Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Grieķija apsola reformas palīdzības saņemšanai

Pēc septiņpadsmit stundu ilgušām grūtām diskusijām eirozonas līderiem pirmdien izdevās vienoties sākt sarunas ar Grieķiju par trešo finanšu glābšanu uz bankrota sliekšņa nonākušajai valstij, vēsta BBC. Taču pēc Vācijas uzstājības vienošanās pamatā iekļautie stingrie nosacījumi, visticamāk, sagādās Grieķijas kreisā premjerministra Alekša Cipra valdībai iekšējas nesaskaņas un izraisīs neapmierinātību grieķu sabiedrībā, kas pirmdien jau bija vērojama sociālajos tīklos.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers preses konferencē noraidīja izskanējušo viedokli, ka A. Ciprs pazemots, spiežot viņu pieņemt Vācijas uzspiestos noteikumus: «Šis ir kompromiss, nav ne uzvarētāju, ne zaudētāju. Es nedomāju, ka grieķi ir pazemoti un ka eiropieši zaudējuši seju.»

Vienošanās paredz, ka Grieķija varēs saņemt ap 86 miljardiem eiro trīs gadu laikā. Grieķija piekritusi Vācijas prasībai iekļaut Grieķijas valsts īpašumus 50 miljardu eiro vērtībā (to vidū arī pārņemtās bankas) īpašā trasta fondā, ar kuru nav tiesības rīkoties Grieķijas valdībai. Šos īpašumus varētu privatizēt, lai galvenokārt finansētu valsts parādu. Pusi no summas izmantotu banku rekapitalizācijai. Savukārt 12,5 miljardus eiro no iegūtās naudas varētu novirzīt investīcijām Grieķijā.

Grieķijas premjerministram arī nācies atteikties no iebildumiem pret Starptautiskā Valūtas fonda lomu jaunajā finanšu glābšanas modelī. Vienošanās neparedz Grieķijas parāda atlaišanu vai samazināšanu, uz ko uzstāja A. Ciprs, bet pret ko kategoriski iebilda Vācijas kanclere Angela Merkele. Tiek gan pieļauts, ka parādu varētu restrukturēt, lai atvieglotu tā atmaksāšanu. Taču tas varētu notikt tikai gadījumā, ja Grieķijas valdība ieviesīs solītās reformas.

Grieķijas darba ministrs Pans Skurletis jau izteicies, ka nosacījumi ir nepieņemami un ka to akceptēšana varētu novest pie jaunām vēlēšanām valstī jau šogad. BBC raksta, ka A. Ciprs plāno padzīt no valdības ministrus, kuri neatbalsta viņa pozīciju, kā arī panākt, lai viņa vadītās partijas Syriza deputāti parlamentā, kuri piektdien balsoja pret valdības piedāvājumu aizdevējiem, atteiktos no deputāta mandāta.

Vienošanās arī nosaka, ka līdz trešdienas beigām Grieķijai jāievieš parlamenta apstiprinātas ekonomikas reformas, kas paredz samazināt izdevumus, palielināt nodokļu ieņēmumus, liberalizēt darba tirgu un reformēt pensiju sistēmu. Interesanti, ka vienošanās arī paredz Grieķijas valdības piekrišanu, ka veikaliem jābūt atvērtiem arī svētdienās. Ir arī jānodrošina Grieķijas statistikas biroja ELSAT pilnīga juridiska neatkarība no valdības.

Tikai izpildot nosacījumus, tiks sāktas sarunas par jauno finanšu glābšanas plānu. Šī vienošanās vēl jāapstiprina parlamentos lielākajā daļā eirozonas valstu.

Eirozonas finanšu ministri pirmdien apsprieda arī iespēju nodrošināt Grieķijai septiņu miljardu eiro finansējumu, lai tā varētu 20. jūlijā un augusta vidū atmaksāt vai refinansēt parādu daļas Eiropas Centrālajai bankai (ECB). Šādus līdzekļus varētu iegūt, izmantojot ECB peļņu no Grieķijas valdības parādzīmju pārdošanas, izmantojot Eiropas Komisijas ārkārtas situāciju fondu vai saņemot aizdevumu no kādas Grieķijai draudzīgas valsts, piemēram, Francijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?