Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Banku asociācija strīdas ar VID

Lai nodrošinātu ērtākas un drošākas elektroniskas datu apmaiņas sistēmas izveidi un ieviešanu, paātrinot informācijas apmaiņu, samazinot manuālo kļūdu un informācijas noplūdes riskus, ierobežojot interpretēšanas iespējas un veicinot resursu ietaupījumu, Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) aktualizējusi projektu par e-rīkojumu pieņemšanu un izpildi bankās, Dienai izklāsta LKA pārstāve Baiba Melnace.

«Gada laikā bankās tiek saņemts vairāk nekā 700 000 zvērinātu tiesu izpildītāju rīkojumu, kā arī ap 100 000 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) inkaso rīkojumu,» situāciju raksturo B. Melnace un arī norāda, ka projekts par e-rīkojumu pieņemšanu un izpildi bankās sākts jau 2014. gadā. Par sadarbības partneriem šī projekta īstenošanā LKA uzskata gan zvērinātus tiesu izpildītājus, gan VID, uzsver LKA pārstāve.

Pagājušās darba nedēļas beigās LKA norādīja, ka «zvērinātu tiesu izpildītāju un Tieslietu ministrija sadarbībā ar LKA aktīvi virzīja projektu. Tika sagatavoti un 2015. gada 5. martā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti nepieciešamie grozījumi normatīvajā regulējumā, lai nodrošinātu elektroniskas zvērinātu tiesu izpildītāju un banku datu apmaiņas sistēmas ieviešanu.» Jāpiebilst, ka būtisks šajā aspektā ir normatīvais regulējums, ko ietver gan Civilprocesa likums, gan Kredītiestāžu likums.

Savukārt, «lai nodrošinātu elektroniskas VID rīkojumu izpildes sistēmas ieviešanu, sagatavoti un 2016. gada 24. martā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti nepieciešamie grozījumi Kredītiestāžu likumā, likumā Par nodokļiem un nodevām un Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā», izklāsta B. Melnace.

LKA ieskatā «pašlaik projekts VID atkal pilnīgi nobremzēts. Sākās sarunas par fizisko personu kontu reģistra izveidi, kam LKA piekrita, tomēr tālāk process nevirzās.» LKA pārstāve arī pauž viedokli, ka «pirms diviem gadiem apzināta problēma ar gatavu risinājumu netiek novērsta. VID publiski apšauba banku godprātību inkaso rīkojumu izpildē, vienlaikus neizmantojot mūsu jau sen piedāvāto iespēju to kardināli uzlabot.»

Komentāru par LKA redzējumu Diena mudināja paust gan VID, gan arī Finanšu ministrijai (FM), un saņemtās atbildes liecina - VID un FM ieskatā projekts par e-rīkojumu pieņemšanu un izpildi bankās virzās raiti.

«VID kategoriski noraida LKA paustos apgalvojumus par to, ka no VID puses tiktu kavēts LKA projekts par e-rīkojumu pieņemšanu un izpildi bankās,» Dienai uzsver VID pārstāve Evita Teice-Mamaja un bilst, ka «gluži pretēji - VID jau sākotnēji atbalstījis un arī šobrīd atbalsta šo projektu un ir ieinteresēts tā īstenošanā praksē iespējami tuvākajā laikā. To apliecina arī fakts, ka LKA minētos grozījumus, lai nodrošinātu elektroniskas VID rīkojumu izpildes sistēmas ieviešanu, kas tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē šī gada 24. martā, sagatavojusi tieši FM sadarbībā ar VID.»

E. Teice-Mamaja arī uzsver to, ka «27. maijā FM notikušajā starpinstitūciju sanāksmē FM pārstāvis pauda aktīvu un viennozīmīgu atbalstu projekta tālākai virzībai» un norāda, ka «tādēļ vēl jo vairāk VID ir neizpratnē par LKA paustajiem, nepamatotajiem apgalvojumiem».

Arī FM pārstāvis Aleksis Jarockis aicina pievērst uzmanību tam, ka 27. maijā notikusi starpministriju sanāksme par sagatavotajiem likumprojektiem un to vidū ir grozījumi likumā Par nodokļiem un nodevām, Kredītiestāžu likumā, kā arī Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā, turklāt ir panākta vienota izpratne par datu apstrādes mērķi. «Projektam pievienojušās visas tiesībaizsardzības iestādes,» uzsver A. Jarockis un mudina ņemt vērā, ka jau 13. jūnijā ieplānots starpministriju sanāksmes turpinājums.

«Līdz jūlija beigām saskaņotos projektus plānots iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē. Paralēli notiek darbs pie tehniskā risinājuma vizualizācijas, un nekas neliecina par to, ka normas netiks pieņemtas līdz 2016. gada beigām,» uzskata FM pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?