Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kaimiņvalsts valodas apguve varētu palīdzēt darba tirgū

Patlaban vairāki simti Valkas iedzīvotāju strādā Valgā, Dienai izklāsta Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) un uzsver, ka ievērojama daļa to valcēniešu, kas šķērso Latvijas-Igaunijas robežu, lai dotos uz darbu, nodarbināti ražošanā dažādos uzņēmumos «galvenokārt tādos amatos, kuros labas igauņu valodas zināšanas nav vajadzīgas».

Motivāciju doties strādāt no Valkas un Valgu veido tas, ka «Valga ir lielāka pilsēta nekā Valka, līdz ar to iespējas atrast darbu Valgā ir plašākas, turklāt Igaunijā atalgojuma līmenis ir augstāks nekā Latvijā», skaidro V. A. Krauklis un uzsver, ka cilvēki, kas nav pabijuši Valkā un Valgā, pat nevar iedomāties, cik tuvu blakus ir abas pilsētas.

Jāpiebilst, ka Valkā ir aptuveni 5770 iedzīvotāju, bet Valgā - ap 14 tūkstošiem. Savukārt, kā rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati, vidējā bruto darba samaksa Latvijā šā gada 1. ceturksnī bija 785 eiro, bet vidējā bruto alga Igaunijā jau pērn pārsniedza 1000 eiro.

Valkas novada domes priekšsēdētājs norāda, ja valcēniešiem būtu labas igauņu valodas zināšanas, tad viņi kaimiņpilsētā varētu kāpt pa karjeras kāpnēm un nepalikt tikai «ražotņu strādnieku amatos».

«XX gadsimta divdesmitajos trīsdesmitajos gados daudzi valcēnieši labi prata igauņu valodu un daudzi Valgas iedzīvotāji labi runāja latviski. Padomju laikā situācija mainījās, jo par savstarpējās saziņas valodu tika pasludināta krievu valoda, savukārt tagad populāra ir angļu valoda, it īpaši jaunās paaudzes vidū, tāpēc kaimiņu valodas zināšanas pasliktinājušās,» uzskata V. A. Krauklis.

To, ka nepietiekamās igauņu valodas zināšanas Valkas iedzīvotājiem ir šķērslis laba darba atrašanai un profesionālajiem sasniegumiem Valgā, sarunā ar Dienu uzsver arī Valkas novada domes deputāte, bijusī novada domes priekšsēdētāja Unda Ozoliņa (Vidzemes partija).

Gan V. A. Krauklis, gan U. Ozoliņa izklāsta, ka ir ieceres igauņu valodu mācīt Valkas jaunajai paaudzei jau bērnudārza vecumā, bet problēmas rada pedagogu un mācību materiālu trūkums, kā arī ierobežotās finansiālās iespējas. «Trūkst pedagogu, kas var mācīt igauņu valodu latviešu bērniem bez trešās valodas izmantošanas, turklāt bērnu vecumam atbilstoši. To prot tikai daži pedagogi, bet viņi jau ir noslogoti,» teic U. Ozoliņa.

«Nav mācību materiālu, no kuriem Valkas bērniem apgūt igauņu valodu. Ilgu laiku pat respektējamas vārdnīcas nebija, tagad latviešu-igauņu un igauņu-latviešu vārdnīcas ir, bet ar vārdnīcām valodas apguvei ir par maz,» norāda V. A. Krauklis.

Valkas novada domes priekšsēdētājs pauž, ka, viņaprāt, būtu nepieciešams valsts atbalsts kaimiņvalsts valodas apguvei, jo «pašvaldība saviem spēkiem visu nevar paveikt».

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Edīte Olupe Dienai skaidro, ka pašvaldības no valsts saņem finansējumu mērķdotācijas veidā pedagogu atalgojumam, tajā skaitā arī pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kuri māca 5-6 gadus vecus bērnus. «Igauņu vai kādas citas valodas apguve var arī tikt finansēta interešu izglītības ietvaros skolās, sākot jau no 1. klases. Interešu izglītība tiek finansēta no trīs dažādiem avotiem - valsts, pašvaldības un privātā. Par interešu izglītības prioritātēm un finansējuma sadali lemj pašvaldība. Savukārt pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu apgūstamo prasmju un zināšanu saturu nosaka un finansē pašvaldība, kuras pārziņā ir pirmsskolas izglītības iestāde, taču var tikt piesaistīts privātais finansējums. Tieši pašvaldība ir tiesīga lemt, kas ir prioritāte - tajā skaitā tieši kādas svešvalodas mācīšana ir prioritāte - un kam piešķirt finansējumu,» izklāsta E. Olupe un uzsver, ja, piemēram, igauņu valodas apguve «nav noteikta kā prioritāte valsts līmenī, tā netiek finansēta no valsts budžeta».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?