas saules stariem, īpaši agri pavasarī - februārī, martā.
Tie, kuri vēlas ziemas dārzu, bieži jau zina, kādiem augiem tur jāaug. Var izvēlēties citrusaugu ziemas dārzu, fuksiju, tikai orhideju, īstu tropu augu ziemas dārzu ar epifītkoku stādījumiem, ziemas dārzu, kur aug tikai kaktusi, smaržīgo lapu augu ziemas dārzu, visu gadu ziedošu augu (pakāpeniski cits citu nomaina) ziemas dārzu, dažādu ārstniecisko telpaugu ziemas dārzu utt.
Telpaugu dažādība ir netverami plaša, tāpat kā iztēle mums katram. Tāpēc, ja vien ir iespēja un galvenais - gribēšana, tad varam iegūt no izbīdīta, paplašināta, iestiklota loga netradicionāla ziemas dārza līdz iespaidīga lieluma tradicionālam ziemas dārzam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?