Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Gaisma iziet piķa tumšajās novembra ielās

«Tas nav solis uz priekšu, tas ir lēciens pāri aizai, jo no lokāla pasākuma tas ir kļuvis par nozīmīgu spēlētāju Eiropas gaismas festivālu vidū,» par Staro Rīga saka tā izpildproducents Mārcis Gulbis. Šogad tas ir iekļāvies Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 tematiskajā līnijā Rīgas karnevāls un ieguvis papildu enerģiju, ko festivāla apmeklētāji varēs novērtēt no 14.

līdz 18. novembrim katru dienu no plkst. 18 līdz 23. No daudziem pretendentiem šī gada programmai izsijāti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Viens no pazīstamākajiem vārdiem, kas piedalīsies Staro Rīga, būs franču kompānija Theoriz. Uz Latviju viņi atvedīs slavenajā Lionas gaismas festivālā demonstrēto interaktīvo instalāciju Pakmanizē mani.

Ģimeniska ballīte

Mārcis Gulbis akcentē, ka starptautiski atzītu vārdu klātbūtne šajā festivālā viņiem kā organizatoriem palīdzēs arī nākamā gada pasākuma rīkošanā, turklāt tie mudinās vietējos māksliniekus realizēt lielas lietas, kas pēc tam varētu doties ceļojumā uz citiem gaismas festivāliem visā pasaulē. «Bez būšanas starptautiskajā apritē ir grūti attīstīties, jo šī darbības niša ir ļoti specifiska,» paskaidro izpildproducents. Par vienu no šādiem objektiem solās kļūt spīdošā parāde Gaismas slepenā dzīve. Tā būs vērojama katru festivāla dienu, kurā gaisma visā savā spīdumā iznāks Vecrīgā, lai kopā ar savu ģimeni sarīkotu kārtīgu ballīti un izstāstītu savu neparasto stāstu. «Tas ir tētis,» norāda Oskars Plataiskalns, kurš ir šo gaismas tēlu tehniskā risinājuma autors.

«Viss top palēnām,» atklāj meistars, kad svētdien Arēnā Rīga notikušajā mēģinājumā viņa konstruētais radījums veic savas pirmās kustības: paceļ vienu roku - nolaiž, paceļ otru roku - nolaiž. «Galvas vietā viņam būs liela spuldze,» piebilst Oskars Plataiskalns, ļaujot ielūkoties šī tēla gaišajā nākotnē, kurā vieta būs arī aptuveni septiņdesmit astoņdesmit dejotājiem. Raugoties uz paša Staro Rīga perspektīvu, Mārcis Gulbis norāda, ka patlaban gaismas festivāli ir trends un tehnoloģiju attīstība ir ļāvusi tiem gada tumšajos mēnešos iedegties daudzās jo daudzās pilsētās. «Katrs no tiem meklē savu pieeju - izmanto dzīvo uguni vai liek akcentu uz video,» piemērus min izpildproducents; viens no mūsu lielākajiem plusiem ir spēja ar mazu budžetu uztaisīt iespaidīgus objektus.

Idejas kā zivis

Melnais kaķis, Zelta gailis un bebrs - šie pazīstamie Rīgas tēli kļūs par portugāļu kompānijas Ocubo veidotā Gaismas cirka varoņiem. Tas būs viens no elpu aizraujošākajiem gaismas festivāla Staro Rīga 2014 notikumiem, kas būs skatāms piecus vakarus pēc kārtas. Tālāk tas dosies uz Šardžu Apvienotajos Arābu Emirātos, atstājot aiz sevis «priecīgu mēnesi un izgaismotu pilsētu». Arī citi starptautiskie viesi ir smēlušies iedvesmu Latvijas kultūrā. Kanādiešu mākslinieku grupa Lucion Media radījuši objektu Saliedētās zivis, kuras viņi noķēruši mūsu dziesmotās revolūcijas ūdeņos. Tā galvenais varonis ir Plinks, kura ciematam kādā dienā uzbrūk ļaunās dzeloņrajas. Vai viņam izdosies saliedēt visas zivis, lai ar kopīgas dziesmas palīdzību cīnītos par savu vietu dzelmē?

Lietuviešu kompānija Gluk Media piedāvās doties ceļojumā pa latviešu rakstnieka Imanta Ziedoņa Krāsaino pasaku pasauli, kas atdzīvosies kā apjomīga trīsdimensiju projekcija. To, kas norisinās cilvēka smadzenēs, lasot grāmatu, atklās latviešu autoru Connection Codes objekts Lasītājs. Desmit minūšu performancē vienam festivāla apmeklētājam tiks lasīts priekšā fragments no viņa izvēlētas grāmatas (sākot ar Kārļa Skalbes Kaķīša dzirnaviņām un beidzot ar Ēriha Marijas Remarka Trīs draugiem - I. A.), un smadzeņu frekvenču lasītājs fiksēs domāšanas impulsus, tos pārveidojot krāšņā un katram cilvēkam unikālā videoprojekcijā. Kopumā gaismas festivāla Staro Rīga 2014 programmā ir iekļauti 22 objekti, kuri būs koncentrējušies pilsētas centrā.

Dzīvā uguns logā

Papildus gaismas festivāla pamatprogrammai Staro Rīga 2014 organizatori mudina uzņēmumus, iestādes un iedzīvotājus iesaistīties vērienīgā līdzdalības akcijā Rīgas karnevāls, izveidojot pašiem savas gaismas instalācijas uz namu fasādēm un logos un atzīmējot tās virtuālajā kartē. Prožektori, krāsainas lampu spuldzes, neona gaismas, līmplēves, audumi un citi materiāli var tikt izmantoti ideju realizēšanā. Ar noteikumiem var iepazīties festivāla interneta vietnē www.staroriga.lv, kur tiks publicēti visi izveidotie objekti un akcijas laikā norisināsies skatītāju balsojums. Labāko un interesantāko objektu autoriem gaidāmas pārsteiguma balvas. Savukārt Latvijas dzimšanas dienā, 18. novembrī, ikviens tiek aicināts ēku un logu noformējumā izmantot sveces.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?