Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Saeimai jāveicina uzņēmējdarbība

12. Saeimā ievēlētajiem deputātiem un nākamajiem ministriem pašreizējo globālo ekonomisko sankciju kara dēļ ir jābūt saprātīgiem un atbildīgiem pret savu valsti un tās uzņēmējiem. Deputāti nedrīkst aizmirst solījumus sekmēt uzņēmējdarbības attīstību, jo īpaši tagad. Sankciju dēļ Krievijas robeža daudziem mūsu uzņēmējiem ir slēgta, eksportētāji cieš zaudējumus.

Lai gan Saeima nesen akceptēja izmaiņas likumos, kas noteic, ka viņi nodokļu maksājumus varēs atlikt vai sadalīt, tas ir īstermiņa risinājums. Par eksportētājiem jādomā ilgtermiņā - atceļot reinvestētās peļņas nodokli, mazinot nodokļus un ievērojot tiesiskās paļāvības principus.

Nacionālajā attīstības plānā (NAP) 2014.-2020. gadam sākotnēji bija ietverts punkts, ka 0% reinvestētās peļņas nodoklis ir piemērojams tad, ja šie finanšu resursi tiek ieguldīti uzņēmuma iekārtu modernizācijā vai iegādē ražojošajā sektorā, pakalpojumu eksportā vai jaunu, uz eksportu orientētu produktu izpētē un attīstībā, ja to veic Latvijā strādājoši zinātnieki. Lai gan Igaunijā šī pieeja veiksmīgi darbojas, Finanšu un Ekonomikas ministriju pārstāvji 2012. gadā to atzina par neefektīvu veidu, kā sekmēt izaugsmi, tāpēc šis punkts no NAP tika svītrots. Tā vietā nolēma ieviest nodokļu atvieglojumus ražošanas iekārtām, to iegādes vērtībai piemērojot palielināto koeficientu 1,5, kas teorētiski ļauj izdevumos norakstīt lielāku pamatlīdzekļa vērtību. Taču šis atbalsts, manuprāt, ir efektīvs tikai ražotājiem, jo pakalpojumu sektora pievienotā vērtība ir cilvēku zināšanas. Ar šo likuma normu valsts atbalsta tikai dažus.

19. septembrī LDDK iepazīstināja ar Nodokļu politikas stratēģiju 2015.-2018. gadam. Lai gan tajā vēl iespējamas izmaiņas, cerētās nodokļu samazināšanas vietā dokumentā ir solījumi nepalielināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi un efektivizēt nodokļu atvieglojumu sistēmu, arī piebilde, ka kopējo atvieglojumu un atbrīvojumu apjomu nav plānots mainīt. Tātad - par mazāku nodokļu slogu uzņēmēji vēl pāris gadu var aizmirst.

Izmaiņas nodokļu politikā sekmētu vietējā biznesa attīstību, taču, lai piesaistītu arī starptautiskos investorus, ir pēdējais laiks praksē ievērot tiesiskās paļāvības principu. Maijā publicētajā Ārvalstu investoru padomes Latvijā ziņojumā par investīciju drošību un aizsardzību norādīts, ka jāturpina darbs ne tikai pie darījumu un tiesiskās apgrozības drošības veicināšanas, holdingu regulējuma pilnveidošanas un tiesu sistēmas efektivizācijas, bet arī normatīvā regulējuma stabilitātes veicināšanas un plašākas ieinteresēto pušu, nozares profesionāļu un sabiedrības iesaistīšanas likumdošanas procesā. Padome uzskata, ka uzlabojumi nepieciešami gan tiesu sistēmas, gan komerctiesību sadaļā un ir jārada tiesiskā bāze, kas pasargās uzņēmumus un to kapitālu, ja politiķi vēlēsies būtiski mainīt likumus.

Latvijas ekonomiskās attīstības pamatā ir uzņēmēju spēja attīstīties un meklēt arvien jaunus noieta tirgus, un es ceru, ka politiski ekonomiskā situācija politiķus mudinās mainīt solījumus pret reāliem darbiem. Uz iekšējā tirgus rēķina vien strauju izaugsmi nevaram gaidīt.

*A/s 4finance izpilddirektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?