Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jaunie e-rēķini 60 papīru vietā

Vēl nesen rēķinus lielākoties saņēmām papīra veidā. Ja viena ģimene vidēji mēnesī apmaksā piecus rēķinus, «papīra laikmetā» sanāktu 60 rēķinu gadā. Šodienas realitāte jau ir cita, un lielākā daļa rēķinu tiek saņemti elektroniski. Taču arī šādi maksātājiem bieži vien nav viegli tos apkopot, jo jāatceras, uz kuru e-pastu kurš rēķins nāk, kāda katrai vietnei ir parole, kā arī jāveic daudz dažādu darbību vienam mērķim - savu rēķinu ikmēneša apmaksai.

Pasaules tendences rāda, ka interneta laikmetā cilvēki arvien vairāk grib vienkāršot savu ikdienu. Ne velti internetā ir t. s. «trīs klikšķu» princips - ja kādas darbības veikšanai vajag vairāk par trim klikšķiem, stipri samazinās iespēja, ka lietotājs šo darbību pabeigs. Vienkāršot dzīvi ļauj arī iespēja veikt visus savus maksājumus vienuviet.

Virzīties uz šādu rēķinu saņemšanas un apmaksas vienkāršošanu ir viens no mērķiem arī Swedbank jaunajiem e-rēķiniem, kurus uzņēmumiem būs iespēja piegādāt Swedbank klientiem internetbankā. Turpinot Latvijas iekļaušanos Vienotajā eiro maksājumu telpā, lai atbilstu Eiropas regulai, no 2015. gada 1. janvāra Latvijā vairs nebūs pieejama līdzšinējā automātiskā rēķinu apmaksa. Tās vietā Swedbank savā internetbankā ieviesīs plašāku risinājumu: e-rēķinus, kuriem gan varēs pieslēgt automātisko apmaksu, gan ar vienu klikšķi tos samaksāt paši. Risinājums aizgūts no Igaunijas un Somijas, kur tas sekmīgi strādā.

Lai nodrošinātu saviem maksātājiem ērtu pāreju uz jaunu automātiskās apmaksas risinājumu, arī uzņēmumiem jāveic sagatavošanās. Tomēr kopumā tas būs vēl viens solis tuvāk ērtākiem norēķinu paradumiem. Patlaban daudzi uzņēmumi jau aktīvi strādā pie šīs ērtības nodrošināšanas saviem klientiem. Papildus automātiskas apmaksas funkcijai e-rēķini internetbankā sniedz uzņēmumam pilnvērtīgu rēķinu piegādes un apmaksas vidi, kā arī mazina ar maksājumu informācijas apstrādi saistītās izmaksas.

Kā visu jaunu risinājumu gadījumā jārēķinās, ka visdrīzāk ne visi pakalpojumu sniedzēji pagūs ieviest e-rēķinu risinājumu līdz gada beigām un ne visiem rēķiniem varēs turpināties automātiska apmaksa. Tāpēc decembra sākumā Swedbank individuāli apzinās visus savus klientus, kas šobrīd lieto automātisko apmaksu, informējot, kuri pakalpojumu sniedzēji e-rēķinus ieviesīs jau šogad (un līdz ar to turpināsies e-rēķinu automātiskā apmaksa). Ieviest e-rēķinu piegādi internetbankā uzņēmumi varēs arī nākamgad.

Pasaules pieredze rāda, ka klienti augstu vērtē priekšrocības, ko sniedz e-rēķini internetbankā. Piemēram, ASV finanšu tehnoloģiju uzņēmuma Fiserv 2013. gada pētījumā 69% respondentu novērtē iespēju tos vienuviet ērti apskatīt un ar vienu peles klikšķi apmaksāt, bet 3/4 atzina, ka e-rēķinu saņemšana internetbankā palīdz viņiem vadīt savas finanses. Arī Igaunijā kopš e-rēķinu ieviešanas to skaits ir vairākkārt palielinājies. Prognozējam būtisku e-rēķinu izplatības pieaugumu arī Latvijā.

*Swedbank Naudas plūsmas un e-produktu daļas vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?